Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că situaţia a fost dificilă marţi, când presiunea gazului, între orele 17.30-22.30 a fost foarte scăzută (0,3 bar) şi au fost scoase din funcţiune patru centrale de cartier: Diana – zona Stadion, Siret – strada Siret, Dragalina – zona Gării de Nord şi Buziaş – zona Calea Buziaşului. Potrivit viceprimarul Sorin Grindeanu, aceste centrale deservesc 4.200 de apartamente, iar oamenii s-au confruntat cu lipsa căldurii şi a apei calde.
Din dispoziţia Dispeceratului Naţional de Gaze, de luni a fost redus pentru Timişoara debitul de gaze de la 23.000 Nmc/h la 15.000 Nmc/H, cantitate sub nivelul de avarie, spun oficialii municipalităţii. Aceştia susţin că se poate funcţiona normal doar la un nivel minim de 18.000 Nmc/H.
„La nivel local au fost luate măsurile tehnice care sunt posibile: s-au oprit două cazane de abur de 100t/h fiecare, s-a redus producţia de energie electrică în cogenerare cu 60% şi automat şi cea de energie termică, se funcţionează cu o sursă de vârf, cu randamente scăzute. Măsurile luate la CET Sud erau necesare pentru disponibilizarea unei cantităţi de gaz natural, care a fost transferată la CET Centru. Precizăm că gazul metan de la CET Sud este utilizat doar ca suport pentru arderea cărbunelui. Situaţia dificilă se menţine şi crează probleme cetăţenilor. În condiţiile de debit stabilite de Dispeceratul Naţional de Gaze, funcţionarea centralelor termice devine defectuoasă şi periculoasă”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu. Edilul i-a solicitat prefectului de Timiş, Mircea Băcală, să intervină de urgenţă pentru ca Dispeceratul Naţional de Gaze să reconsidere cota de gaz natural de 15.000 Nmc/h alocată Colterm. Băcală declara, marţi, că s-a adresat Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Economiei şi a cerut suplimentarea cantităţii de gaz natural alocate Colterm. Rămâne de văzut ce vor hotărî responsabilii la nivel central.
Prefectul susţine că a făcut demersurile necesare
Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, susţine că a făcut toate demersurile pentru ca problema lipsei de gaz natural să fie remediată şi că s-a revenit la normal, ieri, în jurul orei 22.30
“Situaţia gazului s-a restabilit. S-a îmbunătăţit faţă de ieri, am vorbit la EON şi Colterm, iar presiunea a început să revină de la ora 22.30. Deşi s-a spus că nu ne-am implicat, imediat ce am aflat, am transmis la Minister Administraţiei şi Internelor şi la Finanţe situaţia cu care se confruntă Timişoara”, a spus Băcală.
El a reamintit că societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, se află în situaţia de a nu putea folosi combustibili alternativi, cum ar fi cărbunele sau păcura, atunci când presiunea la gaz scade, deoarece una dintre instalaţii este defectă şi a cerut remedierea situaţiei.
“Situaţia este incredibilă la Colterm. Dacă scade presiunea, Coltermul nu poate utiliza combustibili alternativi, cărbune sau păcură, pentru că rampa de clorizare unde se poate aduce păcura e defectă şi nu au fost bani să o repare. Trebuie ca Primăria Timişoara să aloce banii pentru reparaţii şi dacă mai vine aşa un val de frig să nu ne mai punem în situaţia de a sta pe gaz, mai ales că suntem la capătul coloanei”, a concluzionat Băcală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!