Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, la o incidență a cazurilor Covid de până la 6 la mie, toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică. Peste acest prag vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, urmând să treacă la cursuri online, cu excepția învățământului special. După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise nici activitățile remediale.
La apariția unui caz pozitiv în colectivitate, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a pot continua cursurile online timp de 14 zile, dar se poate reveni la școală începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în ziua 8, elevii se pot întoarce la școală în ziua 14.
Pentru învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală pot continua să învețe față în față, iar ceilalți trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.
În cazul cadrelor didactice infectate, ele trebuie să anunțe conducerea școlilor, iar Direcția de Sănătate Publică de la nivelul județului va decide dacă se suspendă cursurile.
Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 2/1000, în localitate. La o rată mai mare de 2, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. La preșcolari nu e obligatorie masca de protecție, indiferent de rată.
Dacă școlile au probleme cu infrastructură și resursele existente, se pot desfășura ore în sistem online cu aprobarea Inspectoratului Școlar.
Măștile și distanțarea
Sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minimum un metru între elevi. Elevii și personalul școlilor vor purta mască în permanență în interior, iar autoritățile s-au răzgândit între timp și permit și utilizarea măștilor textile, pentru a nu pune presiune financiară pe familii. Autoritățile dau certitudinea că școlile vor oferi măști suficiente. Vizierele sunt recomandate profesorilor și celor din învățământul special.
De asemenea, festivitățile de deschidere a anului școlar vor fi limitate la o oră și jumătate. Masca nu este obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivității de deschidere a școlii.
Elevii din grupe de risc pot fi scutiți de orele cu prezență fizică, cu aviz de la medicul curant și acord scris al părinților.
Ordinul este în formă finală și va fi semnat după acordul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Elevii revin în bănci din 13 septembrie. Anul școlar începe cu mai multe neajunsuri în Timiș
Trimite articolul
Xanul #3 de scoala – DISTRUS. felicitari, “guvernantilor”, o sa platiti scump in curand.
Orele online vor fi pentru odraslele politicienilor, iar cele fizic pentru restul… La fentat reguli avem experti la putere.
La crese si gradinite virusul nu se transmite ! Masuri de 2 lei
Bai acestia care conduceti aceasta tara si o conduceti foarte foarte prost instituiti masuri ce au efect , daca nu le stiti si nu sinteti capabili sa le ginditi luati le de la statele din vest care deja le au aplicat cu rezultate foarte bune Spania,Italia,Franta,etc inclusiv Israelul.
Obligati personalul care este angajat in scoli gradinite universitati etc de la portar la profesor doctor docent sa se vaccineze cine nu doreste sa fie obligat sa se testeze de doua ori pe saptamina pe banii lor nu ai statului daca nu au chef de vaccin.
Faceti ceva concret si imediat nu cind veniti voi din vacanta din Maldive sau de pe nu stiu unde ca virusul nu asteapta.
Acum nu cind deja va fi prea tirziu.
Deja este prea tirziu,ati estimat 1500 cazuri la zi la 15 septembrie si le aveti deja la 31 august.
Si asa invatamintul este in mare parte de doi bani jumate,daca iar il veti bloca cu ,, orele ,, online atunci o generatie cel putin de copii se duce in nestiinta totala si oricit de usoare veti da subiectele pe la examene tot va veti face de ris.
Oricum v ati facut de ris demult.
Nu conteaza incidenta ci cati oameni sunt in stare grava la spital, media de varsta a celor internati a fost de 70 de ani iar acum e de 68 de ani, ce treaba are asta cu copiii care merg la scoala.