Prin proiectul ECO Timiș le vor fi puse la dispoziție, gratuit, canoele și catamaranul la Surduc, celor care vor să facă plimbări. Se pun la punct ultimele amănunte pentru ca turiștii să se poată bucura de aceste ambarcațiuni în perioada următoare.
Proiectul ECO Timiș imaginează râul Timiș ca o coloană vertebrală a Banatului, îl promovează ca produs turistic, încercând să-l lege de obiectivele turistice din regiune, aflate atât în partea românească, cât și în cea sârbă. Canoele, bicicletele și catamaranul vor fi puse la dispoziția turiștilor gratuit, prin intermediul ONG-urilor și autorităților locale. Canoele se vor lansa pe apă la Urseni și Șag, iar catamaranul urmează să fie folosit pe Lacul Surduc.
Prin intermediul acestui proiect transfrontalier au fost achiziționate 30 de biciclete, 12 canoe, catamaranul și mobilier urban, în valoare totală de aproape 200.000 de euro. Alături de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în Timiș, partenerii în acest proiect sunt Asociația Miltonia Timișoara, Centrul de voluntariat și mișcarea pentru protecția naturii Pancevo și Camera Regională de Comerț Pancevo, Serbia.
Regata va începe în 20 august, la Urseni, va continua pe parcursul a două zile, apoi se va muta în Serbia.
„Regata este un fest nautic. Vor participa reprezentanți ai primăriilor Moșnița și Șag, vor fi canotori din Serbia și România. În data de 21, această regată se va muta pe lacul Surduc, unde vor avea loc activități pe acest lac, competiții cu amatorii de canotaj, dar și împreună cu cele două asociații din Serbia și România. Vor participa și canotorii de performanță. În 22 august această regată va continua în Serbia”, a spus Suzana Stoianovici, coordonatorul proiectului ECO Timiș.
Când vor începe plimbările gratuite cu catamaranul și canoele? În aceste zile se fac ultimele demersuri pentru ca aceste ambarcațiuni să fie folosite, de la angajarea oamenilor care să le conducă la realizarea unui program. Amănunte despre cum se pot închiria aceste ambarcațiuni și de unde veți găsi pe site-urile www.discovertimis.com și www.eco-tamis.com.
„Traseul pe care l-am propus noi pe partea noastră în ceea ce privește plimbările cu canoele se referă la traseul între Moșnița și Șag. Această porțiune a fost aleasă împreună cu topometriștii care s-au ocupat de maparea acestor locații. Am ales acest traseu pentru că este aproape de Timișoara. Patru din cele 12 canoe vor fi la Moșnița și vor putea fi folosite până la Șag. Urmează în perioada următoare să avem un mijloc de transport care să permită transportul acestor canoe. În ceea ce privește catamaranul – se lucrează la actele de înmatriculare, urmează să obținem banii necesari pentru a realiza un ponton solid, în care să obținem accesul turiștilor la catamaran. Suntem deja în discuții cu două persoane care să ofere aceste excursii turiștilor. Lucrăm la aceste elemente care să ne permită să dăm drumul acestor plimbări gratuite. Canoele de la Surduc vor intra în folosință din primăvară. Avem nevoie de oameni care să se ocupe de aceste elemente, avem o colaborare cu primăriile, contăm foarte mult pe această comunicare. Există o temere pe lacul Surduc a celor care au ambarcațiuni care operează contra cost. Ei se tem că dacă catamaranul va opera gratuit nu o să mai aibă turiști. Acest catamaran, ducându-le turiști, va permite servicii de servit masa, de cazare”, a spus Delia Barbu, directorul APDT Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!