Referendumul de la Săcălaz a fost iniţiat de consilierii locali şi reprezintă o premieră în vestul ţării, fiind singurul scrutin prin care se încearcă interzicerea tehnologiei fracturării hidraulice, folosită pentru extragerea zăcămintelor neconvenţionale, în special a gazelor de şist. Acest scrutin este o reacţie a celor întâmplate la Pungeşti, acolo unde compania americană Chevron încerca să determine, împotriva voinţei localnicilor, dacă zona are potenţial economic din acest punct de vedere.
Astfel, locuitorii din Săcălaz au fost chemaţi duminică să răspundă la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”
Evident, majoritatea covârşitoare a locuitorilor din Săcălaz care s-au dus la vot s-au declarat împotriva acestei tehnologii, având în vedere informaţiile pe care le-au primit în ultima vreme de la ONG-urile de mediu. De altfel, comuna este plină de afişe şi bannere care invită săcălăzenii să spună „Nu” fracturării hidraulice, neexistând nicio singură campanie în favoarea acestei tehnologii.
„Am spus un ‘Nu’ hotărât. Pentru copiii mei, pentru vecinii mei. Sub nicio formă nu dorim exploatări petroliere în localitate. Pentru că poluează apa, se provoacă cutremure… chiar nu avem nevoie de astfel de lucruri. Sperăm că lumea va veni la vot şi dorinţa noastră va fi respectată”, ne-a spus o locuitoare din Săcălaz.
Şi primarul din Săcălaz, Ilie Todaşcă, spune că îi este teamă de această tehnologie, însă, în acelaşi timp, este conştient că acest referendum are doar un rol consultativ şi nu va duce la interzicerea fracturării hidraulice pe teritoriul comunei. El speră, totuşi, că voinţa cetăţenilor pe care îi reprezintă va fi auzită şi de parlamentari, cei care ar putea iniţia o lege de interzicere a extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
„Eu zic că e o prezenţă destul de bunişoară, având în vedere că este un referendum consultativ. La ora 12 aveam 313 oameni prezenţi la vot, sperăm ca până la 23 să facem măcar norma minimă de 30 la sută din totalul alegătorilor. Şi eu am transmis mesaje, s-au împărţit fluturaşi, iar sâmbăta trecută am avut şi o adunarepopulară la căminul cultural, unde au fost peste 250 de oameni care au înţeles de ce e periculoasă acea metodă de fracturare hidraulică. Eu cu toate ocaziile i-am invitat pe concetăţenii mei să vină să pună ştampila cu toată hotărârea pe „Nu” fracturării hidraulice. Sigur, fiind un referendum consultativ noi dorim să atragem atenţia plecând de la conducerea judeţului, parlamentarii noştri, care să ducă mai departe şi să se emită o lege care să interzică această metodă de exploatare prin fracturare hidraulică”, spune Todaşcă.
El a adăugat că oamenii s-au speriat în momentul în care au văzut ce s-a întâmplat la Pungeşti, precum şi când au aflat potenţialele pericole pentru natură în filmele de prezentare ale ONG-urilor de mediu.
„Chiar dacă unele voci spun că în zona de vest nu sunt gaze de şist, oamenii s-au speriat după ce au văzut ce s-a întâmplat la Pungeşti şi chiar au interzis firmei de prospectare să treacă pe terenurile lor. Le este frică şi, sincer, şi mie. Şi eu am copii şi nepoţi şi după ce am văzut filmeleţele acelea chiar am rămas dezamăgit dacă se va ajunge la la exploatare prin metoda fracturării hidraulice”, a mai spus Todaşcă.
La referendumul de la Săcălaz sunt aşteptate 6850 de persoane înscrise pe listele electorale permanente. Pentru a fi validat, la vot trebuie să se prezinte 30 la sută din alegători, iar 25 la sută din numărul total de votanţi trebuie să aibă voturi valabil exprimate.
UPDATE. Referendumul de la Săcălaz poate fi validat.
Potrivit informațiior obținute de la observatorii referendumului de la Săcălaz, în jurul orei 21.00, prezența la vot era de peste 30%, ceea ce înseamnă că una dintre condițiile pentru ca referendumul să fie validat a fost întrunită. A doua condiție este ca minimum 25 la sută dintre alegători să fi exprimat voturi valide, însă asta se va afla abia după deschiderea urnelor, adică la ora 23.00.
Rămâneţi pe tion.ro pentru a afla rezultatul acestui referendum!
Citiți principiile noastre de moderare aici!