Viceprimarul Ruben Lațcău spune că soluția efectivă pentru a filtra cererile de finanțare venite de la asociațiile de locatari este practicabilitatea proiectului propus.
„Vrem să ne asigurăm că alegerile pe care le facem sunt unele care maximizează șansele de a executa propriu-zis aceste lucrări. Avem aproximativ 1.000 de solicitări din ultimii 5-6 ani, chiar unele din 2010. Le vom filtra astfel încât rezultatul finanțării să fie unul predictibil și realizabil”, a explicat Ruben Lațcău pentru Tion.
Viceprimarul Timișoarei declară că vrea să evite amăgirea locatarilor, amăgire care a persistat în anii anteriori din cauza lipsei de operabilitate pe care vechea administrația o aplica proiectelor de reabilitare termică a blocurilor.
„Am avut un eșec cvasi-general legat de reabilitarea termică din anii anteriori. Din cele 15 contracte semnate, care cuprindeau peste 60 de blocuri, niciunul nu a fost executat. Nu mai trebuie să amăgim locatarii că putem face ceva ce nu putem”, spune politicianul.
Lațcău anunță că în viitorul foarte apropiat va fi elaborată o hotărâre care va cuprinde un regulament actualizat privind etapele obținerii de către asociațiile de locatari a unei finanțări din PNRR.
„În momentul în care vom promova noul HCL și regulamentul prin care ele vor fi alese, atunci va deveni clar cum vom face aceste alegeri. Ne vom uita și peste proiectele vechi. Ne-am ales 4 pachete în zona Dacia, unde avem acel DALI pe cartier. Mare parte dintre blocurile pe care noi le propunem pentru PNRR au depus deja cereri în anii anteriori pentru a fi incluse în program. Vom încerca, ca acestor asociații care și-au depus cererile în ultimii 10 ani, să le fie prioritizată includerea în PNRR. Vom alege în așa fel încât aceste proiecte să poată fi puse în operă”, anunță viceprimarul Timișoarei.
Adio cu primul venit, primul servit
Ruben Lațcău anunță încă de pe acum că cererile nu vor fi operate în funcție de cine depune primul. De asemenea, înscrierea pe un alt program de reabilitare nu exclude posibilitatea de a depune cerere și pentru înscrierea în noul program de reabilitare termică din cadrul PNRR.
Primăria Timișoara a anunțat deja reluarea procedurilor de achiziție publică pentru reabilitarea termică a primelor două imobile din totalul celor 60 de blocuri rămase de executat, dar în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Concret, prin POR, ar urma să fie reabilitate imobilul situat pe str. Arieș nr. 20, cu 120 de apartamente, construit în anul 1978, respectiv cel de pe str. Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10A, cu 72 de apartamente, construcție datând din anul 1970. Valoarea estimată a lucrărilor de execuție este de cca. 580.000 de euro (TVA inclus) – pentru primul bloc de locuințe, respectiv aproximativ 321.000 de euro (TVA inclus) pentru cel de-al doilea.
Însă nici reabilitarea termică a blocurilor prin POR începută pe vremea fostei administrații nu a fost vreun succes. Din cele 68 de blocuri incluse în programul pe fonduri europene au intrat în șantier numai șapte. Și doar trei au fost finalizate până în noiembrie 2021. Finanțările au fost aprobate în 2018 și 2019, iar municipalitatea a reușit să semneze 18 contracte de finanțare prin POR 2014-2020 pentru cele 68 de blocuri. Au fost pornite licitații doar pentru nouă din totalul de 18 proiecte semnate cu ADR Vest. Dar la multe dintre ele nu s-a dus nicio firmă, astfel că licitațiile au fost reluate de mai multe ori. Potrivit reprezentanților primăriei, procedurile au fost anulate de aproape 30 de ori pentru că nu au fost depuse oferte.
Pe aceeași temă:
Primăria Timișoara caută din nou firme care să reabiliteze termic două blocuri din oraș
Trimite articolul
XCine sa vina la licitațiile pe POR când valorile de contractare sunt subevaluate? Preturile trebuie actualizate la nivelul pieței actuale și apoi vor fi și firme interesate de aceste lucrări.
Un esec total marca “fonduri europene în România”
Tara lucrului prost gandit. Proiecte la kilogram, bugete de nu-ti iei nici suc de ele, dar sa si construiesti. Si vai, nu vine nimeni la licitatie, sa-si bata singur cuie in cap! Cand nu vor castiga bani din afaceri cu primaria doar firmele apropiatilor, poate atunci vor fi si licitatiile primariei interesante pentru profesionisti.
Nu s-au mai făcut pentru că inițial erau subvenționate de stat și după semnarea contractului s-au transformat în plată pe 5 ani! Și făcute de firme căpușă și la suprapreț (mai mult decât dublu)!