Această prevedere, ca elevii să vină cu părul scurt, există în regulamentul Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj. Reprezentanții CJE TM au analizat mai multe regulamente ale școlilor din cel mai vestic județ al țării, iar prevederea găsită în regulamentul celor de la „Braniște” reprezentanții acestui for o numesc una care „aduce aminte de metehnele comunismului”.
„O altă practică regăsită într-o școală din județul Timiș, Liceul Tehnologic «Valeriu Braniște» din Lugoj, ne aduce aminte de metehnele comunismului. În această școală băieții sunt obligați să poarte părul scurt, iar acest aspect constituie o îngrădire a dreptului la imagine”, transmit cei ce la CJE TM.
Directorul Liceului „Valeriu Braniște” din Lugoj, Cosmin Gheorghe, a declarat pentru tion.ro că există această prevedere în regulament, dar că elevii care nu o respectă nu vor fi sancționați în niciun fel.
„Părul scurt, virgulă, îngrijit – așa scrie. Există această prevedere în regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ. Asta nu înseamnă că elevilor le este interzis să intre în școală dacă nu au părul scurt. Este o prevedere care vizează prezentarea decentă a elevului în mediul școlar. Faptul că unii dintre ei nu au părul tuns scurt, și este o opțiune personală și a familiei, nu îngrădește dreptul la educație al elevului, cu atât mai mult copilul este încurajat să vină la școală. Că unii dintre ei au părul mai lung, că unii și-l țin în codițe, cum este la modă acum, noi acceptăm toate aceste lucruri. Că ar fi de preferat pentru noi, și încurajăm ideea aceasta, că un elev trebuie să aibă o ținută decentă, inclusiv din punctul de vedere al aspectului fizic, trebuie să fie aranjat, nu trebuie să fie neîngrijit la școală. Acesta era mesajul din regulamentul școlar, în niciun caz nu stă cineva la poartă să măsoare câți centimetri are părul copilului. Nu restricționăm prezența elevului în spațiul școlii pentru că elevul are părul lung. Nu este cazul”, a spus Cosmin Gheorghe, directorul Liceului „Valeriu Braniște” Lugoj.
Cât despre afirmația celor de la Consiliul Județean al Elevilor Timiș, cum că această practică este o „meteahnă comunistă”, directorul de la „Braniște” spune că „trebuie să avem grijă atunci când folosim etichete de tipul comunism, pentru că a însemnat mult mai mult decât ceea ce pare la prima vedere. Nu e OK să te joci așa cu cuvintele”, spune Gheorghe Cosmin.
Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș au pornit această campanie pentru a amenda regulamentele școlilor care nu sunt în concordanță cu Statutul Elevului.
„De când și până când sunt regulamentele școlare mai presus decât legea însăși? Răspunsul întrebării devine chiar și mai greu de depistat atunci când elevii sunt obligați să respecte un regulament în contradicție cu Statutul Elevului, dar și cu principiile enunțate în Legea Educației Naționale. Astfel, Consiliul Județean al Elevilor Timiș, structura de reprezentare a elevilor din județul nostru, a inițiat un demers prin care vor fi amendate toate regulamentele școlare din unitățile de învățământ preuniversitar din Timiș, în speranța că acestea vor fi calibrate după legislația în vigoare. Însă unele aspecte cuprinse în aceste regulamente pe care elevii trebuie să le respecte zi de zi sunt de ordinul inimaginabilului. Acestea nu exprimă dorința de progres în educație, ci nevoia exacerbată a decidenților de a-i face pe elevi să vină cu teamă în instituția menită să îi formeze”. transmit cei de la CJE TM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!