Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) anunță încheierea primei etape a competiției Premiile LSRS pentru Excelență Academică. Concursul s-a desfășurat pentru anul academic 2012-2013, participarea fiind posibilă pentru opt categorii. Astfel, dintre cei peste 200 de concurenți înscriși, 44 au trecut de prima etapă a jurizării pentru a intra în finala competiției astfel: câte 5 tineri pentru categoriile Studentul Român al Anului în America de Nord – nivel universitar și nivel post-universitar; Studentul Român al Anului pe Alte Continente; Studentul Român Erasmus al Anului și Studentul Anului în România, câte 6 tineri pentru categoriile Studentul Român al Anului în Europa – nivel universitar și nivel post-universitar, și nu în ultimul rând 7 tineri pentru categoria Premiul Special în Arte.
Doi dintre acești tineri eminenți – Bogdan Mărgineanu, finalist la categoria Studentul Român al Anului în Europa-nivel universitar, și Ioana Literat, finalistă în categoria Studentul Român al Anului în America de Nord-nivel post-universitar, provin din Timiş.
Bogdan Mărgineanu este din Timișoara și a studiat la Jacobs University Bremen, Germania. În prezent, Bogdan își urmează pasiunea pentru biologia celulară, despre care spune că este un domeniu uimitor ale cărui descoperiri sunt menite să completeze puzzle-ul extraordinar de complex al celulei. El a început în această toamnă un master în biologie celulară la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudită, fiind singurul român din acest campus. Tânărul îl are ca model pe doctorul George Palade și este convins că în viitorul apropiat cercetătorii vor fi capabili să descifreze noi secrete ale celulei, ajutând astfel la conceperea de noi strategii terapeutice și la dezvoltarea unor noi tehnologii în diverse domenii.
Ioana Literat este din Timișoara și studiază la University of Southern California. A plecat din ţară la 17 ani, când a fost aleasă drept reprezentanta României la United World College (Canada), un colegiu internațional prezidat de Nelson Mandela şi de Regina Noor a Iordaniei. Apoi, a primit o altă bursă de studii la Middlebury College (SUA), unde a ales să studieze filmul și a absolvit cu „summa cum laudae,” (Highest Honors) în film şi media, obținând și premiul David Goldman pentru excelenţă academică. După absolvire, a lucrat în India în poziția de coordonator al unui program educaţional de film şi media pentru copiii din castele marginalizate. În această funcție, a pilotat un curs practic de film documentar, pe care l-a predat în școli publice. Când a început cursul, elevii aceştia nu folosiseră niciodată computere sau camere video. Un an mai târziu, îi devenise clar că îşi va găsi fericirea în domeniul pedagogic. Ca urmare, acum este doctorand în anul patru la University of Southern California, unde studiază modele pedagogice participative și forme de colaborare artistică online.
Cei doi, alături de alţi studenţi, vor fi premiaţi la Palatul Parlamentului, pe 8 ianuarie 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!