Se discută de mai bine de cinci ani despre renovarea clădirii Poștei din Timișoara. Conducerea companiei anunța încă din anul 2015 că se dorește atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Palatului Poștelor. În urmă cu cinci ani, la acea vreme ministru pentru Societatea Informațională, fostul premier Sorin Grindeanu anunța că „1,5 milioane euro sunt alocați de Compania Națională pentru refacerea acoperișului, a fațadei, a geamurilor, tot ce ține de refacerea clădirii”.
Aproape doi ani mai târziu, în ianuarie 2017, directorul Oficiului Județean de Poștă Timiș de la acea vreme spunea că în primăvară va fi lansată licitația pentru găsirea unui constructor.
„Noi avem deja redactată toată documentaţia aferentă. Avem şi autorizaţie de construcţie, iar în primăvară urmează şi etapa de atribuire a lucrărilor către o firmă. Din câte îmi aduc aminte, la Palatul Poştei evaluarea lucrărilor pentru reabilitare ar fi în jur de 1,5 milioane de euro”, spunea Nicolae Avram.
Au intervenit doar pompierii
La Palatul Poștelor de pe Bd. Revoluției din 1989 au intervenit doar pompierii, atunci când vântul a suflat cu putere în Timișoara și a desprins tencuiala de pe clădirea monument istoric.
Mai bine de trei ani mai târziu este anunțat din nou șantierul la Palatul Poștelor. Aflat la Timișoara, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Horia Grigorescu, susține că primul pas ar fi aprobarea planului de reabilitare în Consiliul de administrație al companiei.
„Am venit cu vești bune. Ca urmare a unor discuții foarte aplicate și cu colegul meu, cu Adi Lulciuc, directorul Regionalei aici de pe Regiunea Timișoara și argumentând foarte bine necesitatea acestei investiții la nivelul orașului Timișoara, mai ales că în TM2021 Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, ne-am dorit foarte mult să punem pe făgașul normal tot ceea ce înseamnă reabilitarea acestei clădiri de importanță foarte mare pentru acest oraș. Pot să anunț faptul că în Consiliul de administrație va fi pe ordinea de zi și sunt foarte încrezător că va fi votată această propunere de demarare a lucrărilor la nivelul Palatului Poștal din Timișoara, urmând ca în perioada imediat următoare să ne concentrăm foarte mult pe dezvoltarea acestui proiect și pentru schimbarea la față cu adevărat a acestui edificiu până la urmă din Timișoara”, a explicat Grigorescu.
Lucrări de 2,2 milioane de euro
Potrivit acestuia, autorizația de construire ar trebui reînnoită, iar valoarea estimată a lucrărilor a ajuns la 2,2 milioane de euro. Șeful Poștei Române crede că în trei luni ar putea fi lansată licitația pentru execuție.
„Avem o autorizație de construire care va trebui reînnoită dacă nu greșesc. Vorbim de o valoare estimată undeva la 11 milioane de lei, iar ca orizont de realizare anticipăm că undeva la aproximativ trei luni să fie toată documentația finalizată, astfel încât să fie demarată și achiziția propriu-zisă și lucrările efective. Vom avea o perioadă în care se va lucra, pentru că este o lucrare de anvergură care nu se poate finaliza într-un interval foarte scurt de timp, dar vom încerca să aducem și această plus-valoare inclusiv pe perioada desfășurării acestei lucrări pentru a crea o ambianță cât mai plăcută la nivelul Municipiului Timișoara”, a mai spus Horia Grigorescu.
„Cele mai calitative servicii”
Liberalul Adrian Lulciuc, directorul Sucursalei Regionale Timișoara, spune că în ultimii 50 de ani nu s-a investit nimic în clădirea principală a Poștei. Dar el le recomandă timișorenilor și timișenilor să aibă încredere în poștași, deoarece au cele mai calitative servicii din România.
„Aș avea de adăugat că în ultimii 50 de ani nu s-a făcut nicio investiție la nivelul Regionalei majoră și este prima investiție după 50 de ani cu adevărat consistentă pentru Poșta Română și cu drag vă invit pe toți să folosiți serviciile Poștei Române, serviciile cele mai calitative din România astăzi”, a precizat Lulciuc.
Nu se știe exact de unde vor veni banii pentru renovarea clădirii monument istoric în care funcționează sediul principal al Poștei Române la Timișoara. Primarul orașului, în conferința căruia s-a dat vestea bună, speră că „din mulțimea de obiective care necesită toate bani să se desprindă și acest obiectiv al Timișoarei și să fie pe poziție eligibilă la finanțare, că asta este important”.
Nu este cunoscut cu exactitate anul în care a început construcția Palatului Poștelor, dar este știut faptul că imobilul a fost ridicat până în 1913. Acolo își are sediul Oficiul Poștal 1 Timișoara, iar până prin 2013 a funcționat și Liceul de Poștă, până la comasarea acestuia cu Liceul CFR.
Articole pe aceeași temă:
In primavara ar putea demara reabilitarea Palatului Postei din Timisoara
Trimite articolul
XPai chiar incepuse santierul candva, prin 2017 cred. S-au schimbat o parte din ferestre si in partea spre Evidenta Populatiei au stat montate schele luni de zile. Nu inteleg nimic… atunci nu a fost facuta licitatie? Ce s-a intamplat cu santierul atunci?
O mare sifonare de bani publici !!Cu 2 milioane.ridici o clădire nouă !! Întrebații pe țiganii din Rozelor. Cu un sfert din sumă oricare din eilearrenova cladirea. Oricum, servicii de rahat ce oferă Posta Centrala, cu angajate arogante, pline de sictir fata de clienți. Odată nu le-am auzit salutând, toate se cred prea prețioase ptr salariul încasat…
Tare le-aș dori sa treacă la privat să vadă ce înseamnă muncă…
Pai costa renovarea intregii cladiri nici macar jumatate din suma ce o da pentru schimbarea scaunelor de la Cinema-ul vechi din Centru.
Aici macar este fatada veche, monument, pe cand la sala aia de cinema e schimbatul scaunelor si a lustrelor.
PENIBIL ! CA SI LICEUL DE VEST DIN IOZEFIN !
” Cele mai calitative servicii”,,se va traduce:Cele mai aberante gogomanii emanate…!