La tabăra organizată de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timișoara au participat 14 persoane care beneficiază de protecția Statului Român, refugiați din Siria și Afganistan. Tabăra a avut loc în perioada 19 – 23 august, iar participanții au vârste între 2 ani și 50 de ani. Aceștia au locuit pentru patru nopți la poalele Muntelui Mic, în localitatea Borlova, într-o casă de vacanță pusă la dispoziție de o biserică din Timișoara și au explorat stațiunea montană, dar au fost și la Herculane, Biserica Piatra Scrisă, Cascada Bigar și Cazanele Dunării.
„Plimbarea cu barca pe Dunăre, la Cazane a fost cel mai frumos loc din România unde am fost. Mă bucur mult să fiu aici, mai ales că săptămâna aceasta noi, în Afganistan, sărbătorim Eid Al-Adha – o sărbătoare importantă islamică. Noi sărbătorim împreună cu familia și așa ne-am simțit și aici”, a spus L. 25 de ani, refugiată din Afganistan.
Participanții au luat parte și la alte activități educaționale de practicare a limbii române și conversație, cum ar fi o cafenea internațională unde se pune accentul pe conversație și la o întâlnire „în bucătărie”, unde fiecare a propus o rețetă în limba română.
„Această tabără de cinci zile am dorit să fie mai mult decât o excursie de descoperire a României ci și o posibilitate de a învăța mai multe despre cultura și tradițiile românești pe de-o parte, și de a descoperi moștenirea culturală a migranților stabiliți în Timișoara. Prin artă, muzică, gătit, jocuri am vrut să construim punți între comunități și să îmbunătățim nivelul de integrare în societatea timișoreană a refugiaților care au primit protecția statului român”, a spus Flavius Ilioni Loga, manger CRI AIDRom Timișoara.
Toți refugiații participanți la această tabără locuiesc de mai mulți ani în România și vorbesc limba română, o parte dintre adulți lucrează, iar copiii merg la școală în Timișoara. O tânără refugiată din Afganistan este înscrisă la Facultatea de Informatică la Universitatea Politehnica.
În anul 2017, în Timişoara au fost depuse 3.164 de cereri de azil. La finalul lui 2017, în Timișoara locuiau puțin peste 200 de refugiați preponderent din țări că Siria, Afganistan și Irak.
Tabăra a fost organizată în cadrul proiectului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!