Viceprimarul Traian Stoia a afirmat că a solicitat explicaţii în scris, de la Serviciul Juridic al primăriei, cu privire la ce s-a făcut până acum pentru recuperarea anumitor clădiri pierdute de-a lungul vremii.
„Având în vedere că noi discutăm de foarte multă vreme – prin conferinţe, pe la televizor, prin oraş – despre încercările pe care le facem de a readuce în proprietatea primăriei imobile care au trecut la alţi proprietari fără un temei legal, având în vedere că lucrurile se mişcă foarte foarte greu, am luat decizia de a solicita în scris Serviciului Juridic să ne spună cum urmăresc ei desfăşurarea aceasta de argumente în favoarea primăriei, cu motivaţii aduse la fiecare conferinţă de presă, şi ce fac ei, alături de patrimoniu, pentru a readuce în proprietatea primăriei clădirile despre care tot vorbim de un an de zile. Am solicitat pentru două imobile, pentru început, Serviciului Juridic şi Direcţiei Clădiri Terenuri, să iniţieze consultări între specialiştii lor, în special cu cei de la Juridic, pentru reglementarea regimului juridic al celor două imobile”, a declarat Stoia.
Edilul spune că unele cazuri sunt verificate şi de Corpul de control al premierului Victor Ponta.
De altfel, Stoia a cerut în scris Guvernului, în toamna anului trecut, să facă lumină în cazul retrocedărilor suspecte din Timişoara. A trimis o adresă către mai multe instituţii ale statului, printre care şi Corpul de control al primului-ministru, prin care a cerut să fie traşi la răspundere cei care se fac vinovaţi de prejudicierea patrimoniului Timişoarei. Viceprimarul afirma atunci că s-ar fi pierdut în condiţii suspecte cel puţin 12 clădiri de valoare.
Corpul de control al premierului a făcut verificări la Primăria Timişoara şi urmează să se întoarcă în a doua jumătate a acestei luni, susţine Stoia.
„Am căzut de acord că sunt foarte multe lucruri neclare şi ilegale în procedurile de atribuire. Această concluzie este confirmată şi de cereri pe care corpul de control al premierului le face aproape săptămânal şi de faptul că dumnealor în data de 21, luna asta, revin la primărie”, a adăugat edilul.
În ceea ce priveşte cazurile în care a cerut explicaţii de la Serviciul Juridic, este vorba despre două imobile: un palat de la strada Academician Alexandru Borza, fostă Trandafirilor, nr. 5, şi despre corpul B al clădirii de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 17.
„Pe Trandafirilor nr. 5 a fost atribuit imobilul unui moştenitor care vinde unui cumpărător de etnie romă şi se vinde în continuare de trei-patru ori. La un moment dat, primăria îşi dă seama că a greşit şi atacă cu recurs în anulare la ÎCCJ. Hotărârea Înaltei Curţi este sută la sută în favoarea primăriei, stabilindu-se obligaţia de a se reveni la proprietarul iniţial. Proprietarul iniţial fiind Primăria Timişoara, era normal, din punctul nostru de vedere, ca primăria să-şi intabuleze şi să repreia clădirea. Acest lucru nu s-a făcut. După părerea noastră, nu s-a făcut din cauza unui neglijenţe, a unei necunoaşteri la nivel relativ elementar a ceea ce trebuie să facă oficiul juridic. După ce am prezentat acest caz, lucrurile au rămas bine mersi la fel…”, susţine Stoia.
Cazul Mihai Viteazu 17 este deja celebrul caz în care a fost trimis în judecată fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu al primăriei, Nicuşor Miuţ, după ce organele de anchetă au stabilit că un corp al imobilului, corpul B, în care a funcţionat pe vremuri o grădiniţă, a fost restituit ilegal. Clădirea a ajuns în posesia clanului Cîrpaci.
Viceprimarul a anunțat în urmă cu câteva luni că, în urma anchetelor desfășurate, municipalitatea a reintrat în posesia corpului B, dar Stoia spune acum că sunt în continuare unele probleme legate de limitele proprietăţii. El a cerut reglementarea regimului juridic astfel încât primăria să redevină proprietară pe corpul B al imobilului.
„A reintrat în posesia primăriei, dar trebuie făcute nişte acte… Clădirea are unul dintre ziduri, zidul clădirii B spre clădirea A, pe celălalt topo, trebuie rezolvată problema asta. În acest caz deocamdată nu s-a făcut nimic, la fel ca şi pe Trandafirilor, unde, la fel, în condiţiile în care se făceau paşii normali avansam foarte repede şi spun asta după ce am discutat cu oameni care sunt de meserie”, susţine edilul.
Serviciul Juridic al primăriei nu se mai află acum în subordinea secretarului Ioan Cojocari, ci în cea a primarului Nicolae Robu.
Mai multe despre cazurile prezentate de viceprimarul Traian Stoia:
Lista neagra de pe C.D. Loga – santaj, lucrari neautorizate, transferuri de proprietate sub ancheta
Ancheta privind retrocedarile la Primaria Timisoara, au disparut acte din arhive
Corpul de control al primului-ministru, in verificari la Primaria Timisoara
Stoia cere Guvernului sa faca lumina in cazul retrocedarilor suspecte din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!