Zeci de persoane au asistat, miercuri dimineaţa, pe ploaie, la dezvelirea bustului Regelui Mihai I, în faţa UMF: oficialităţi, oameni de cultură şi din lumea medicinei, persoane de vârsta a treia şi studenţi. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Ştefan Drăgulescu, le-a vorbit celor prezenţi despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României, despre viaţa, faptele şi meritele sale.
După lunga prezentarea a lui Drăgulescu, un sobor de preoţi a ţinut o slujbă de sfinţire, iar apoi a ţinut o scurtă cuvântare Principele Radu, care a afirmat că bustul Regelui Mihai I nu a fost amplasat în faţa universităţii din monarhism, ci se datorează altor două valori cărora Regele şi-a închinat întreaga viaţă – libertate şi slujirea statalităţii. Primarul Gheorghe Ciuhandu a amintit că Regele Mihai I al României este şi cetăţean de onoare al Timişoarei şi a afirmat că este prezent la dezvelirea statuii „pentru a aduce gratitudinea oraşului”.
Un grup de studenţi de la Teologie a cântat Imnul Naţional, iar în încheierea manifestării „Trăiască Regele”.
„Iniţiativa amplasării acestui bust a plecat de la ideea şi realitatea că Regele Mihai I al României este ctitorul Universităţii de Vest din Timişoara, prin semnarea decretului regal nr. 660 din 1944, iar prima facultate care a funcţionat începând din martie 1945 în cadrul universităţii a fost Facultatea de Medicină. În următorii ani a luat fiinţa Universitatea de Medicină, dar prima facultate în cadrul Universităţii de Vest a fost Facultatea de Medicină”, a explicat Drăgulescu.
Pe soclul statuii din faţa UMF Timişoara stă scris „Regele Mihai I/ 1927-1930/ 1940-1947/ Universitatea noastră a luat fiinţă cu nădejdea că ea va dăinui şi va aduce învăţătură multor generaţii de români”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!