În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții mai multor companii din IT&C și automotive, anul 2021 a fost unul foarte bun pentru dezvoltare a companiilor din vestul țării. Însă 2022 vine cu multă nesiguranță în ceea ce privește forța de muncă.
„Problema resursei de muncă este una globală, însă în România devine deja mult prea accentuată în ultima vreme. Planurile de dezvoltare ale companiilor sunt mult prea ambițioase câteodată, iar în momentul în care vor ajunge la recrutare vor vedea că apar multe dificultăți. Costurile cu forța de muncă au crescut mult la noi, bazinul de selecție este tot mai mic și există o competivitate cu țările din jur, care încep să se dezvolte și ele în zona de IT&C și inginerie. O companie care are, să zicem, un punct de lucru în România și alte două în țările învecinate, acum este mai tentată să redistribuie planurile de dezvoltare către locurile unde poate găsi mai ușor oameni. Pe lângă investițiile deja anunțate, mai sunt și altele în expectativă. Companiile fac calcule și cel mai probabil în al doilea trimestru de anul viitor vor anunța către ce zone se îndreaptă”, transmite Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
În automotive sau telecom vor persista problemele de aprovizionare
În prezent există numeroase întârzieri pe lanțul de aprovizionare al companiilor din zona automotive sau de telecomunicații, mai ales în ceea ce privește componentele electronice și microcipurile, așa cum susțin reprezentanții UPT. Din această cauză, operatorii din telecom sau clienții din automotive nu pot momentan să își facă planuri pe termen lung.
„Se minează mult, iar asta înseamnă consum mare de energie și un număr crescut de plăci electronice. În momentul în care din această zonă este o cerere foarte mare, piața este afectată și aprovizionarea cu materie este mai lentă. Mai este o problemă majoră legată de echipamentele auxiliare cum sunt laptop-urile: termenele de livrare au crescut si aici foarte mult, între trei și șase luni, chiar nouă luni pentru anumite echipamente mai de nișă, aici fiind vorba de criza de semiconductori din cauza pandemiei. Suntem implicați în proiecte cum sunt IPCEI Microelectronica prin PNRR, dar acest lucru poate rezolva anumite probleme în viitor, nu în 2022. De asemenea, pandemia de coronavirus a făcut ca în domeniul automotive să se lucreze mult mai puțin pe stoc. Au scăzut vânzările multor producători de automobile, așa că principalii furnizori au redus din producție pentru a nu rămâne cu marfa nevândută”, susține rectorul Florin Drăgan.
Trafic mai mare de internet și consumul de energie
Presiunea pe infrastructura de telecomunicații a crescut de la declanșarea pandemiei, fiind nevoie de investiții din partea operatorilor astfel încât rețelele lor sa poată gestiona creșterile foarte mari de trafic de voce și date.
„Anul 2021 a adus în România tehnologia 5G live însă penetrarea acestei tehnologii este încă la început si se observă o întârziere față de țările din Europa de Vest. România s-a angajat în cadrul PNRR să adopte și Codul Comunicațiilor Electronice și abia după adoptarea acestui cod poate să organizeze licitația de spectru de frecvențe. Acest act normativ care va simplifica viața operatorilor de telecom atunci când își extind rețelele, dar care oferă și drepturi noi pentru utilizatorii finali, va fi adoptat în 2022 după ce va primi avizele comisiilor de specialitate”, a mai precizat rectorul Florin Drăgan.
Creșterea prețurilor la gaz și energie electrică creează instabilitate și în domeniul automotive. Fabricile sunt mari consumatoare de energie, iar în momentul în care au construit bugetul pe anul 2021, nu a fost luată în calcul o triplare a prețului. Prin urmare, anul 2022 trebuie să fie „dominat de prudență și responsabilitate în cheltuieli”.
Trimite articolul
XInventica este SINGURA resursa ! Nu o risipiti.Nu fragmentati energia potentiala pe fise birocratice. Dragi studenti si tineri ingineri faceti tot ce va sta in putere sa dobanditi cunostiinte tehnice care sa faca posibila inventia voastra Sunteti singuri doar voi in fata cu inventia.Nimeni nu va ajuta, Dimpotriva!
1. Forța de muncă? Glumiți!! Acordați salarii lucrătorilor și nmai puțin unor șefi care au eludat scoala și instriurea.
2. Lanțul de aprovizionare? IPRS Omar Haysam Băneasa.
3. Preț la energie? Este stabilit de cei ca ei! Favorizarea ….
-
Somn usor
-
@Crocop – WAKE UP!!!
-