Primarul Nicolae Robu a prezentat, vineri, situaţia încasărilor de taxe şi impozite la data de 31 martie 2015.
Situaţia generală este similară cu cea din 2014, spun reprezentanţii Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, puţin mai bună, noutatea fiind recordul înregistrat în 31 martie, ultima zi în care s-a mai acordat bonificaţia de 10% de care beneficiază contribuabilii persoane fizice în primele trei luni ale anului. Reducerea se acordă la plata cu anticipaţie a impozitului datorat pe întregul an.
Cele mai mari încasări au fost la plata impozitului pe clădiri, gradul cel mai scăzut de încasare fiind la impozitul pe mijloacele de transport.
„În 31 martie s-a încasat un plus de 2 milioane la clădiri, ceea ce reprezintă un record de încasări într-o singură zi. La impozitul pe clădiri s-au încasat 16,24 milioane lei dintr-un total de 23 de milioane de lei pe an, cât avem noi socotit că ar trebui să încasăm în 2015, asta înseamnă un procent de încasare de 70,06%. La impozitul pe teren am încasat 2,89 milioane lei, dintr-un total de 4,4 milioane lei pe an, 63,63%, iar la impozitul auto – 8,33 milioane lei, dintr-un total de 18 milioane lei, ceea ce înseamnă 46,27%”, a explicat Robu.
Şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, spune că suma încasată în 31 martie reprezintă un adevărat record.
„Românul nu se dezminte, el în ultima zi vine la plată. Niciodată nu am avut 2 milioane de lei într-o singură zi. De regulă avem încasări de 400.000 de lei pe zi per general, iar acum am avut doar la plata impozitului pe clădiri 2 milioane în 31 martie”, a afirmat Bodo.
Primarul face în continuare apel la timişoreni să-şi plătească taxele către bugetul local, mai ales că mare parte din investiţiile care se fac în oraş se fac din banii lor. Bineînţeles, pe lângă proiectele mari aflate în implementare cu finanţare europeană.
„Timişorenii, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice, trebuie să facă dovada – şi sunt convins că o vor face – că sunt buni contribuabili. Pentru municipalitate este important să dispună de bani pentru a susţine numeroasele proiecte care au fost lansate cu finanţare de la bugetul local. Noi ne facem datoria faţă de contribuabili şi ne străduim ca serviciile pe care le oferim în primărie să fie cât mai în acord cu aşteptările pe care le au oamenii (…). Ceea ce facem noi cu banii contribuabilului se poate vedea pe toate străzile municipiului Timişoara, în spaţiile verzi, în diverse zone ale municipiului unde aproape tot din ce se întâmplă se întâmplă din bani de la bugetul local”, susţine Robu.
Dacă banii sunt gestionaţi sau nu corespunzător nu le rămâne să judece decât contribuabililor, după cum arată drumurile, parcurile, mijloacele de transport şi alte lucruri care ţin de competenţele administraţiei locale.
În ceea ce priveşte fondurile alocate de Guvern, concluzia edilului-şef este că „nu primim mai nimic”.
Anul trecut au fost alocaţi 5 milioane de lei pentru noul corp de clădire al Spitalul de Copii, iar în acest an este prevăzută aceeaşi sumă, deşi autorităţile locale mizau pe 20 de milioane de lei sau măcar 10 milioane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!