Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) și Asociația LOGS fac apel la medicii de familie din Timișoara, care vorbesc limba ucraineană, rusă sau engleză să preia, dacă au locuri, pacienții din Ucraina, stabiliți în Timișoara.
Toate serviciile de medicină de familie pentru refugiații din Ucraina sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate a județului Timiș.
Medicii interesați sunt rugați să ia legătura cu reprezentanții DASMT și LOGS la numărul de telefon 0783.001.667 sau 0741.113.952, ori prin e-mail la contact@grupullogs.ro sau suportucraina.tm@gmail.com.
Peste 1.000 de refugiați din Ucraina sunt stabiliți în prezent în Timișoara și beneficiază de servicii de asistență din partea DASMT, Asociația LOGS și alte organizații non-guvernamentale care s-au alăturat inițiativei Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina, inaugurat în 5 martie 2022.
La aproape un an de la începerea războiului în țara vecină, ucrainenii au din ce în ce mai mult nevoie de servicii de integrare și acces la servicii medicale, în special pentru persoanele în vârstă, copii sau persoanele cu probleme acute de sănătate.
„Pe lângă serviciile de consiliere socială, cursuri de limba română și ajutor financiar, ajutorul pentru accesarea sistemului medical este una din cele mai importante părți a muncii noastre, la LOGS, cu cei peste 1.000 de refugiați din Ucraina. Înscriem refugiații la medici de familie, îi ajutăm cu programările la controale de specialitate și cumpărăm medicamente sau plătim analize medicale acolo unde nu există rețete compensate. Nevoia de medic de familie este tot mai acută, iar resursele noastre de a oferi traducere devin tot mai puține”, a transmis, miercuri, Flavius Ilioni Loga, director executiv Asociația LOGS.
Din datele Asociației LOGS, doar 25% din cei aproximativ de 1.000 de ucraineni prezenți în Timișoara sunt înscriși la un medic de familie, fapt care îngreunează accesul la servicii medicale specializate, dar și la consultații de medicină de familie pentru nevoi medicale simple, cum ar fi răceli pentru minorii ucraineni sau vaccinare.
„În România, accesul la asistență medicală pentru cetățenii ucraineni a fost reglementat prin OUG nr.15/27.02.2022, care include refugiații din Ucraina în categoria de populație care beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Însă, având în vedere numărul mare de refugiați stabiliți în Timișoara și durata crescută de ședere, nevoia de medici de familie vorbitori de limba ucraineană, rusă sau engleză este din ce în ce mai mare”, a precizat Angela Ciupa-Rad, coordonator Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară din cadrul DASMT.
Trimite articolul
XDe acord cü toate, mai pütin cürsüri de romana gratüite. Nü prea ii vad intorcamdü-se in ücraina si militand pentrü dreptürile minoritatilor care ACOLO s-aü nascüt! Ar mai fi si varianta sa isi asüme macar o coplata, niste rate ceva, si sa fie obligati sa mearga la ajofm sa-si caüte de lücrü saü “Pentrü sümele acordate ca ajütor social, conform prevederilor prezentei legi,üna dintre persoanele majore apte de müncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lünar, la solicitarea primarülüi, acţiüni saü lücrări de interes local, fără a se pütea depăşi regimül normal de lücrü şi cü respectarea normelor de secüritate şi igienă a müncii.” daca vor sa beneficieze de ajütoare, asa cüm sünt si asistatii social romani. Adica ajüta-ma sa te ajüt!Cei cü bün simt ar aprecia, iar ceilalti… ghinion.
-
Am impresia ca’si cauta de munca. Unii dintre ei s’au si angajat deja. Poate vor si sa’nvete rom^neste.
-
Foarte bine faca lücreaza. Daca e doar ün parinte, cam greü sa si lücreze sa aiba si grija de copii ca refügiat. Dar parca as vrea sa stiü ca doar cei care merita sünt ajütati, sa existe niste regüli, ca pentrü romani. Dar treaba cü limba romana ma süpara din caüza legii edücatiei de la ei, o mizerie. De aia zic sa (co)plateasca cürsürile, fie si din salariül viitor daca acüm nü-s angajati ca nu stiu romana. Si cred ca la ce munci in folosul comunitatii sunt ai nostri trimisi, pot sa mearga si ei macar jumate de norma, cred ca si intre ei se mai pot organiza cu supravegherea copiilor daca chiar vor…
-
-
De acord , la muncă, jumate de țară nu plătește sănătatea, acum hop țop și vecinii, ce țară e asta ?De binefacere pt alții ?, iar pe noi înjosesc și umilesc?!
Contribui mii de lei pe an la CASS. Vreau ca din banii mei sa fie ajutati acesti dezradacinati pentru care am toata empatia!
-
Gest frumos. Sa nu uitam ca în 1999 nu a fost atita implicare pentru exYugoslavia… Și acolo americanii au făcut legea…