În județul Timiș au fost deschise în total 589 de secţii de votare pentru referendum, dintre care 212 sunt în Timişoara. Secțiile vor rămâne, cu câteva excepții, la fel cum au fost la alegerile locale din 10 iunie. Au fost tipărite 673.000 de buletine de vot.
La referendum nu se vor organiza secții speciale pentru cei care domiciliază în alte localități și nu au vize de flotant sau cei care de exemplu nu locuiesc în Timiș, dar se află în acest județ în ziua votului. Spre deosebire de alegerile locale, acum persoanele care se află în această situație pot vota la orice secție, urmând să fie trecute pe liste suplimentare. Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu votează la secția unde au fost arondați, fiind înscriși pe listele electorale permanente.
Oamenii care nu se pot deplasa pot solicita urna mobilă, iar în cazul în care acestea sunt internate într-o instituţie medicală (spital, azil de bătrâni), sau alte instituţii sociale, lista cu persoanele care vor să voteze şi solicită urna mobilă cade în sarcina directorului acelei unităţi.
Filtre pentru prevenirea turismului electoral la referendum
Pentru a preîntâmpina turismul electoral, polițiștii vor institui filtre în ziua referendumului și vor verifica toate vehiculele de transport persoane. Autoritățile vor controla toate microbuzele, autobuzele și autocarele care vor circula duminică pe drumurile din Timiș.
În ziua referendumului, vor fi amplasate, în zone importante ale județului Timiș, 27 de microfiltre de poliție care vor acționa în trei schimburi pentru prevenirea și combaterea turismului electoral. În aceste acțiuni vor fi angrenați atât polițiști, cât și lucrători din cadrul Autorității Rutiere Române.
Polițiștii din Timiș reamintesc faptul că mita și votul ilegal sunt fapte penale și se pedepsesc cu închisoarea. Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, și persoanele care votează fără a avea drept de vot sau cele care votează de mai multe ori riscă dosar penal. Chiar și tentativa de a comite aceste fapte se pedepsește.
Potrivit legii, în termen de 60 de zile de la data referendumului, Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.
Sunt considerate fapte penale și tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false la referendum, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, acestea fiind pedepsite cu închisoare de la 2 ani la 7 ani. Tentativa de asemenea se pedepseşte.
Urmăriți referendumul, pas cu pas, pe www.tion.ro
Duminică puteți urmări cum decurge referendumul alături de noi. Veți putea afla tot ce se întâmplă la nivel local de pe www.tion.ro și cum se prezintă situația la nivel național de pe www.agenda.ro.
Dacă vreți să sesizați nereguli electorale sau poate să ne împărtășiți o situație inedită ori hazlie o puteți face la telefonul redacției – 0725 497 208 sau ne puteţi trimite un e-mail pe adresa redactie@tion.ro.
Nu uitați că la referendumul național pentru demiterea Președintelui României urnele se deschid la ora 7.00 și se poate vota până la ora 23.00.
Pentru ca acest referendum să fie considerat valid trebuie să se prezinte la vot 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.
Mai puteti citi:
Unde vor vota timisenii la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!