Eventuala sosire la Timişoara a unor refugiaţi din Siria sau ţările din acea regiune ar pune problema integrării acestora. Deci şi oferirea unui eventual loc de muncă. Şeful AJOFM Timiş, Marcel Miclău, spune că, la nevoie, instituţia se poate ocupa şi de integrarea în câmpul muncii a acestora.
„Unii dintre refugiaţi au pregătire de specialitate, unii nu. Problema este că ei nu mai au documente, acestea le-au fost distruse într-un bombardament, de exemplu. Noi ne vom gândi să rezolvăm problema lor, desigur decizia se ia la alt nivel, dar suntem pregătiţi să îi luăm în evidenţă. Ei dacă vor sosi aici vor fi în căutarea unui loc de muncă, vom putea oferi cursuri de calificare, iar angajatorii, dacă cred că au nevoie de ei şi aceştia îndeplinesc criteriile cerute, îi pot angaja”, explică Miclău.
El spune că instituţia are deja experienţă cu străinii, iar pentru a se putea angaja fiecare persoană are nevoie de permis de muncă. Astfel, dacă un angajator solicită o slujbă pentru o anumită persoană, AJOFM caută în baza de date, iar dacă nu se găseşte persoana cu competenţele solicitate se oferă o ”negaţie”, iar străinul primeşte posibilitatea de a lucra. Aceasta numai la angajatorul care l-a solicitat. Situaţia este un pic diferită în cazul refugiaţilor care obţin drept de reşedinţă permanentă, aceştia beneficiază de toate drepturile şi se poate angaja. Aceasta este situaţia şi în Timiş, sunt aproximativ 70 de persoane care se află la centrul de tranzit din Timişoara şi care au primit acest drept de a lucra.
Marcel Miclău este conştient că o eventuală integrare a refugiaţilor va fi totuşi dificilă.
„Şi când am lucrat în minister a fost greu de lucrat cu cei de etnie romă, au fost diferite proiecte, dar e dificil să-i integrăm. Vă daţi seama cât de dificil va fi să integrăm refugiaţii, sunt diferenţe de cultură, de limbă, aceştia nu ştiu limba, nu vor putea lucra imediat”, a mai precizat Miclău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!