Potrivit primarului Dominic Fritz, anul 2024 se anunță a fi unul important pentru cartierul Fabric din Timișoara. Acesta se pregătește de o amplă transformare prin intermediul unui proiect de regenerare urbană. Municipalitatea a emis autorizația de construire pentru proiect chiar la finalul anului 2023.
„2024 va fi anul în care cartierul Fabric primește o nouă viață. Începem să refacem și să transformăm 6 hectare de spațiu public, într-un ambițios proiect de regenerare urbană.
În ultimele zile din 2023, am emis autorizația de construire pentru proiectul la care arhitecții au lucrat peste un an.
Acum timișorenii din cartier încă se chinuie cu trotuare sparte, carosabil distrus și spații publice deteriorate, după decenii de nepăsare administrativă. […] Pentru că ne dorim calitate, proiectul va costa peste 30 milioane de Euro, parțial finanțat prin fonduri europene.
Ambiția mea e ca în acest an să găsim constructor și în mod etapizat să începem lucrările”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Proiectul promite reabilitarea a patru piețe și 12 străzi din zona Traian, cu o atenție specială acordată spațiilor publice, scuarurilor, zonelor verzi (incluzând plantarea a 355 de copaci), precum și creării unor zone pietonale și piste pentru biciclete. Aceste îmbunătățiri nu doar că vor schimba fața cartierului, dar vor îmbunătăți și calitatea vieții locuitorilor săi.
Studiul de fezabilitate pentru regenerarea zonei este gata încă din octombrie 2023, fiind aprobat de consilierii locali. Documentația respectivă a fost întocmită, pentru 1,3 milioane de lei, fără TVA, de Planwerk Arhitectura și Urbanism SRL – firma care a lucrat la PUG-ul Timișoarei încă din vremea lui Ciuhandu și până nu demult – și de Prodeco Arhitectura și Inginerie.
Valoarea estimată a investiției, potrivit studiului de fezabilitate, ar fi de 165 de milioane de lei cu TVA inclus, echivalentul a aproximativ 33 de milioane de euro.
Regenerarea urbană vizează 6 hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Mikloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi și Piața Petru Rareș.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPrin anul 2000 Ciuhandu a regenerat piata Traian prin montarea de bariere cu telecomandă. După 1 an toate afacerile au dat faliment.
-
Veste buna
-
Asta era si idee
Peste 30 de milioane de euro duse pe apa sambetei pentru un proiect fantasmagoric si inutil pentru oras. O bomba cu ceas lasata in urma pe post de cadou viitorului primar.
-
Măcar ai idee cum arata acum ? Ai idee unde e Piața Traian în Timisoara? Sau ai idee unde e Timișoara ?
-
Cu 30.000.000 euro aducem ceva flotanti la alegerile locale din 2024.
-
Daca nu locuiesti in zona ti se pare proiect fantasmagoric, daca ai locui acolo in zona ai realiza ca acel cartier are valoare la fel de mare ca piata unirii, in plus fata de unirii are acces oricine pentru ca acolo e nodul liniilor de tramvai iar din badea cartan de la linia lu 11 faci 10 minute pe jos pana in piata traian!
Si cu ocazia renovării tuturor strazilor si a piețelor din zona traian; vor investi si acolo in baruri si restaurante si ulterior in renovarea clădirilor istorice!-
De parca in Unirii nu are oricine acces pentru ca sunt foarte departe statiile de tramvai si de troilebus. Daca sustii un asemenea proiect poate ar trebui sa gasesti argumente mai bune. A incercat si Chiuhandu acum vreo 15 ani si nu a avut succes. Acum vine Fritz si mai ingroapa niste bani desi sunt alte prioritati.
-
Dar FREIDORF ? Ati auzit de Freidorf ? E un cartier al Timisoarei . A existat inca de pe vremea turcilor . A inflorit pana cand etinicii germani au inceput sa-l paraseasca . Iar dupa revolutie nu a prezentat niciun interes imobiliar pentru smecheri . Probabil acum dupa ce se va finaliza ciotul de centura , va mai creste acest interes si dupa ce , de mai bine de 30 de ani oamenii s-au luptat , in zadar cu primaria , sa-si poata dobandi terenurile aferente caselor pe care , cu greu le-au putut cumpara . Deci Freidorf ???????