Tema gazelor de şist a fost intens dezbătută în judeţul Timiş în ultimii ani, în Timişoara organizându-se şi proteste, după ce mai multe firme de prospecţiuni au început să caute zăcăminte de gaze şi petrol în zonă. De o parte se află activiştii de mediu, care susţin că extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice este extrem de dăunătoare mediului înconjurător, de cealaltă parte sunt firmele de prospecţiuni şi companiile petroliere ce au concesionat perimetre în judeţul Timiş şi care au susţinut în permanenţă că nu caută zăcăminte neconvenţionale.
Totuşi, mulţi timişeni nu cred promisiunile companiilor amintite, iar consilierii locali din Săcălaz au decis chiar să organizeze un referendum pe tema gazelor de şist. La scrutinul ce va avea loc duminică, 15 martie, locuitorii vor trebui să răspundă cu Da sau Nu la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”
Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale din Săcălaz, în comună şi în satele aparţinătoare s-au înfiinţat pentru acest referendum cinci secţii de votare: două la şcoala din Săcălaz, una la căminul cultural din Săcălaz, una la şcoala din Beregsău Mic şi una la căminul cultural din Beregsău Mare. Urnele se vor deschide la ora 7 şi se vor închide la ora 22.
În total, pe lista electorală permanentă sunt înscrise 6850 de persoane, însă au fost tipărite 7500 de buletine de vot, cu zece la sută mai multe decât numărul celor înscrişi pe listele electorale, aşa cum prevede legea.
Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 30 la sută din numărul celor înscrişi pe lista electorală permanentă, adică 2055 de persoane. A doua condiţie pentru ca referendumul să fie validat este ca 25 la sută dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente – adică 1712 persoane – să aibă voturi valabil exprimate.
Comisia din fiecare secţie de votare va fi compusă dintr-un preşedinte şi patru membri, reprezentanţi ai partidelor politice ce au membri în Consiliul Local Săcălaz. După închiderea urnelor, voturile vor fi numărate în secţiile respective, iar apoi vor fi centralizate la Primăria din Săcălaz. Rezultatul va fi apoi comunicat Autorităţii Electorale Permanente.
Pentru organizarea acestui referendum, Primăria Săcălaz a alocat un buget de 30.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!