Un proiect de succes, dar care a ajuns la maturitate și trebuie îmbunătățit, aceasta ar putea fi caracterizarea pe scurt a regiunilor de dezvoltare. Ideea acestora a apărut în 1997, într-o perioadă în care naționalismul din România nici măcar nu concepea „divizarea” țării. Din fericire, logica europeană a prevalat ideilor închise ale unora și astfel au apărut în România regiunile de dezvoltare. Aşa a apărut în zona Banatului prima regiune cu adevărat regională din România, iar la pachet cu ea a venit și Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Proiectul a fost unul de succes: peste un miliard de euro au ajutat la dezvoltarea economică, socială, medicală și culturală a zonei. În plus, pentru perioada următoare sunt și mai mulți bani care vor ajuta la creșterea regiunii care include județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
„În urmă cu 20 de ani, atunci când am fost chemat să mă alătur proiectului nu credeam că voi sta 20 de ani la ADR Vest”, a declarat la sărbătoarea Agenției, Sorin Maxim, directorul acesteia.
Reuniți la Timișoara pentru ședința periodică a Consiliului de Dezvoltare Regională Vest, președinții celor patru Consilii Județene componente au avut și prilejul de a sărbători regiunea.
„Am avut o prezentare a ADR Vest, a stadiului de implementare a finanțărilor europene. Este vorba de 642 milioane de euro alocare regională, dintre acestea sunt în perioada de contractare 524 milioane, adică 82%. Pentru 290 de milioane contractele au fost deja semnate, 230 de milioane contracte sunt deja trecute de perioada de evaluare”, a declarat, la rândul său, gazda evenimentului, președintele CJ Timiș, Călin Dobra.
Evenimentul a fost punctat așa cum trebuie: a avut loc o ședință festivă, dublată de o expoziție foto în care sunt prezentate principalele obiective care au beneficiat de fonduri europene în toți acești ani.
„Sunt 20 de ani de la înființarea regiunii. Avem aici o miniexpoziţie care prezintă activitatea desfășurată. Sper că toți acești 20 de ani au adus plusvaloare regiunii și încercăm și pe mai departe să aducem această plusvaloare”, a mai subliniat Maxim.
A fost o perioadă perfectă? Nici pe departe, recunoaște șeful ADR Vest. Chiar și în prezent cele mai mari probleme sunt exact cu entitățile care ar trebui să beneficieze de cei mai mulți bani gestionați de această instituție, adică autoritățile urbane.
„Acum cele mai mari probleme sunt cu fondurile disponibile pe Axa 4 de Dezvoltare Urbană. Avem 102 proiecte care ar trebui depuse după jumătatea lunii decembrie, este puțin timp, dar încă suntem în termen. Este o sumă mare, vorbim de 150 de milioane de euro, se acceptă o subscriere de 200%. ei ar fi trebuit să le depună din timp, să îi întrebați pe cei ce au depus așa târziu. Ei ar trebui să aibă o abordare mai coerentă, erau obligați să facă din timp strategia de atragere și investiție din fonduri europene, trebuia doar să facă proiectele pe baza acesteia. Sunt proiecte complexe, de peste zece milioane de euro. De exemplu, la Reșița este vorba despre toate tramvaiele și de rețeaua acestora. Expertiza este restrânsă la acestea, dar şi legea achizițiilor publice nu este cea mai favorabilă”, a admis Sorin Maxim.
Domeniile în care s-au făcut cele mai importante investiții cu banii administrați de ADR Vest au fost dezvoltarea urbană, educația, sănătatea. Proiectul poate fi considerat un succes, dar acum a venit vremea ca acesta să fie schimbat şi adaptat vremurilor actuale.
„Acest mecanism de finanțare a fost imaginat de comisie în 1997, acum are nevoie de o continuare cu ceva mai modern şi adaptat. Acest mecanism şi-a făcut treaba, dar trebuie ajustat. Regiunile au un mod de lucru diferit. Dar şi noi trebuie să inovăm, mai ales în sistemul public”, a încheiat Maxim
Citiți principiile noastre de moderare aici!