Referendumul pentru redefinirea căsătoriei va avea loc în 6 și 7 octombrie. Secțiile de votare se deschid la ora 7 și se închid la ora 21, în fiecare dintre cele două zile.
În județul Timiș sunt 597 de secții de secții de votare și 624.444 de cetățeni cu drept de vot. Față de precedentele alegeri sunt două secții noi, una la Moșnița Veche și alta la Dumbrăvița.
Dacă vreți să verificați unde este secția unde vă puteți exprima opțiunea, atunci accesați acest link: https://www.registrulelectoral.ro/. Introducând CNP-ul vi se va afișa secția de votare la care sunteți arondat.
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721, din care un număr de 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. Un număr de 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS. Numărul total al secțiilor de votare organizate în țară este de 18.662.
Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.
Cum și cine poate vota la referendum
Cetățenii care participă la referendumul național au dreptul să se pronunțe prin “DA” sau “NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”
Cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente.
Cetățeanul care, în ziua referendumului național, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.
Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare;
- paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate.
Au dreptul de a participa la referendum toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Cum votăm
Accesul participanților la referendum în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al secției de votare actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate. Biroul electoral, după verificarea înscrierii în lista electorală sau după înscrierea în lista electorală suplimentară va înmâna participantului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea “Votat”.
Participantul la referendum își va exprima voința în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ștampila “Votat” numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opțiunii sale.
După ce a votat, participantul la referendum va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ștampila de control, să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui biroului electoral al secției de votare. Președintele poate să ia măsuri ca staționarea celui care votează în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat. Prezenta oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă!
Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, în scopul de a-l ajuta.
Pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, la cererea celor aflați în această situație sau la cererea organelor de conducere ale instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se află internați, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.
Fraude
Frauda la vot reprezintă fapta persoanei care votează:
- fără a avea acest drept;
- de două sau mai multe ori;
- prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător
Frauda se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Citiți principiile noastre de moderare aici!