Pe lângă problemele din diaspora, și la secțiile de votare din campusurile universitare s-au format cozi. La Timişoara, secţia de la Liceul „Ion Vidu” a fost una dintre cele mai solicitate, cererile de suplimentări de buletine de vot fiind extrem de mari. Ministerul Învăţământului a decis să trimită studenţii acasă pentru ca tinerii să voteze acolo unde au domiciliul. Iar pentru că aceasta zilele de vineri şi luni au fost declarate libere, cursurile vor fi recuperate ulterior.
Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara, spune că decizia ministerului nu ar trebui să influenţeze votul tinerilor.
„Zilele trecute am primit o informare de la Ministerul Educației Naționale în care ni se spune că studenții vor avea două zile libere, urmând ca orele să fie recuperate după un orar care va fi stabilit ulterior. Nu cred că este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria României. De aceea, cine dorește să voteze o poate face, are această posibilitate acum. Că o vor face în centrele universitare, că o vor face la ei acasă, mai important e ca studenţii să o facă”, spune Pirtea.
Acesta este de părere că este obligația fiecăruia de a merge la vot.
„Cred că e o obligație morală să ne exercităm dreptul de a vota. Am mai spus-o și o mai spun, acum 25 de ani, număr de ani care nu este de neglijat, alți tineri au murit la Timișoara și la București pentru ca noi să putem să votăm. De aceea, cred că moral este obligația noastră a tuturor să mergem la vot duminică”, a completat rectorul UVT.
Studenţii şi locurile de muncă
Pleacă acasă studenţii să voteze? Probabil că unii da. Alţii nu îşi permit să facă acest lucru. Ei deja lucrează, nu sunt dispuşi să profite de cele două zile libere pentru o prăjitură la mama acasă în defavoarea unui loc de muncă bine plătit, confortabil şi, în aceste vremuri, extrem de necesar pentru plata cheltuielilor cu studenţia.
Marian, student la Politehnică, lucrează la o societate de IT din Timişoara. În aceste condiţii e de înţeles că nu prea pare interesat să plece acasă.
„De la facultate îmi dă drumul de la minister, dar la slujbă nu mă întreabă şefu unde vreau să votez. Nu plec eu niciunde, oricum la vârsta asta am deja destui ani departe de casă ca să nu mai stau după oala cu sarmale de acasă”, explică Marian. El spune că e din Târgu Jiu şi că, oricum, cele două zile libere le petrecea pe drum.
Probabil că la ştiinţele umane o asemenea mini-excursie ”la domiciliu” e mai accesibilă. Cert este că marea parte a studenţilor par interesaţi să meargă la vot, oriunde ar fi.
Trebuie spus că ei pot vota la orice secţie din Timişoara, dar şi din afara oraşului, pe listele suplimentare, și nu este necesar ca toată lumea să meargă la secţia de la Liceul „Ion Vidu”.
Articole pe aceeași temă:
Timisenii ies la vot. Prezenta la urne, mai mare decat in 2009
Citiți principiile noastre de moderare aici!