În luna martie, revoluționarul Corneliu Vaida le-a atras atenția celor din primărie să ia măsuri, pentru că au început să dispară urmele de gloanțe care s-au tras la Revoluția din Decembrie 1989 odată cu reabilitarea clădirilor din zona centrală.
Consilierul local Răzvan Negrișanu (USR-PLUS) a anunțat în aprilie că pregătește un regulament cu privire la reabilitarea clădirilor care prezintă urme de gloanțe sau alte proiectile din Revoluția din Decembrie 1989. După o lună și jumătate, arhitectul Răzvan Negrișanu a reușit să finalizeze propunerea, pe care o pusese și în consultare pe Facebook.
„Mulțumesc pentru mesajele voastre interesante și profesioniste, din care am reținut câteva propuneri și am modificat documentul în consecință. Doamna Ana Kun, am introdus la propunerea dvs și grafittiurile datând din timpul Revoluției. Domnule Corneliu Vaida, am inclus printre obligații și verificarea autenticității informațiilor cuprinse în documentația tehnică de către primărie”, a transmis acum consilierul local.
Negrișanu a explicat că propune mai degrabă un „ghid orientativ pentru a veni în ajutorul proiectanților și arhitecților, care va reflecta experiența altor orașe europene de prezervare a urmelor evenimentelor istorice importante și care va da coerență și unitate acestor artefacte de pe traseul Revoluției din decembrie 1989”.
Potrivit acestuia, în regulamentul-ghid a fost inclusă și montarea unor plachete comemorative în locurile relevante de pe traseul Revoluției.
Propunerile inițiale ale lui Negrișanu:
„✔ Deținătorii au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.
✔ Deținătorii au obligația să prezinte, odată cu documentația tehnică pentru autorizația de construcție (D.T.A.C.) un material fotografic exhaustiv cu toate fațadele vizibile ale clădirii care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile.
✔ Proiectul va cuprinde soluții tehnice pentru prezervarea urmelor de gloanțe/alte proiectile, iar decizia privind soluția adecvată clădirii revine proiectantului de arhitectură.
✔ Toate certificatele de urbanism emise pentru lucrările de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament, vor menționa explicit obligația deținătorilor referitor la conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989.
✔ Intervențiile de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare a clădirilor care fac obiectul prezentului regulament cu prezervarea urmelor istorice de gloanțe/alte proiectile din revoluția din decembrie 1989 pentru clădirile clasate/ în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B, aflate în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se avizează de către Direcția Județeană de Cultură.
✔ Primăria Municipiului Timișoara instituie, în termen de 90 de zile de la aprobarea prezentului regulament, Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, printr-o invitație publică adresată cetățenilor Municipiului Timișoara de a transmite în format electronic la adresa urme.glont@primariatm.ro sau în scris o fotografie a fațadei care prezintă urme de gloanțe/alte proiectile, adresa exactă a clădirii și opțional o scurtă descriere”.
Regulamentul pregătit de arhitectul consilier local are în vedere clădirile istorice și imobilele din zonele protejate. Răzvan Negrișanu spunea zilele trecute că-l va depune la primărie, urmând să apară ca proiect de hotărâre, pentru a fi adoptat.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XBine ca nu a dat nea Nicu cu bomba nucleara la revolutie.
Acum ar fi trebuit sa pastram urmele de radiatii.
Cui ii pasa de gaurile alea din pereti de la lovitura de stat? A trebuit sa cada comunismul in toata europa de est. u e timisoara salvatoarea natiunii
Unde sunt teroristii din “89?
Armata a tras la intamplare urmand diversiunea pusa la cale tot de ea ca sa se disculpe.
Gloantele de pe cladiri arata mai mult credulitatea noastra in povestile celor de atunci ce au venit la putere.
Mare revolutie, 80 la suta dintre cei ce primesc 500 euro pe luna au stat in vana la revolutie, cei ce au fost impuscati nu primesc pentru ca au fost golani si nu erau pe strada pentru revolutie.Stiti cum au decis cine e revolutionar ? Aduceai doi martori care declarau ca ai fost superman,daca le placea mufa ta atunci iti dadeau carnet de revolutionar.Banutii vin lunar de pe spatele fraierilor,au primit si cateva hectare de teren fiecare.Ati luptat pentru libertate sau pentru bani ca mercenarii?Eroii lui kkt.