E bine sau nu ca problema doctoratelor universitare să fie la nivelul universităţilor şi nu la minister? Da, dar nu în actualul mod, prevăzut de legea schimbată de Senatul României, spune Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
Problema doctoratelor a iscat numeroase probleme şi dispute, mai ales legate de numele unor politicieni de primă mână. Iată că Senatul României a schimbat legislaţia în domeniu şi a trimis decizia emiterii şi revocării titlului în mâna universităţilor. O decizie bună ar spune mulţi, care se încadrează în descentralizarea din domeniul învăţământului. Aşa şi este la prima vedere, totuşi, există anumite probleme, subliniază şeful UVT.
„Decizia de mutare a acordării şi retragerii doctoratelor în mâna universităţilor este o decizie care poate fi considerată corectă. Dar, există o problemă. Ce universităţi pot emite titlul de doctor. Poate fi considerată orice universitate capabilă să emită astfel de titluri? Probabil că nu, ar trebui făcută o selecţie, să fie stabilite anumite criterii în funcţie de care o instituţie de învăţământ superior poate conduce asemenea teze de doctorat.
Deci, în actualele condiţii legislaţia nu este bună. În paralel cu trimiterea deciziei la nivelul universităţilor, trebuie făcută şi această selecţie. Nu cred că orice universitate are această capacitate. Să fie stabilite nişte condiţii clare de vizibilitate, academice, de organizare a cercetării, în funcţie de care să se facă selecţia, doar ulterior să poată fi emise de universităţi. Aşa se pot elimina situaţiile delicate în care au fost emise doctorate în condiţii nu prea bune”, ne-a declarat Marilen Pirtea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!