Consilierii locali din Timișoara au adoptat proiectul pentru organizarea și funcționarea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2024 – 2025. Acesta a fost deja avizat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș și include câteva schimbări importante.
Din cauza modificările de ordin administrativ impuse de aprobarea noii Legi a învățământului preuniversitar, va fi necesară fuzionarea prin absorbție a unor unități de învățământ. Mai exact, a Școlii Gimnazială „Dimitrie Leonida” de către Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu” și a Școlii Gimnaziale „Rudolf Walter” de către Liceul Teoretic „William Shakespeare”. Modificarea, însă, este doar una „pe hârtie”: elevii nu vor fi mutați, ci vor învăța în aceleași spații.
Noua lege nu mai este la fel de „flexibilă”
Potrivit reprezentanților primăriei, noua Lege a învățământului preuniversitar, Legea 198/2023, nu mai este la fel de „flexibilă” în ceea ce privește acordarea personalității juridice. Legislația anterioară, Legea nr. 1/2011, permitea organizarea de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică pe baza criteriului nevoilor locale, chiar dacă nu îndeplineau cerința numărului minim de 300 de elevi. Noua lege a eliminat această excepție.
„Este vorba de o reorganizare administrativă, iar elevii școlilor vizate vor învăța în aceleași spații ca până acum. La Timișoara ne dorim o educație de calitate și de aceea am purtat un dialog constant, atât cu Inspectoratul Școlar, cât și cu directorii școlilor vizate. Noua lege ne cere foarte clar să nu avem unități școlare cu personalitate juridică cu mai puțin de 300 de copii. Suntem parteneri în acest proces și facem tot ce putem ca să ne asigurăm că elevii și părinții nu vor fi afectați negativ de tranziție”, anunță primarul Dominic Fritz.
Procedura din Legea 198/2023 prevede că primăria este responsabilă pentru realizarea propunerii de reorganizare. Sunt necesare și un aviz al inspectoratului școlar și o aprobare prin hotărâre de consiliu local. La Timișoara, consilierii locali au fost chemați joi, 11 ianuarie, într-o ședință extraordinară convocată de îndată pentru a aproba planul, lucru care s-a și întâmplat în unanimitate.
Trimite articolul
XAcelași lucru se întâmplă și la Scoala Gimnaziala din Izvin, care este prima scoala de fete din Banat, înființată în anul 1874 de catre Emilia Lungu. Cei de la inspectorat au avut un comportament josnic fata de persoanele care au mers in audienta ( doamna directoare, profesori, părinți și primarul orașului Recas, care a venit cu soluție pentru rezolvarea problemei). Au dat din start aviz negativ, persoanele venite în audienta nici nu au fost lăsate sa își spună punctul de vedere.
-
Legea nu e lege si la Izvin?
-
Credeam ca am trecut de mult peste discriminări de genul albi-colorați,baieti-fete,etc. Ce e cu idioțenia asta numită “școală de fete”? Ce le învață de nu pot participa și băieți? Un dormitor de fete separat înțeleg – ca nu vor copii din flori, dar învățământul trebuie să fie aceeași pentru toți!
2 directori cu 2 secretare în minus. A mai pierdut Fritz 4 voturi?
Deci noua lege a eliminat nevoile locale…
Avem o dorectie buna :/
Deblocheaza angajarile la stat prin concedieri…
Credeam ca am trecut de mult peste discriminări de genul albi-colorați,baieti-fete,etc. Ce e cu idioțenia asta numită “școală de fete”? Ce le învață de nu pot participa și băieți? Un dormitor de fete separat înțeleg – ca nu vor copii din flori, dar învățământul trebuie să fie aceeași pentru toți!