Regizorul austriac de origine română, născut în Timişoara, Robert Dornhelm, încă se chinuie să recupereze o casă cu mai multe apartamente, „cea mai frumoasă casă din Timişoara”, spune el, situată în centrul orașului, care i-a fost luată pe vremea regimului comunist, iar după aceea a fost “recuperată” de… alţii.
S-a adresat autorităţilor, fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, dar lucrurile nu s-au mişcat, situaţia a rămas aceeaşi. Acum, din poziţia de cetăţean de onoare al urbei de pe Bega, crede că are mai multe şanse să-şi recupereze locuinţa.
„Sunt foarte emoţionat să mă întorc la Timişoara, unde am trăit 13 ani şi am avut o copilărie foarte frumoasă. Deşi tatăl meu a fost în puşcărie 5 ani, am avut o copilărie foarte frumoasă. Am făcut câteva filme documentare în anii 1970, 71, 72, unele nu s-au dat la televiziunea română, pentru că nu au fost aşa cum au dorit”, a spus regizorul, prezent vineri la Timişoara.
Locuinţa sa din Timişoara a fost naţionalizată, apoi a fost cumpărată de alţii, nu de familia sa, care o deţine. A vorbit atunci cu primarul Gheorghe Ciuhandu, dar până acum nu s-a rezolvat nimic, iar clădirea nu este nici acum în proprietatea familiei Dornhelm.
„Sper ca cetăţean de onoare să am mai multă influenţă ca să putem face justiţie aici. Domnul Ciuhandu mi-a spus că nu poate să se facă mult, că mâinile sunt legate, acum 15 ani, şi a promis că nu se va vinde niciun apartament”, a precizat regizorul.
Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a promis că se va documenta şi va sesiza organele în drept să acţioneze în acest caz.
„Mă voi documenta, voi face sesizarea procuraturii, instituţiilor care sunt abilitate să se ocupe de caz, după ce voi vedea cum stau lucrurile”, a anunțat Robu.
Regizorul are şi amintiri plăcute din copilărie, mâncarea, pomii, mirosul legumelor, pe care încearcă să le recreeze în Statele Unite ale Americii– loc unde trăieşte de 40 de ani.
De la ora 18.00, în cadrul proiectului „După 25 de ani”, va avea loc proiecţia „Recviem pentru Dominic”, un film de Robert Dornhelm.
Regizorul timișorean a fost nominalizat în mai multe rânduri la premiul Oscar pentru filmele sale documentare.
Filmul „Recviem pentru Dominic” nominalizat la Globul de Aur, la categoria „Cel mai bun film străin”, a fost realizat în decembrie 1989 în timpul Revoluţiei din Timişoara şi este inspirat de o întâmplare reală cu caracter autobiografic. Proiecţia va avea loc la Filarmonica Banatul Timişoara.
Dornhelm şi-a trăit copilăria în Timişoara, până la 13 ani, este vărul fostului director al Operei de Stat din Viena Ioan Holender, şi este plecat de 54 de ani din urbea de pe Bega
Citiți principiile noastre de moderare aici!