Situaţia reiese din datele recente furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Indicele producţiei industriale, care măsoară producţia realizată în funcţie de preţurile medii de pe piaţă, a fost, în semestrul I al acestui an faţă de perioada similară din 2010, de 131 în Caraş-Severin, 121,4 în Timiş, 116,7 în Hunedoara şi doar 93,9 în Arad, ceea ce înseamnă, în cazul acestui judeţ, o producţie sub cea de anul trecut.
De menţionat este că în afară de performanţa negativă a Aradului, toţi indicii pentru Regiunea Vest sunt cu mult deasupra mediilor înregistrate pe ţară…
Caraş-Severinul e campion şi atunci când ne referim la volumul cifrei de afaceri în cele patru judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Vest în primul semestru al anului curent. Indicele valoric al cifrei de afaceri a fost de 147 în judeţul cu capitala la Reşita, de 130 în Arad, de 129,2 în Timiş şi de 124,7 în Hunedoara.
Zona de vest rămâne performantă şi atunci când vine vorba de comerţul exterior. Toate cele patru judeţe au excedent comercial, oricât de mică ar fi producţia dată la export. Nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia la nivel naţional. Aici deficitul s-a adâncit în primele cinci luni ale acestui an, căci s-au importat mărfuri peste nivelul exporturilor, ceea ce a dus la un minus de 2,64 miliarde de euro. Conform datelor prezentate de statistică, judeţele vestice au exportat, în primele patru luni ale anului, produse în valoare de peste două miliarde de euro, din care mai mult de jumătate au provenit din judeţul Timiş. Importurile au săltat la 1,85 miliarde de euro, ceea ce a dus la un excedent comercial total de aproape 235 milioane de euro.
O situaţie interesantă apare atuci când discutăm despre veniturile realizate de angajaţii Regiuniii de Dezvoltare Vest. În luna iunie a acestui an, doar în Timiş a crescut uşor câştigul salarial mediu net, în rest fiind în regres. Astfel, arădenii au câştigat în mână, în medie, 1.231 de lei, în iunie, faţă de 1.243 lei, în mai. Cărăşenii au luat 1.109 lei în iunie, faţă de 1.111 cu o lună înainte. În Hunedoara, lucrătorii s-au dus acasă cu 1.199 de lei în iunie, pe când în mai primiseră 1.215 lei. Timişenii au luat 1.502 în iunie, în creştere faţă de mai, când au câştigat 1.459 lei.
S-a mai diminuat numărul de pensionari în regiune, dar pensia media a crescut. Pensia cea mai mare, de departe, este în Hunedoara. Explicaţia e dată de faptul că acest judeţ a avut mai multă industrie grea: minerit şi siderurgie. Pensia medie în primul trimestru al acestui an era de 711 lei în Arad, 764 în Caraş-Severin, 933 în Hunedoara şi de 778 în Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!