Menestrelii au apărut pe aleile din centrul Timișoarei încă de pe vremea lui Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, care era foarte mulțumit de prestația lor. Dar artiștii stradali care cântă acum prin centru par să-i deranjeze pe consilierii locali liberali. Lucian Căldăraru spune că a auzit inclusiv manele în piețele centrale.
„Vă rog să atrageți atenția asupra felului în care se acordă acele autorizații de trubaduri în acest oraș. Nu de multe ori am parcurs acest oraș și sunt persoane care nu au nicio legătură cu cultura muzicală din Timișoara. Eu așa știam, că se dau autorizații. Se eliberează într-o zi, există o comisie care eliberează aceste autorizații. Nu vreau, de Ziua Timișoarei, mă scuzați, să aud manele. Am auzit manele în piețe. De subcultură nu am nevoie”, a atras atenția Căldăraru în cea mai recentă ședință de consiliu local.
Răspunsul a venit repede de la primarul Dominic Fritz, care i-a spus că se lucrează deja la un regulament nou pentru artiștii stradali.
„Până acum, aceste autorizații s-au dat din partea Casei de Cultură. Lucrăm la un nou regulament care să stabilească niște reguli pentru muzica pe stradă în Timișoara”, a replicat edilul-șef.
Primăria Timișoara a organizat, în toamna lui 2019, un festival al cântăreților stradali. Pe scenă a urcat și fostul primar Nicolae Robu, care i-a lăudat în acel an pe menestreli. În vara aceluiași an, primăria autorizase 36 de artiști stradali în centrul istoric.
Noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz, anunța încă din martie că își dorește alte reguli pentru centrul Timișoarei.
„Avem nevoie de un regulament clar de comerț stradal, de un regulament pentru muzica stradală (…) Va trebui să ne asigurăm și în privința capitalei culturale cum vrem să ne prezentăm, nu putem să avem peste tot, fiecare își pune ce vrea, trebuie să avem o claritate în spațiul public”, spunea atunci Fritz.
Consiliul Local Timișoara a adoptat încă din anul 2017 (HCL 5/2007) un regulament pentru terasele din centrul orașului, care stabilește și că în Piața Unirii și pe străzile din Cetate este permisă „muzica live la instrumente reci, fără sisteme de amplificare”.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XAlta strategie,alte regulamente elaborate de noua conducere alte ABURELI Dar cand vom auzi ca primaria a depus un proiecte de finantare si aprobat de comisia europeana???Cand vom citi ca au inceput lucrarile la pasaje,poduri,cand vedem pe strazi curatenie,cosuri de gunoi civilizate,wc uri publice curate si intretinute.Ca de aste vom face,vom face si iarasi vom face ajunge deja
Fara noi reglementari, cat mai liber.
muzica blm e voie?
Corect! Cu cantaretii, cu porumbeii, cu cainii cu asta se ocupa alesii. Asta ii intereseaza de luni de zile. Fereasca al de sus sa vina unu sa propuna un spital, o parcare etajata, un pasaj denivelat, o scoala….. nuuuuu, astea nu sunt de ei.
Ce față de lgbt are asta din poza. De unde ati gasit-o? Fata ei chiar exprima subcultura, cu 2 saluri la gat, cu fusta si adidasi, par scurt si unghii nefacute! Asta zgarie creierul prin globul ocular. Zgarie si manelele, dar macar treci de ele si gata. Exemplare din astea in schimb poti vedea des umbland!
-
Atatea frustrari in cateva cuvinte, mai rar gasesti. Felicitari, acum mergi inapoi de unde ai emigrat ca numai Timisorean nu esti…
eu nu as mai lasa pe nimeni sa cante, numa boscchetari, cersetari, nebuni, incompetenti care is departe de a fi muzicieni, sa prezinte dimploma de facultatea de muzica daca nu are la revedere, ne transformam usor usor intr-un oras de tampiti parca
Dar cum rămâne cu terasele care pun muzica live la nivel maxim? La Berăria 700 sunt peste 80 decibeli in fiecare zi …
-
La beraria 700 e afacerea interlopului de care nu se atinge nimeni. Si cand a fost prins in flagrant ca servea oameni din afara in restaurantul hotelului s-a facut toata lumea ca nu vede.
-
@Un cetatean.. 80 de decibeli are un strigat de om (sau muzica clasica cantata in genul Pavarotti)
La prima vedere, mai ca simpatizezi cu declaratiile. La a doua vedere, cam elitista rabufnirea dumisale. Ma rog, sa zicem ca microfonul presei infipt in barba dumnealui l-o fi prins intr-un moment prost. Gusturile artistice sunt multe in ziua de azi, si se bat cap in cap. Pe cat de laudabila este in teorie incercarea de a stabili o cale de mijloc, pe care sa o expui trecatorilor si turistilor si care sa fie asociata imaginii orasulu – pe atata de dezastruoasa poate fi realizarea. Adica sa ajungi la niste regulamente de țârcomnic si sa atragi cateva lalaieli anoste si atat. Banuiesc ca vom vedea cu totii rezultatele disciplinei domnului din interviu, aplicate muzicantilor. Care se coc precum ochiurile in tigaie in Libertatii, acolo, deci ar putea sa ii plasteasca primaria pe ei ca isi pun sanatatea in pericol pe acele comenturi incinse, dar… ma rog. Unii inca pretind ca e o realizare “piata caramizie”…
Banuiesc totusi ca nenea suparat are un dinte contra domnului ce canta la fluier muzica olteneasca, si care a ajuns si in online, cand dansa un amarat in fata scaunelului sau… De manele nu stiu, cat am mai trecut pe acolo, nu am auzit. Muzicantii ce contrasteaza prin muzica aleasa cu aerul de “mica tigaie vieneza” a pietei deja imi par pitoresti, desi am ridicat o spranceana prima data cand am auzit melodii de demult, populare sau adaptari. Apoi am râs.
Nu stiu insa daca domnio astia noi la butoane or avea simtul umorului, dar inclin sa cred ca nu. Pare ca se iau prea in serios la diverse chestii de divertisment, ca sa mascheze ca habar nu au cum sa aduca rezultate bune pt cetateni – la chestiunile foarte foarte serioase…
Intrebarea mea este: in ce masura se pricep acei consilieri liberali la ceea ce se numeste muzica(presupun ca au atestat in acest domeniu), totodata care este perceptia lor vis-a-vis (ca intr-un vis) de binecunoscutele si indragitele aparitii a acelor amatori de muzica cu talent de pe strazile metropolelor din intraga lume, muzicieni/muzicanti in asteptare sa fie descoperiti de omeni din domeniul muzical/artistic?