Potrivit noilor prevederi legale, deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi de pe spaţiile verzi aflate pe terenurile din zonele urbane se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului.
Despre acest lucru au fost înştiinţaţi şi reprezentanţii municipalităţii timişorene.
„Am primit adresa de la domnul prefect. Până acum, pentru toate lucrările de infrastructură, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, era prevăzută şi obţinerea avizului de la Agenţiei de Mediu, iar dacă erau prevăzute defrişări de arbori cei de la Mediu trebuiau să dea sau nu acordul. Acum, indiferent de realizarea unui obiectiv care necesită autorizaţie de construire sau nu, acolo unde se cer tăieri de arbori, chiar şi tăieri de corecţie, se cere avizul celor de la Mediu. Nu putem face intervenţii decât la şarpantele uscate, asta înseamnă la crengi. Până acum, dacă o asociaţie de proprietare ne solicita să facem tăieri, ne deplasam acolo, se încheia o notă de constatare, se cerea acordul celorlalţi locatari şi intervenţia era inclusă în programul de tăieri. Dacă se constata că un arbore prezintă pericol din punct de vedere al siguranţei de exemplu. Sunt foarte multe solicitări. Avem atâtea exemple de arbori care aparent sunt sănătoşi, dar când îi tai constaţi că sunt goi pe dinăuntru. Cine stabileşte că sunt sănătoşi sau nu? Cine răspunde dacă se prăbuşesc apoi? Noile prevederi vor îngreuna foarte mult activitatea, până se aşteaptă avizul”, crede şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
În plus, el vorbeşte şi despre o componentă „estetică”, despre faptul că arborii bătrâni, care au o anumită durată de viaţă, trebuie înlocuiţi cu alţii tineri: „Trebuie înlocuite unele aliniamente pentru a îmbunătăţi, din punct de vedere estetic şi peisagistic, anumite zone”, mai explică Bere.
Oricum, în ciuda criticilor, primarul Nicolae Robu nu se simte cu nimic vinovat pentru tăierile de arbori care au avut loc în timpul mandatului său. A declarat-o chiar el zilele trecute, în timp ce inspecta lucrările de reabilitare a malurilor canalului Bega.
„Copacii, iarăşi ne întâlnim cu veşnica problemă pe malurile Begăi – dacă am merge acum de la un capăt la altul am întâlni zone unde sunt copaci evident foarte bătrâni. Nu era normal atunci să se prevadă tăierea lor şi înlocuirea pe un aliniament cu copaci din aceeaşi generaţie, care să crească armonios, deodată, şi care să dea o notă de unitate canalului? Eu îmi permit să vorbesc relaxat despre lucrurile acestea şi despre tăierea de copaci pentru că până una-alta am plantat 3.672 de copaci şi am tăiat 100 şi ceva. La fiecare copac tăiat am plantat 30. De aceea pot vorbi relaxat, n-am inhibiţii, pentru că n-am niciun sentiment de vinovăţie. N-am pentru ce să am”, a declarat Robu, precizând că în numărul prezentat nu intră palmierii, incluşi la categoria arbuşti, una distinctă.
Edilul a dat asigurări că vor fi respectate prevederile legale în domeniu.
„Nu tăiem noi aiurea niciodată. Luăm aviz de la Agenţia de Mediu. De fiecare dată când a trebuit să tăiem au existat argumente foarte clare. N-am tăiat arbori sănătoşi nejustificat. Sigur că vom lua legătura cu Agenţia de Mediu când va fi cazul. Noi suntem preocupaţi să creştem numărul de arbori, nu să-l micşorăm. Vom respecta legea”, a concluzionat Robu.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!