Consilierii locali au modificat, recent, normele privind lucrările tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public. Orice firmă contractată de vreun operator, care are de spart străzi sau trotuare, trebuie să obțină aviz direct de la Direcția Generală Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități.
Atenție, nu vorbim despre lucrările executate de primărie! Timișoara este primul oraș din țară care a modificat legislația locală, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.
„A fost blocaj, în o lună intrăm în normalitate”
Legea s-a schimbat recent, iar Timișoara n-a mai eliberat din decembrie autorizații de construire și permise de spargere pentru cei care aveau de făcut branșamente pe domeniul public. Luna aceasta, consilierii locali au modificat și ei legislația, astfel că cei vizați nu mai trebuie să aștepte uneori chiar și șase luni după o autorizație de construire și apoi după permis de spargere.
„În conformitate cu modificările legislative recente recente aduse de Legea nr. 7/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. La art. 11 alin. (7) din Legea nr.50/1991 se prevede că se pot executa fără autorizație de construire: «lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizația administratorului drumului». Astfel, a apărut necesitatea obiectivă a adaptării cuprinsului actelor conform noilor cerinţe legale, întrucât, orice referire la prevederi legale abrogate sau modificate prin efectul noilor legi să fie înlocuite în mod corespunzător”, se arată în hotărârea adoptată de aleșii municipali.
Cum administratorul drumului este Primăria Timișoara, prin Direcția Generală Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități prin Serviciul Drumuri, Poduri, Parcaje, Canalizare, Alimentare cu Apă, doar această structură mai poate da avize. Astfel, execuția lucrărilor se poate face doar dacă se obțin acordul administratorului drumului, permisul de spargere și permisul de intervenție.
Potrivit reprezentanților primăriei, abia în aproximativ o lună se va intra în normalitate, pentru că sunt foarte multe persoane fizice sau societăți care au de făcut astfel de lucrări.
„A fost blocaj, de când s-a modificat legislația nu se mai eliberau autorizații de construire și nu se mai dădeau permise de spargere. Sperăm să intrăm în normalitate cam în o lună, pentru că sunt foarte multe cereri depuse”, ne-au declarat reprezentanții primăriei.
Condiții și obligații
Schimbarea legislației vine și cu responsabilități și obligații pentru cei care sparg domeniul public, fie că vorbim despre trotuare, fie că vorbim despre străzi.
Se impun și condiții pentru societățile comerciale care vor să execute lucrări de drumuri trebuie să aibă datoriile către stat achitate, să aibă minimum trei recomandări de la beneficiari privind lucrări similare, atestate prin procese verbale de recepție finală, să aibă manualul calității și să dețină următoarele utilaje: pentru încărcat și săpături, cilindru compactor, placă vibratoare, mai compactor, mașină de tăiat îmbrăcăminți rutiere și dispozitive pentru împrăștiere soluție de amorsat.
Toate acestea sunt prevăzute în documentația eliberată de primărie, inclusiv „răspunderi cu privire la modul de executare al lucrărilor, încadrarea în termenele prevăzute, semnalizarea corespunzătoare şi asigurarea siguranţei circulaţiei rutiere conform normativelor în vigoare, refacerea domeniului public afectat”.
Simplificarea procedurilor nu înseamnă că nu mai există obligativitatea refacerii zonei afectate. Dacă cei care fac lucrări nu readuc domeniul public la starea inițială sunt în continuare pasibili de amenzi.
Nerespectarea legislației poate aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.
AICI puteți vedea valoarea amenzilor, dar și regulile ce trebuie respectate!
Trimite articolul
XCam atata le pasa de siguranta publica…se aproprie ziua cand veti evita iesitul din casa de frica si rusine, autorizatiile alea ma faceau pe mine ca cetatean prost platitor de taxe si impozite sa dorm mai linistit legat de respectarea unor norme minime de siguranta, dar in evul mediu e mai bine, ce tot atatea legi de respectat, ne incurca. Sa va vad plangand de frica ! <3
Adică fiecare sparge cînd vrea și unde vrea. Nimeni nu verifică și nimeni nu dă amenzi cand nu se repară! Nu au termen de finalizare… PERFECT!
Foarte “tare” aceasta modificare legislativa. Autorizatia macar avea un termen in care trebuia sa se incadreze cu lucrarile. Acum onor noii majoritati parlamentare spargi cand vrei si lasi asa cat vrei.
Trebuie sa fac si eu o spargere din asta si sa pun o pancarta cu” “aici sunt banii dumneavoastra” exact ca pe vremea marelui pdist base, ca tot pdistii sunt acum la putere.
Si asa au lasat aia cu gazul santier prin oras, si asa aquatim si colterm sparg si repara in bataie de joc. Ce mai conteaza inca o bataie de joc in plus.
Conditia aia de minim 3 recomandari e interesanta.