Regulamentul care ar trebui să pună în valoare urmele de gloanțe de la revoluție a fost o idee a revoluționarului Corneliu Vaida, care le-a spus consilierilor locali încă din martie să găsească o soluție, „să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989”.
„Cred că s-ar putea găsi o soluție ca acele urme de gloanțe să fie păstrate, ca să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie 1989. În Calea Girocului s-au șters, pe frontispiciul Hotelului Timișoara s-au șters. Așa, încet-încet, se vor șterge toate urmele din Timișoara și vor rămâne doar poveștile. Unele adevărate, altele nu”, explica atunci Vaida.
Ideea lui a fost văzută cu ochi buni de consilierul local USR Răzvan Negrișanu, care s-a pus să lucreze la punerea în practică, dar proiectul apare abia din 15 decembrie pe site-ul primăriei, fără anexe, adică fără text sau referat ori raport. În plus, va intra pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de joi, 16 decembrie. Acest lucru nu este anunțat însă de primărie, care n-a comunicat deloc pe acest subiect, ci de USR Timiș, care ne spune și care este rolul Primăriei Timișoara în această poveste.
„Pentru a reuși o bună mapare a clădirilor care prezintă urme ale Revoluției din 89, Primăria Timișoara va institui în maximum 90 de zile de la aprobarea prezentului regulament Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, lansând o invitație publică tuturor cetățenilor Municipiului Timișoara de a transmite online (urme.glont@primariatm.ro) ori fizic fotografii ale fațadelor clădirii/ clădirilor care prezintă urme de gloanțe, de proiectile ori de graffitti din vremea revoluției împreună cu adresa acesteia/acestora și, opțional, o scurtă descriere”, se arată într-un comunicat de presă emis de USR Timiș, partid condus la nivel județean de primarul Dominic Fritz.
Specialiștii în comunicare de la USR ne spun și ce face Direcția de Urbanism a Primăriei Timișoara, care „va elabora un ghid de bune practici după modelele din alte state europene, iar Primăria Timișoara va monta plachete comemorative pe întreg traseul revoluției”.
Regulamentul despre care vorbim stabilește cadrul general pentru conservarea și punerea în valoare a urmelor istorice ale Revoluției din Decembrie 1989, respectiv „pentru prevenirea ștergerii urmelor de gloanțe/alte proiectile sau de graffiti, în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare a fațadelor clădirilor clasate/în curs de clasare ca monumente istorice în grupa A sau B (…) și crearea unui patrimoniu imobil al Revoluției de la Timișoara în perimetrul delimitat de proiectul Traseul Revoluției”.
Potrivit celor de la USR Timiș, proprietarii de clădiri „au obligația să specifice, pentru avizarea lucrărilor de intervenție de conservare, consolidare, restaurare, reabilitare, dacă clădirea prezintă urme de gloanțe/alte proiectile sau graffiti datând din zilele Revoluției din decembrie 1989”. Sunt obligați să ducă la primărie, alături de documentația tehnică pentru autorizația de construire (DTAC), și un „material fotografic exhaustiv” în care să arate urmele de gloanțe sau graffiti. „Autenticitatea informațiilor” va fi verificată de Direcția de Urbanism.
Proiectul, pus pe site fără text, „va cuprinde și soluțiile tehnice”, dar decizia finală va ține de proiectant, care va trebui să aibă aviz cu recomandări de la Direcția Județeană de Cultură Timiș.
UPDATE. Regulamentul a fost adoptat fără discuții.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X9 din 10 tineri habar nu au. 🤫Pariu? Ia Faceti voi presa un sondaj in scoli si universități
Din NEPASAREA dascalilor si ISJ, elevilor, nici srudzntilor NU li se preda NIMiC despre aceste zile. Decit poate despre 22 cind a fugit Ceausescu. Martirul tinerilor impuscati e dat uitarii, in loc sa serveasca drept MODELE de civism. Ministerul EDU, complicele acestei uitari premeditate… 😠
Dar voi ce credeti astia care mai fugeau cu PEMPERS prin curte sau faceau chiftele din nisip dupa ce faceau PISU prin satucul ala de langa izvoarele Dunari stiu ce sa intamplat acuma 31 de ani???Prin prostia noastra a tuturor am crezut ca ceva mai rau ca Robu nu se poate.Dar acesti FRIG VON DONIMIC si LASCAU 3 NOAPTEA nu au castigat la alegeri.Robu a pierdut alegerile ca toata lumea a crezut in TRAMBITELE lor de USR isti.Care acuma isi dau pe fata COMPETENTA(INCOMPETENTA) Niste circari dar norocul lor este ca PNL sa saturat de BUFONUL lor si a hotarit sa plece si acuma canta din TAMBAL la masa USRistilor
Poate obligati si scolile+universitatile sa participe la comemorări cu elevii si studentii. Altfel se va stinge definitiv amintirea ptr cei cazuti
La Revolutie au murit 1200 de oameni. Din cauza virusului COVID in Romania au murit aproape 60000. De 50 de ori mai mult decat la Revolutie. Multi dintre mortii COVID au murit din nepasarea celorlalti. Unii au fost chiar din randul medicilor din prima linie. Pe acestia din urma cine ii comemoreaza? Sau vor fi vreodata comemorati? Se va scrie in istorie despre prostia neamulul romanesc din timpul pandemiei?
-
Care revolutie? Franceza? In Romania a fost Lovitura de Stat. Cit despre mortii din Cimitirul Saracilor hai sa fim seriosi aia au fost dezgropati ca si cartofii. Aia erau morti demult.singuri morti au fost cei din centru pe scarile catedralei ucisi de bravii militari romani.
Despre corona au murit fraierimea care nu au fost isteti.
Vreti urme de gloante ? Aveti rabdare ca va veni revolutia antinazista