REMIX ID este un proiect al Asociației META Spațiu și totodată una dintre cele mai valoroase inițiative românești de recuperare a tradițiilor și istoriei comunităților etnice din Banat. Va fi prezentată publicului vienez la finalul acestei luni.
Acest proiect este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir, un program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Astfel, în perioada 24-30 iunie, poveștile de viață, influența și moștenirea etnică a comunităților din regiunea Banatului și a Timișoarei, care au influențat decisiv mentalitatea și identitatea colectivă a României, în special în partea de vest a țării, va face obiectul unei expoziții a artistei Renée Renard, la Viena, în galeria Eindorf Kunstraum.
„În perioada în care expoziția, însoțită de o instalație video Remix ID, va putea fi vizitată, publicul vienez este invitat să participe la ateliere, prezentări, concerte și conferințe despre impactul pe care multiculturalismul bănățean l-a avut și îl are asupra prezentului și viitorului Timișoarei și a regiunii de vest, susținute de Mirela Stoeac-Vlăduți, Olga Török, Cristian Vicol, Renée Renard, Denise Parizek, Miruna Robescu și alții. REMIX ID – VOICES OF FREEDOM, are ca temă de cercetare felul în care minoritățile din Banat, nostalgia pentru trecutul central-european, cât și emigrația etnicilor (de multe ori traumatică) din anii 1970-1980 au generat un sentiment disident printre timișoreni, una din forțele generatoare ale revoluției anti-comuniste care a pornit la Timișoara în 15 decembrie 1989”, au precizat organizatorii.
Remix ID este un proiect cultural al cărui scop este de a recupera, prin colaborări cu producători muzicali, compozitori, artiști vizuali și scriitori, tradițiile, muzica, obiceiurile și istoria etniilor etnice din Banat, una dintre cele mai diverse și multiculturale zone ale Europei.
Proiectul Remix ID a demarat în anul 2018 și își propune astfel să creeze un dialog între statornicia satului și frenezia orașului. Realizat alături de artiști care au documentat timp de șase ani tipologiile culturale ale mediului rural și urban, activitățile sale suprapun lumea tehnologizata peste arhetipalul vieții țărănești de azi și de altădată.
În 2019, Remix ID a primit o mențiune din partea Ministerului Pentru Relații Europene și Internaționale din Austria în cadrul „Intercultural Achievement Award”, pentru puntea de legătură între trecut și prezent folosindu-se de artă și tehnologie prin reproducerea poveștilor etniilor din Banat – un loc al diversității, al schimburilor interculturale și a coabitării.
Program
Programul complet al activităților:
Luni, 24.06.2024
- 18 – Recepția invitaților la vernisajul expoziției Voices of Freedom.
- 19 – Vernisajul expoziției „Voices Of Freedom”: invitați: Renée Renard și echipa Remix ID.
- 19.30 – Atelierul pentru copii „Schwabenhaus” susținut de Miruna Robescu (atelier pentru copiii cu vârsta între 7 și 12 ani, în limbile germană, engleză și română)
- 20 – Prezentarea proiectului Remix ID în contextul Revoluției de la Timișoara din 1989, susținută de Olga Török
- 20.30 – Remix ID Music by U.Kustik
Marți, 27.06.2024
- 19 – Tur ghidat și artist talk cu Renée Renard
Vineri, 28.06.2024
- 18 – Tur ghidat cu Mirela Stoeac-Vlăduți (Remix ID Timișoara)
- 18.30 – Art talk „Voices of Freedom” cu Mirela Stoeac Vlăduți (Remix ID- Timișoara) și Denise Parizek (Pogmahon- Wien). Invitați speciali: Virgilius Moldovan și Gabriel Kohn.
Sâmbătă. 28.06.2024
- 11 – Conferința „Lumi în dezagregare – literatura etnicilor bănățeni și sentimentul Revoluției din ’89”, susținută de Dr. Cristian Vicol (Remix ID- Timișoara)
Citiți principiile noastre de moderare aici!