Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara, mai ușoară
Regulamentul pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara s-a schimbat din nou. Una dintre principalele schimbări este faptul că Primăria Timișoara nu mai vrea garanție imobiliară pentru sprijinul financiar acordat în vederea reabilitării acestor clădiri istorice. Eliminarea contractului de garanție transformă programul de sprijin financiar într-unul mai accesibil, pentru a crește șansele de reabilitare a clădirilor de patrimoniu.
Proprietarii clădirilor istorice aflate în zonele prioritare de intervenție pot primi un ajutor financiar nerambursabil, reprezentând 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrărilor, precum și un sprijin financiar rambursabil de 70%, cu zero dobândă, care va fi recuperat într-o perioadă de maxim 10 ani.
„Municipiul Timișoara deține un bogat patrimoniu arhitectural, având cel mai mare număr de clădiri istorice clasate ca monument din România, iar conservarea moștenirii cultural este o prioritate pentru administrația locală. În urma inventarierii clădirilor de patrimoniu, în Timișoara au fost identificate 4 zone prioritare de intervenție: Zona I – Piața Victoriei, Zona II – Cetate, Zona III – zonele principale Iosefin, Fabric și Elisabetin și Zona IV – zonele secundare Iosefin și Fabric”, conform reprezentanților Primăriei Timișoara.
Noile măsuri se bazează pe modificările legislative aduse la începutul anului 2023 Legii nr. 153 din 2011, prin L4/03.01.2023.
Jigniri înainte de vot
Consilierul local Roxana Iliescu (PRO România) a întrebat-o pe colega sa Paula Romocean (USR) câte contracte au fost semnate de municipalitate în cei doi ani de la modificarea Regulamentului pentru finanțarea proiectelor de reabilitare a clădirilor. Răspunsul a fost: zero.
Viceprimarul liberal Cosmin Tabără recunoaște că modificările aduse Regulamentului sunt benefice, însă este de părere că anul 2024 va prinde actuala administrație fără nimic realizat.
„În urmă cu doi ani de zile era o discuție foarte aprinsă în Consiliul Local legat de acest Regulament. Constatasem cu toții că trebuie aduse îmbunătățiri. […] Ați grăbit acel Regulament, știind că vor exista probleme. V-am spus că scopul și rolul nostru este de a îmbunătăți lucrurile, pentru ca TM2023 să ne găsească cu câteva lucrări finalizate sau măcar în șantier. Acum un an au fost făcute alte modificări, care am spus că nu vor atrage prea multe asociații de proprietari. […] Din păcate, am pierdut peste doi ani și acum modificăm un Regulament – este foarte bine că îl modificăm și eliminăm acea ipotecă, dar cred că s-a pierdut tot acest timp, iar 2024 nu ne va găsi cu nimic realizat. Timpul este scurt, banii sunt puțini”, a spus Cosmin Tabără.
Viceprimarul USR Ruben Lațcău l-a acuzat pe Tabără că nu face nimic altceva decât să își dea cu părerea.
„Cumva vreau să constat rolul acesta de rezemător în lopată pe care îl are viceprimarul Cosmin Tabără. Dânsul ia în mod constant această poziție de meșter care stă sprijinit în lopată și își dă cu părerea fără să facă nimic, în timp ce alții încearcă să lucreze și să facă ceva. […] Câți dintre consilierii locali care sunt în acest plen oare locuiesc într-o clădire istorică? Oare știu ce înseamnă să faci demersuri pentru reabilitare? […] Regulamentul a fost modificat de mai multe ori pentru ca toate impedimentele reale să poată să fie adresate. Dacă dvs. sunteți atât de sigur că nu se va reabilita nimic prin acest program, vă propun să ne luăm un angajament: când se semnează primul contract dvs. vă dați demisia […] Nu ați lăsat nimic în urmă în toate domeniile pe care le-ați avut în subordine. Sunteți plătit să și faceți ceva, nu doar să vorbiți”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Vă reamintim, în Timișoara, din octombrie 2021, primăria a redeschis Biroul reabilitare cartiere istorice, care le oferă cetățenilor consultanță pentru depunerea cererilor de finanțare. Roxana Pătrulescu, șefa biroului, a explicat că, până acum, cele mai multe contracte nu au fost încheiate din cauza unor aspecte care țin de proprietari.
„Prin activitatea pe care o desfășurăm, suntem deschiși la orice sugestii de îmbunătățiri. Modificarea pe care o propunem astăzi vine în urma schimbării legii. Acesta dă posibilitatea administrației publice să stabilească procentele de contribuție proprie la reabilitarea clădirilor istorice. Programul a fost modificat de la procentul de 50-50 […] înainte de orice minus îl are acest program, o parte dintre problemele care au dus la nefinalizarea niciunui contract țin de proprietari în cea mai mare parte – de la lipsa de fonduri, la faptul că proprietarii nu cad de-acord. […]”, a transmis Roxana Pătrulescu.
Consilierul local Simion Moșiu (PNL) a spus că orașul arată cum arată „datorită administrației liberale”, spunând că cei de la USR au împânzit orașul cu schele pentru a lua bani pentru reclame.
Rodica Militaru (USR) a atras atenția că liberalii nu au făcut niciun amendament și nu au venit cu nicio propunere concretă pentru modificarea Regulamentului.
„În atribuțiile consilierilor locali intră analiza proiectelor de hotărâre și formularea de amendamente. Asta trebuia să faceți încă de acum doi ani. Nu suntem ca babele de la colțul blocului să ne dăm cu părerea despre drobul de sare. Trebuie să facem propuneri în scris. Datul cu părerea nu ar trebui practicat aici”, a spus Rodica Militaru.
Simion Moșiu a trecut la jigniri, spunându-i colegei sale de consiliu că fie nu a fost atentă, fie a uitat discuțiile de acum doi ani, ceea ce „este scuzabil” pentru ea.
„Asta nu e politică! E mahala! Cum să vorbească un domn așa cu o doamnă consilier?! E revoltător!”, a strigat consilierul local Ana Munteanu în sală.
Timișoara, micul Paris
Radu Țoancă (PSD) a îndemnat la calm și înțelegere, mai ales dată fiind perioada de dinaintea Paștelui, însă apoi a spus că, în anii ’80, François Mitterrand, pe atunci primar al Parisului, a reușit să rezolve această problemă a clădirilor din centrul orașului printr-o măsură foarte nepopulară: mărirea taxelor și impozitelor.
„Măsura luată de el a dus la pierderea unui al doilea mandat de primari, dar apoi a devenit președinte. După ani de dispute, a mărit de zece ori taxele și impozitele oamenilor care stăteau în zona centrală. Stai într-o zonă de mii de euro, plătește ca atare! Nu vă sugerez, că și-așa aveți șanse mici să obțineți un al doilea mandat. Dacă ați face asta ați pierde garantat”, a transmis consilierul Radu Țoancă.
Primarul Dominic Fritz i-a atras atenția lui Radu Țoancă că nu primarul este cel care decide majorarea taxelor locale, ci tocmai Consiliul Local.
„Am luat act de visul domnului Țoancă de a pierde următorul mandat și de a ajunge președinte într-o bună zi. Nu știu dacă să o iau ca pe un compliment. După cum știți, taxele și impozitele locale nu sunt stabilite de primar, ci de consilierii locali, astfel că vă invit să veniți cu o astfel de propunere. Lăsând gluma la o parte, acest Consiliu Local și-a asumat măsura supraimpozitării. […] Aceste 30 de zile (n.r. – timp în care Regulamentul s-a aflat în etapa de consultare publică) cred că au fost arhisuficiente pentru a veni cu modificări și propuneri. […] Nu trăim în comunism, trăim într-o perioadă în care proprietarii au responsabilități pentru clădirile în care locuiesc. Noi venim doar în sprijinul lor. Nu putem înlocui aceste eforturi. Cred că acest regulament ne va ajuta să îi sprijinim pe cei care vor să reabiliteze fațadele”, a încheiat Dominic Fritz.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 18 voturi pentru.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDai ca asociatie de proprietari 10000 euro pe hartii si proiectul lui peste. Si nici nu exista siguranta ca prinzi finantarea pentru reabilitare.
-
asa de plangi de parca asociatia de proprietari vine cu banii de acasa. nu va convine convine ca trebuie sa lucrati ceva de banii primit de la proprietari? :)))
“rezamator de lopata” – IMPECABIL. :))
Asa patesti domnule Tabara daca esti in executivul Primariei dar Dumneata critici intruna si faci opozitie neconstructiva la masurile administratiei locale. Pai cata decenta sa aveti mai liberalilor sa aveti un post de viceprimar la noi in oras, dar voi de fapt sa nu faceti echipa cu administratia USR ? Parca aveati o alianta pe plan local. Acum gata ? Dar va pastrati un post de viceprimar asa, pe degeaba ? 0 decenta, 0 rezultate, 100% ipocrizie, 100% atitudine neconstructiva in a lucra pe toate planurile pt a avansa orasul.
Domnule Tabara, in toate postarile si aparitiile la Radio ale Dumneavoastra criticati intruna la Fritz si la USR. Prin asta aratati ca nu sunteti in stare sa faceti echipa cu ei la conducerea Primariei. Schimbati atitudinea asta de critic sef si apucati-va de treaba. ORASUL TREBUIE ADMINISTRAT DE DOI VICEPRIMARI. Altfel, Ruben v-a zis foarte bine ce v-a zis.
-
Mai dane, vezi ca a trecut vremea odelor catre falnicul conducator.