„Eliminarea prevederilor cu privire la limitarea numărului de mandate pe care le poate exercita o persoană în calitate de rector al unei universități creează în mod direct cadrul spre promovarea unor practici nedemocrate și de susținere a unei culturi organizaționale academice fundamentată pe perpetuarea unor practici de conservare în detrimentul unui management universitar deschis, vizionar și inovator”, a anunţat Pirtea în cadrul unei luări de poziţie oficială, exprimată după apariţia Ordonanței de urgență 49/2014.
Surprinzător pentru unii, ca un rector să prefere să fie pe funcţie mai puţin decât şi-au dori unii, Pirtea nu pare încântat de şmecheria cu mandatele incomplete, prevăzută, probabil bine gândit, în noua ordonanţă. Se poate ca tinereţea şefului UVT şi dorinţa sa de schimbare să fie de vină…
„Nu subscriem la modificarea adusă cu două mandate complete pentru ocuparea funcției de rector. Amendamentul lasă loc pentru soluții de ocupare pe mai mult de 8 ani a acestei funcții exact pentru cei care doresc <să se agațe de scaun>. Teoriile și practicile manageriale arată că pentru sănătatea instituției și a managerului o perioadă maximă de 8 ani este suficientă în general, fiind multă uzură. Dar, pe de altă parte, nu poți introduce totul în normă. Sunt excepții de rectori care au o anvergură și o capacitate managerială excepțională, pe care îi dorește instituția în mod evident pentru plusul pe care l-au adus, pentru viziunea de dezvoltare pe care o au și capacitatea probată. Trebuie stipulări pentru astfel de situații, nu soluții gen <mandate complete>, a mai spus Pirtea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!