Regulamentul de organizare a Bastionului Maria Theresia este încă în lucru, după ce vicepreședintele CJ Timiș Alexandru Proteasa, inițiatorul proiectului, l-a retras de pe ordinea de zi pentru a-l completa ulterior. Luni, reprezentanți ai Consiliului Județean, Academia Română, asociații, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean și Primăriei Municipiului Timișoara, membri ai aparatului de specialitate al CJ Timiș, reprezentanți HORECA, cât și consilieri județeni, s-au reunit într-o ședință de lucru pe marginea noilor reguli.
„Am dorit să ne consultăm cu principalii beneficiari ai regulamentului. De la reabilitarea sa, Bastionului nu i s-a acordat niciodată suficientă atenție și energie în a-l valorifica la potențialul său maxim. Lucrăm deja de o bună perioadă de timp la regulamentul și strategia prin care ne propunem să revitalizăm viața socio-culturală. Vrem să aducem acolo cafenele și restaurante în aproximativ 50% din spații, iar celelalte să fie destinate activităților culturale. De exemplu, fostul Zambara va fi centru multifuncțional cultural, spațiul fiind unul generos, de peste 330 mp”, transmite Alexandru Proteasa.
Gazdă pentru festivaluri în aer liber
În schița regulamentului care a fost pusă la dispoziția participanților la dezbatere este specificat că în Bastion se pot organiza festivaluri în aer liber, evenimente de promovare de produse expoziționale (arte, modă, flori, cărți, produse culinare). Se va avea în vedere ca activitățile și evenimentele să se desfășoare în intervale de timp care să nu deranjeze vecinătățile. Programarea acestora se va realiza într-o platformă digitală gestionată de aparatul de specialitate al Consiliului Județean Timiș, se mai arată în schița regulamentului.
Până la organizarea spațiului, Bastionul va mai avea nevoie de lucrări de întreținere și reparații. Mai apoi, pentru TM2023, se dorește ca acoperișul să devină un spațiu pietonal. Tot aici se vor putea organiza evenimente culturale și sportive (sporturi ușoare, de relaxare, de genul yoga, pilates, tai chi), în baza unor contracte de închiriere ocazională. Programul pentru terase, în exterior, este propus până la miezul nopții. Inițial era vorba de un program până la 5 dimineața pentru spațiile închiriate, printre care și cluburile.
„Acolo vom avea nevoie de balustrade, alei pavate, toate făcute cu aprobarea Ministerului Culturii, respectând, dincolo de prevederile legale, și bunul-gust. Le facem după 2023, întrucât astfel de lucrări au nevoie de mult timp pentru proiectare, avizare și licitare”, mai spune vicepreședintele Proteasa.
În Bastion ar urma să fie interzise activitățile de jocuri de noroc și pariuri și, în plus, nu este permisă prepararea în aer liber „a tuturor sortimentelor culinare (mici, grătar, frigărui)”.
„Specificul evenimentelor va corespunde caracterului general al monumentului și vor avea ca scop promovarea culturii, a artei și a unui stil de viață sănătos și în armonie cu mediul înconjurător”, transmit reprezentanții CJ Timiș.
Invitații la dezbatere au propus un „call de proiecte” (apel de proiecte – n.r.), care să fie aprobat de o comisie curatorială, consultarea cu actorii culturali înainte de amenajarea spațiilor din Bastion, ateliere pentru artiști, cu accesul publicului în incinta acestora și amplasarea unor sculpturi în curtea interioară, în urma unui concurs destinat artiștilor locali.
Bastionul Theresia din Timișoara a fost reabilitat în urmă cu peste 11 ani, cu fonduri europene. Lucrările au început în aprilie 2008 și au costat aproape 10 milioane de euro, mai bine de jumătate din sumă reprezentând fonduri Phare, restul banilor venind de la bugetul de stat, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara. Obiectivul a fost reabilitat în cadrul Programului Phare 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială. Inaugurarea a fost amânată în repetate rânduri şi a avut loc, în cele din urmă, în toamna anului 2010. De lucrări s-a ocupat consorţiul J.V. Bennert GmbH & Prowa Contracting and Consulting GmbH.
Bastionul este împărțit între Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoara. Partea stângă cum se merge spre Punctele Cardinale este a CJT, iar partea dreaptă aparține primăriei.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XViata e trist fara o sfaraiala…ce oameni! Vrem fum si ragaieli
Mai multa iarba verde, copaci, niste jocuri cu apa pentru copii, mai putina piatra, marmura, beton , asfalt ca innebunesc oamenii la cap pe caldurile astea si se iau la bataie. Unde e padure temperatura e cu 3-4 grade mai joasa si poti sa respiri, in centru , pe beton si asfalt te sufoci si-ti vine sa dai in cap celuilalt