Marți, 27 iunie, aleșii locali au votat un nou Regulament de organizare și funcționare a piețelor aflate în proprietatea Municipiului Timișoara. Anterior a fost organizată și o consultare publică, fiind luate în vedere nemulțumirile participanților.
„Vreau să schițez principalele schimbări. După cum știți, noi am votat un nou contract de concesiune cu Piețe SA, prin care i-am obligat să vină la noi cu un nou Regulament. […] Au fost și anumite rapoarte ale Curții de Conturi care au cerut schimbări și au venit mai multe propuneri și din partea dvs. Vreau să îi mulțumesc în special lui Ștefan Sandu, din grupul PNL, care s-a implicat foarte mult în elaborarea unor îmbunătățiri aduse acestui Regulament. Sunt câteva idei noi pe care le aducem: îi obligăm pe toți cei care vând în aceste piețe să marcheze dacă produsele sunt românești sau de import – prin asta vrem să încurajăm economia locală și producătorii români; avem câteva îmbunătățiri legate de curățenie – de exemplu vor fi câteva restricții cu privire la locurile în care vânzătorii își pot lăsa marfa peste noapte, avem și prevederi legate de selectarea separată a deșeurilor, avem și o ușoară extindere a programului în anumite piețe unde au fost probleme […] Cred că ne-a ieșit un Regulament modernizat”, a spus primarul Dominic Fritz.
Consilierul local Adrian Lulciuc (PNL) a făcut un amendament, prin care Piețe SA se obligă să îi informeze pe toți consilierii locali atunci când se întrunește comisia de evaluare a solicitărilor pentru Piața Volantă, situație în care consilierii locali vor avea rol de observator la aceste întâlniri (nu vor fi factori decizionali).
Lucian Căldăraru (PNL) a vrut și el să facă un amendament, prin care persoanelor fără posibilități, „băbuțelor care stau pe caldarâm și vând o floricică, pătrunjel”, să le fie puse la dispoziție mese sociale, gratuit, în piețele deținute de municipalitate. Propunerea lui a stârnit însă mai multe discuții.
„Înțeleg că ne propunem să oferim acest sprijin social, lucru pe care îl vom susține, nu există nicio îndoială asupra acestui lucru. Dar acest spațiu nu va rezolva inechitățile sociale, nu va rezolva problema inflației și nici problemele celor cu venituri foarte mici. Acestea sunt probleme pe care doar Guvernul le poate tranșa. Ceea ce riscăm noi aici este să introducem în piețe o formă de comerț care să scadă și mai mult atractivitatea piețelor. Dacă ne uităm la piețele Timișoarei, în care producătorii își vând produsele, și apoi la competiție, la marile magazine, cred că această introducere de mese sociale nu va crește atractivitatea piețelor, ci o va scădea. Este interesant cum tocmai PNL vine cu o astfel de propunere socială”, a remarcat viceprimarul Ruben Lațcău.
Acesta a mai atras atenția că amendamentul făcut de consilierul local Lucian Căldăraru nu conține detalii legate de cine anume va putea să obțină o masă gratuită, fără a se ajunge în situații în care să se profite de pe urma acestei prevederi.
Într-un final, primarul Dominic Fritz a venit cu un compromis, și anume introducerea acestor mese sociale în piețele deținute de municipalitate, cu mențiunea ca peste jumătate de an această propunere să fie rediscutată.
„Aș vrea să vin cu o propunere de compromis […] vă propun să votați un amendament și să îl revizităm peste șase luni; să vedem cum funcționează, să vorbim cu cei care folosesc aceste mese, apoi să vedem ce putem regla. Deci, să introducem în amendament această perioadă de șase luni, după care să avem o discuție pe această temă. Și, ca să fac un rezumat, să ne limităm la o suprafață cultivată de 500 mp, la faptul că aceste persoane nu trebuie să aibă venituri suplimentare, și aș limita și suprafața de vânzare la jumătate de masă. Vor fi maxim trei astfel de mese într-o piață. Să încercăm deocamdată asta și să avem încredere că cei de la Piețe SA vor gestiona această oportunitate”, a spus Dominic Fritz, aleșii locali fiind de acord cu această soluție.
Principalele schimbări
Noul regulament vine cu câteva schimbări importante. În general, este vorba de reguli mai stricte privind igiena în zonele de depozitare și de vânzare a produselor. Vor fi modificări și în privința taxelor, iar produsele trebuie să aibă o etichetă cu proveniența.
Una dintre modificările pe care clienții le vor observa după aprobarea noului regulament va fi apariția etichetelor „Produs Românesc” și „Produs Import”, în funcție de proveniență.
De asemenea, va exista un tarif destul de serios pentru comercianții care nu fac curățenie în mod corespunzător. Noul tarif este de 57 de lei/mp/zi reprezentând Taxa de curățenie. Tariful va fi aplicat comercianților care nu își fac curățenie în mod corespunzător la locul de vânzare, la încheierea programului. Se va pune accentul inclusiv pe colectarea separată a deșeurilor.
Per total, taxele se indexează cu rata inflației, 13,8%, dar va exista și o reducere de tarif: cea pentru „remorci proprii pentru depozitare”, până la 2.319 + TVA/lună.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X342 euro/ mp chirie este o nesimtire.
Ce inseamna a “putea vinde gratuit”? Este la fel cu “urca sus” ?
-
Adica sa nu plateasca o chirie pentru un loc. Un obol. O dijma. O taxa.
-
Aia e fix propunerea PNL, ce naiba. Ai citit articolul??
Cum vine aia ca ai teren arabil si o casa si “nu ai posibilitati financiare”??? Daca nu ai casa probabil ca nu iti arde de crescut castraveti
Reguli noi pentru piețele din Timișoara. Cei care cotizeaza la usr si vind legume din Turcia vor putea vinde gratuit, la o masă “socială”
-
Pai fa plangere la politie sa verifice, ca sigur nu vorbesti doar sa nu taci.
Vad comentarii de la persoane ce ori nu stiu pe ce lume traiesc, ori habar nu au de realitatea omului simplu. Nu gandesc decat in termeni de “cum putem insela”. Exista multi oameni care au in gradina un pom de la care ar pute vinde OCAZIONAL fructele, sau niste patrunjel ori altele de prin gradina si ar putea vinde OCAZIONAL niste legaturi. Sau alte situatii de genul acesta. Daca este bine reglementat si exista vointa de a nu permite abuzurile, ar fi o buna oportunitate de a da unor oameni cu situatie materiala mai precara, ocazia de “a se ajuta singuri”. Asta ar cam fi “caramida de baza” a gandirii liberale, dar unii sunt obisnuiti doar cu asistenta sociala si gandesc doar in astfel de termeni. Sau in cei de a fura.
-
oameni cu GRADINA? pai aia nu mai inseamna ca nu ai “posibilitati financiare”. ce e asa greu de inteles?
-
gogu asa-i ca nu ai dat nicodata cu sapa ? habar nu ai ce inseamna agricultura. eu as putea sa vand 3 luni pe ani frunze de leustean in loc sa le dau gratis la rude si prieteni, sau sa ma duc cateva zile in piata si sa fac un leu cinstit, fara a plati masa cum fac cei care produc volume mari
-
Ma, Goguta, esti mai saracut la minte cumva? Gradina baaaa! Nu hectare de teren. Se pare ca esti crescut la bloc. Daca chiar iti inchipui ca te procopsesti daca ai o gradina esti de toata jena. Ia la rand cartierele orasului si vei vedea mii si mii de case, multe avand o bucatica de gradina. Chiar crezi ca toti oamenii ce locuiesc acolo sunt bogati? Chiar crezi ca se lafaie in bani cu totii? Multi ar renunta la un fruct ori o leguma pentru ca sa manance o bucata de carne sau un mezel. Nu vorbesc de cei cu pensii speciale, ci de oamenii ce nu stiu cum sa-si imparta banii intre cheltuielile pe incalzire, datorii la stat, mancare si medicamente. Am crescut intr-un cartier al Timisoarei si am vazut multi in situatii de genul asta.
-
mare smekerie de la primarie