Primăvara continuă într-o notă optimistă în orașul de pe Bega, chiar dacă și mai multe șantiere sunt plănuite. De această dată, instituția de pe C.D. Loga anunță că un „val de renovări” va acoperi mai multe școli din Timișoara.
Mai exact, municipalitatea se pregătește să folosească fonduri în valoare de 50 de milioane de lei, majoritatea atrase prin PNRR, pentru a schimba infrastructura școlară din Timișoara. Administrația Fritz vrea școli mai verzi și mai inteligente.
„PNRR dă șansa reconstrucției din temelii a infrastructurii școlare din Timișoara. Începem acum cu Liceul de Industrie Alimentară, Henri Coandă și pregătim proiectul pentru Școala Gimnazială 1. Misiunea administrației pe care o conduc este să accesăm cât mai mulți bani nerambursabili, pentru ca elevii din Timișoara să învețe în condiții decente. Pregătim și alte proiecte pe următorul ciclu de finanțare din fonduri europene, dar căutăm să accesăm și programe naționale, cum ar fi de exemplu pentru construcția de noi creșe”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Proiectul „Valul Renovării”. Ce școli sunt vizate
1) Școala Gimnazială nr.1
Imobil aflat în zona Fabric, vechea unitate de învățământ de pe strada Comănești nr. 3 va deveni o școală verde inteligentă. Autoritățile transmit că, în prezent, achiziționarea serviciilor de proiectare pentru obiectivul de investiții „Școala gimnazială 1 – Școala verde inteligentă” a fost scoasă la licitație. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de 160.650 de lei, cu TVA.
„Școala Gimnazială nr.1 este atestată încă din 1.762 și a fost cea de-a patra școală din Timișoara, însă clădirea proprie a fost inaugurată în 1.849. Sporirea numărului de clase a făcut necesară extinderea ulterioară a clădirii de mai multe ori. Imobilul este înscris în Listele monumentelor istorice, situl urban Fabric”, transmit reprezentanții PMT.
Astfel, investiția va asigura:
• eficientizarea și renovarea energetică a imobilelor în care funcționează școala;
• reabilitarea, modernizarea și reorganizarea spațiilor;
• punerea în valoare a potențialului istoric și architectural al clădirii;
• amenajarea spațiilor exterioare, cu accent pe realizarea unei școli verzi inteligente.
2) Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară
Va fi supusă aprobării Consiliului Local și transformarea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară în școală verde inteligentă.
„Urmează a fi depus pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 19.269.176,65 lei, la care se adaugă TVA”, informează autoritățile.
Astfel, după adăugarea TVA-ului, proiectul ar urma să valoreze cel mult 22.930.320,21 de lei.
Se va urmări:
• renovarea energetică a trei corpuri de clădire (corp clădire liceu, corp clădire internat și corp clădire cantină);
• creşterea eficienţei energetice a celor trei clădiri, prin realizarea unor lucrări de intervenţie care determină diminuarea consumurilor energetice și lucrări conexe;
• reducerea consumului de energie pentru încălzirea clădirilor publice cu efect asupra reducerii costurilor de întreținere cu încălzirea;
• diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
• creșterea independenței energetice prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic.
3) Colegiul Tehnic „HENRI COANDĂ”
Prin PNRR, pe Valul Renovării, va fi depus și proiectul de creștere a eficienței energetice prin reabilitarea termică a construcțiilor și instalațiilor de la Colegiul Tehnic „HENRI COANDĂ”.
„Este vorba despre lucrări la cinci corpuri de clădire amplasate în incinta Colegiul Tehnic „Henri Coandă“: clădirea colegiului și laboratoarele, internat, atelier, cantină și sala de sport”, se anunță de pe C.D. Loga.
Lucrările de intervenție cuprinse în proiect, care determină diminuarea consumurilor energetice, și lucrările conexe, care contribuie la implementarea proiectului, cuprind:
• reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirilor;
• reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
• înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat de eficiență energetică ridicată şi durată mare de viaţă;
• utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie.
Valoarea maximală eligibilă a proiectului este de 32.318.252,34 de lei, cu TVA.
„Cele trei unități de învățământ au, împreună, 1.500 de elevi, care vor beneficia de condiții mai bune în școlile lor”, se mai declară în comunicat.
Trimite articolul
Xinfrastructura scolara verde. atata smiorcaiala pentru ceva ce ar trebui sa fie banalul cotidian. pe fonduri pentru care administratia locala nu are nici un merit. extraordinar…
Cuvintele cheie pentru prostit in zilele astea: verde si inteligenta
Pentru acesti indivizi si individe care conduc tara si se vede de pe Marte ca o conduc foarte prost,nu mai dati un leu la asa zise scoli , decit daca au rezultate foarte bune la examenul de capacitate si de bacalaureat,promovabilitate cel putin 90 la suta.
La celelalte cu promovabilitate mai mica nu mai investiti un leu,la fel trebuiesc scazute si salariile asa zisilor profesori sau dascali.
La cele cu procente sub 30 la suta,lacatul pe usa,pentru ca profesorii,fiind cu competente maxime , isi vor gasi usor de lucru in viata reala,unde intradevar daca muncesti si esti competent in domeniul tau,vei cistiga bani.
Rigurozitate maxima la suprevegherea elevilor la aceste examene,totul live pe internet,cel putin 8 camere de supraveghere pe sala de examen,corectarea sa se faca in alt judet, ex pentru Timis,corectarea sa se faca la Suceava.(banii pentru logistica ii luati scazind cu 1 % pensiile speciale).
Asta daca vreti ca tara asta sa creasca,sa progreseze,daca nu,si se vede ca nu , continuati tot asa,salarii degeaba,bani aruncati in vint,si promotii intregi de analfabeti functionali.
Si desfiintati aceste anacronice inspectorate judetene,nu au obiectul muncii si sint doar plimbatori de hirtii.( eventual restringeti , la vreo 6 pe tara ).
-
si cu vina parintilor ce facem? ii decadem din drepturile parintesti daca odraslele nu iau note mari?