Fie că folosiți reșouri, radiatoare electrice, panouri electrice decorative, pături electrice sau aeroterme, trebuie să fiți conștienți de pericolele pe care le presupun aceste dispozitive. Iată opt reguli pentru siguranța noastră și a locuinței:
- Utilizați instalaţii electrice fără improvizații
- Evitați alimentarea mai multor receptoare electrocasnice de putere mare din aceeaşi priză (circuit)
- Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă
- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate
- La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora, asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul
- Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile cu umiditate crescută
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile produătorului din prospectul produsului
- Utilizaţi aparate electrice omologate
Dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor construite înainte de 1989 nu a avut în vedere utilizarea intensivă a unor aparate electrice mari consumatoare de energie. În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural, instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider).
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în primele 8 luni ale acestui an, numărul incendiilor la locuințe a crescut cu 9,4% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 4.856 de astfel de evenimente. Casele individuale sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizare la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia. Majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de instalațiile electrice defecte sau cu improvizații, de coșuri de fum defecte sau necurățate și de mijloacele de încălzire.
„Intervenţiile asupra instalaţiilor interioare trebuie realizate doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă. Solicitarea serviciilor unor „meşteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane”, spun cei de la DelgazGrid.
Mai multe sfaturi și recomandări despre utilizarea în siguranță a surselor de energie și gaze pot fi găsite AICI.
editor Dan Oancia
Citiți principiile noastre de moderare aici!