De exemplu, nu au fost primiți observatorii independenți, reclamă cei de la Expert Forum, organizație cu astfel de statut. În primă fază, observatorii acestora ar fi fost primiți de birourile electorale județene, dar din cauza unui ordin de la BEC, acest lucru s-a schimbat. De altfel, nici jurnaliștilor nu li s-a permis să asiste.
„Conform legii, persoanele acreditate pot observa toate procedurile electorale, adică inclusiv procedura de renumărare. EFOR, organizație acreditată de AEP, a încercat să meargă să observe renumărarea la mai multe BEJ-uri în această dimineață, fără succes. Deși inițial unele BEJ-uri ne-au declarat că permit observarea pentru a asigura transparența procesului, BEC a emis o circulară care, în mod ilegal, restricționează accesul observatorilor la renumărare”, transmit cei de la EFOR.
Organizația, împreună cu celelalte din Coaliția VotCorect, vor ataca în instanță decizia de a nu permite accesul observatorilor.
Explicații de la BEC
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă de vineri, BEC susține că nu există procedură pentru acreditarea jurnaliștilor și observatorilor la procesul de renumărare.
„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) aduce la cunoştinţa opiniei publice că dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot, pentru extinderea cadrului de observare a alegerilor fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, cu modificările și completările ulterioare, care stabilesc că persoanele acreditate participă la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare, şi nu la operaţiunile desfăşurate de celelalte birouri electorale”, se arată într-un comunicat de presă al BEC, de vineri dimineață.
Practic, instituția susține că observatorii și presa au fost acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru în secțiile de votare. Acum, acțiunea de renumărare ar fi la nivelul BEC, iar legislația nu îi dă instituției opțiunea de a oferi acreditări.
Mai mult, într-un document trimis BEJ-urilor, se insistă asupra confidențialității asupra proceselor verbale.
„În condițiile desfășurării operațiunilor (…) atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe confidențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule. (…) Vă solicităm să luați toate măsurile care se impun în vederea prevenirii accesului persoanelor neautorizate le versiunile scanate și cele originale ale proceselor verbale”, se arată în nota în nota trimisă birourilor județene.
La procesele verbale, atât cele digitale, cât și cele fizice, are acces doar președintele biroului electoral, potrivit aceluiași document.
Despre renumărarea din Timiș
Încă de la pronunțarea deciziei CCR privind renumărarea voturilor, au existat critici și din partea partidelor. USR a spus, atât prin Elena Lasconi, cât și prin Dominic Fritz, că va ataca această decizie. Cel din urmă a punctat și că numărătoarea inițială, realizată de delegații tuturor partidelor, „nu poate fi înlocuită peste noapte (cu una – n.r.) cu alți oameni de care nimeni nu știe cine sunt”.
Acesta a primit răspuns din partea Roxanei Iliescu, consilieră locală și candidată din partea PSD la Camera Deputaților – ce-i drept, pe a șaptea poziție din listă. Social-democrata face referire, în mesajul său, la dispoziția trimisă birourilor electorale județene – amintită anterior – și la procesul verbal prin care s-a stabilit componența BEJ Timiș.
„Într-o avalanșă de minciuni și manipulări ale celor de la USR să aducem puțină claritate! Cine renumără voturile în Timiș? Conform Deciziei BEC nr. 821 C/29.11.2024 și a P-V nr 28/ 4.10.2024 a BEJ nr 37 Timiș: 3 judecători, 1 reprezentant AEP, reprezentanții PSD, USR, PNL, AUR, UDMR, PNR, ADN, plus personalul tehnic auxiliar și staticienii biroului electoral.
Unde se renumară? În incinta cladirii CJT/Instituția Prefectului Timiș, unde-i plin de camere de luat vederi, atât unde sunt depozitați sacii cu buletine de vot, cât și acolo unde se desfășoară procesul de renumărare – Sala Multifuncțională a CJT.
S-o zic mai clar? Cei de la USR au reprezentanți, la fel ca-n Timiș, în toate BEJ-urile din țară, care participă în mod «concret, egal, susținut și continuu» în procesul de renumărare!”, a scris Roxana Iliescu pe pagina sa de Facebook.
Paula Romocean, președinta USR Timișoara, susține că de când a început numărătoarea, contactul cu reprezentanta USR din BEJ a fost interzis. În plus, numărătoarea se realizează pe echipe, iar aceasta nu poate verifica noile procese verbale ale tuturor secțiilor.
Ca replică la postarea Roxanei Iliescu, Romocean susține că ,,sunt mai mulți PSD-iști decât camere de vedere în Prefectură”.
În Timiș, renumărarea a început joi noapte, de la ora 23:30, la fostul Liceu „Ion Mincu”, când au fost convocați toți membrii BEJ și personalul auxiliar – cel al prefecturii și de la Statistică. La fața locului, presei nu i s-a permis decât să ia câteva cadre. Ulterior, peste noapte, sacii cu buletinele de vot au fost duși la Consiliul Județean Timiș, unde ar exista condiții mai bune.
Voturile se numără „pe schimburi”, în primă fază fiind pregătite aproximativ 40-45 de persoane. Până la momentul redactării acestui articol, reprezentanții BEJ nu ne-au putut spune dacă au asistat la numărătoare toți reprezentanții partidelor.
Trimite articolul
XFac și ăștia un fel de 6/49.