Corina Macri a transmis că „urmare a implicării noastre active în susținerea Capitalei Culturale Europene prin proiectul de gastronomie culturală Culinaria Banatica, am văzut potențialul de dezvoltare existent în regiune și, de aceea, am contactat Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT) pentru depunerea candidaturii regiunii Banat, ca viitoare regiune gastronomică europeană. Am primit un răspuns favorabil și încurajator pentru a participa la selecția/competiția pentru câștigarea acestui titlu pentru anul 2026”.
Lidera HORETIM susține că în 12 iunie 2023 a propus un parteneriat strategic Consiliului Județean Timiș, prin intermediul președintelui Alin Nica, în vederea susținerii acestei candidaturi pentru anul 2026.
„Discuția a fost inițiată printr-o corespondență pe e-mail, în urma agreării verbale a demarării proiectului. Din păcate, din varii motive care ne scapă, dar nu au depins de noi, nu am primit niciun răspuns ferm și oficial din partea CJT și nici proiectul nu a fost prezentat și discutat în ședințele Consiliului Județean. De aceea, am ratat termenul de depunere a candidaturii noastre pentru anul 2026.
Am aflat la începutul lunii octombrie 2023 că proiectul nostru nu era cunoscut de către partenerii locali și consilierii județeni care ar fi trebuit să evalueze importanța acestui proiect pentru Banat. Un proiect care se putea bucura de o largă susținere locală și putea mobiliza actorii regionali interesați era ținut la sertar și trecut sub tăcere”, a transmis Corin Macri.
Discuții „sterile”, fără rezultat
Președintele HORETIM a mai precizat că și-a prezentat scrisoarea de intenție privind parteneriatul public-privat consilierului județean Alexandru Iovescu, liderul consilierilor județeni de la PSD, pentru a obține un consens politic mai larg în jurul acestui proiect care merita susținut de toate forțele politice din regiune.
„Domnul Iovescu a înțeles potențialul de dezvoltare presupus de acest angajament și ne-a susținut oficial, real, prin adresa 30.989 din 23.10.2023, în plenul CJT, unde proiectul a fost apreciat și avizat favorabil. În același timp, am deschis dialogul și cu Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, care a fost de acord să intre în parteneriatul nostru pentru susținerea candidaturii noastre comune pentru ca Banatul să devină regiune gastronomică europeană în 2027.
În urma acestor demersuri, am primit o invitație scrisă pentru o primă întâlnire de lucru în 01.11.2023, dar aceasta s-a tot amânat până în ianuarie 2024, când am reușit o primă întâlnire cu domnul Alexandru Preoteasa, vicepreședinte CJT și o echipă desemnată pentru discuții despre ceea ce implică Banat, Regiune Gastronomică Europeană 2027.
La cererea partenerilor, s-a hotărât și implicarea APD Timiș în acest proiect, ca organizație de promovare și dezvoltare turistică reprezentativă, din partea CJT. Au început discuții interminabile, sterile și repetitive despre condițiile de înscriere în competiție care continuă fără o finalitate clară din iunie 2023”, a transmis Corina Macri.
Aceasta acuză administrația județeană că a tratat cu dezinteres proiectul.
„Pe fondul acestui dezinteres și al lipsei de comunicare în beneficiul comunității bănățene, colegii noștri ospitalieri din județul Harghita au depus deja cererea și acum trebuie să concurăm cu ei pentru anul 2028, ceea ce denotă o gravă lipsă de responsabilitate pentru dezvoltarea Banatului, reflectată în tărăgănarea nejustificată a demarării acestui proiect de larg interes ce ar putea avea beneficii majore atât pentru imaginea și reputația națională și internațională a regiunii, cât și pentru dezvoltarea mediului de afaceri local.
În timp ce făcea ping-pong cu propunerea noastră de parteneriatului (uite parteneriatul, uite că nu e), președintele CJT a comunicat public la Food Summit-ul din noiembrie de la Timișoara demararea proiectului, a susținut importanța acestei acțiuni pe rețelele de televiziune și în presă (conform înregistrărilor și articolelor disponibile), creându-ne astfel convingerea deschiderii domniei sale către o colaborare fermă și reală”, a acuzat Macri.
Președintele HORETIM susține că totul a rămas doar la nivel declarativ, fără o construcție argumentată și legală, singura explicație fiind că CJT nu are bani pentru cotizația de aderare la IGCAT. Este vorba despre 25.000 de euro.
„Din păcate, inițiativa antreprenorilor ospitalieri din Timiș a căzut pradă intereselor de circumstanță, ne-am trezit în 7 mai 2024 cu confiscarea inițiativei și muncii noastre de convingere și comunicare instituțională de peste un an. Un comunicat de presă eronat – care nu menționa HORETIM printre partenerii proiectului și răstălmăcea grav istoricul și inițiativa acestei candidaturi – a apărut în eter, cu iz clar electoral, formulat aparent în numele Consiliului Județean Timiș, pentru că realmente deși finalizarea și aprobarea conținutului scris în acest comunicat nu a ajuns în discuția consilierilor județeni, ci s-a blocat la același domn președinte, care nu mai știe ce și cu cine a vorbit în tot acest timp
. În goana aceasta nebună după voturi fără acoperire, s-a sacrificat totul, uitându-se că un singur om nu reprezintă o organizație, un interes singular nu este al comunității, că promisiunile personale nu țin locul parteneriatului autorităților locale cu asociațiile profesionale sau cu mediul universitar”, a fost de părere Corina Macri.
Aceasta este hotărâtă să cheme la o dezbatere publică toți candidații la conducerea Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș, să prezinte strategia și răspunsul clar și punctual la problemele reale cu care antreprenorii ospitalieri se confruntă și de care depinde viitorul acestei regiuni.
CJT vrea o „candidatură bine pregătită”
În replică, purtătorul de cuvânt al CJT spune că obiectivul administrației județene este să coordoneze o candidatură bine pregătită, cu care Banatul să câștige titlul de regiune gastronomică europeană.
„Corespondența cu Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT) a fost inițiată și este susținută, inclusiv în prezent, de către expertul care lucrează la dosarul de candidatură. După ce vom finaliza Bidbook-ul (n.r. – doar de candidatură), ca să îl putem depune, vom adera la Platforma Regiunilor Gastronomice Europene și vom încheia un acord cu stakeholderii, așa cum solicită IGCAT.
Pentru îndeplinirea pașilor necesari câștigării titlului de regiune gastronomică europeană nu este necesar un acord politic, ci asumare administrativă, fapt care deja s-a întâmplat.
Consiliul Județean Timiș îndeplinește rolul de lider de proiect având experiența anilor în care a fost partener principal în Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, alături de Primăria Timișoara și Ministerul Culturii. Obiectivul administrației județene este să coordoneze o candidatură bine pregătită, cu care Banatul să câștige titlul de regiune gastronomică europeană”, a declarat pentru Tion Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Timiș.
Pe aceeași temă:
Banatul, regiune gastronomică europeană. Un antropolog culinar va întocmi dosarul
Trimite articolul
XInca o realizare marca Nica, NimiCA
Alineeeeeeee, lasa-ne. Pe langa ca nu faci proiecte europene pt drumuri (uitati-va la explicatiile/discutiile din plenul CJT de ieri), mai si sabotezi /ignori initiativele antreprenorilor locali. Lasa-ne Aline, nu esti ce trebuie pt un judet ca Timisul.