Pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade este nevoie de o sumă uriașă, aproximativ 200 de milioane de lei.
Consilierii județeni au aprobat în ședința de miercuri, 27 noiembrie, proiectul „Integrated cultural and touristic routes in the cross-border area” („Trasee culturale și turistice integrate în zona transfrontalieră”).
Astfel, aleșii și-au dat acordul, potrivit referatului ce însoțește proiectul de hotărâre, accesării unor finanțări din fonduri nerambursabile, pe lista proiectelor strategice care urmează a fi finanțate în cadrul Programului Interreg VI Romania-Ungaria 2021-2027 regăsindu-se și proiectul „Trasee culturale și turistice integrate în zona transfrontalieră”.
Acesta are ca obiectiv principal crearea unui circuit cultural și a unei platforme comune a celor două țări privind un circuit cultural și a unei platforme comune de promovare a culturii în vestul României și estul Ungariei. Printre obiectivele turistice ce vor fi promovate de județele Csongrad și Timiș se numără și Castelul Huniade.
După votul aleșilor, CJT poate accesa fonduri transfrontaliere destinate reabilitării celei mai vechi clădiri din Timișoara.
Castelul, închis de aproape 20 de ani
„Castelul Huniade este unul dintre proiectele strategice ale județului Timiș în administrația noastră. Este o investiție care stagnează de mulți ani. Avem deja multiple finanțări care însumează un total de jumătate din necesarul sumelor pentru a fi reabilitat acel castel din centrul Timișoarei. Am contractat un credit, și mare parte din suma din credit va merge pentru cofinanțare din fondurile noastre pentru aceste investiții.
Suntem în faza în care am aprobat asocierea cu Consiliul Județean Csongrad din Ungaria, pentru că este o investiție transfrontalieră. Avem finanțare și pe reabilitare, avem și pe alte domenii surse de finanțare. Sunt trei surse de finanțare până acum, care însumează jumătate din necesar, cealaltă jumătate o vom identifica din sursele noastre, din credit sau din fonduri proprii, pentru că este un obiectiv, așa cum spuneam, extrem de important, care stagnează de foarte mult timp, care are nevoie de ani pentru a fi reabilitat”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Întrebat care este termenul realist la care ar putea începe lucrările de revitalizare la Castelul Huniade, Simonis a răspuns: „vom lansa licitația în cel mai scurt timp, iar în 2025 ar putea să înceapă efectiv partea de reabilitare, care e pe PNRR. Acestea sunt fonduri care trebuie consumate până la mijlocul anului 2026. Partea de consolidare, care se va face din acele fonduri, trebuie să fie prioritară, astfel încât să absorbim cât mai mulți bani din fondurile europene, din PNRR. Partea de finalizare durează între trei și cinci ani. De aceea vă spun că nu mai putem întârzia. Luăm în calcul ca pe măsură ce Castelul va fi reabilitat, să-l deschidem treptat, în funcție de cum evoluează lucrările. Obiectivul nostru este ca, indiferent de ciclul electoral care poate va trece până va fi reabilitat, să începem serios să reabilităm acel castel, pentru că este o rușine că de atâția ani nu s-a făcut mai nimic sau foarte puțin acolo”.
Vă reamintim că edificiului i s-au alocat 35 de milioane de lei prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). De asemenea, prin două axe ale Programului Național de Redresare și Reziliență, CJT a obținut pentru Castelul Huniade 32 de milioane lei, respective cinci milioane de lei. Administrația județeană a accesat un credit pentru unele investiții, iar o parte din bani vor ajunge și la castel.
Consilierii județeni au votat, miercuri, pentru obținerea altei surse de finanțare, respectiv Programul Intereg VI – A România – Ungaria. CJT are șanse să primească astfel între 8 și 10 milioane de euro.
Castelul medieval a fost construit în secolul al XIV-lea de Carol Robert de Anjou, regele Ungariei. După un cutremur, în secolul al XV-lea, clădirea a fost reconstruită de Iancu de Hunedoara, care între aceste ziduri și-a pregătit campaniile militare împotriva turcilor.
În anii 1700, când Imperiul Otoman a asediat Timișoara, clădirea a fost din nou deteriorată. După victoria habsburgicilor din 1716 împotriva otomanilor, castelul a fost refăcut și transformat în cazarmă de artilerie și depozit militar.
Apoi, în secolul al XIX-lea, în perioada 1848-1849, construcția a fost din nou distrusă, de această dată în timpul Revoluției Maghiare. Ulterior, aripa de nord a fost refăcută în 1856, iar clădirea și-a păstrat funcționalitatea de cazarmă până în 1948, când a fost transferată Muzeul Banatului.
Pe aceeași temă:
Autorizația de construire pentru reabilitarea Castelului Huniade, eliberată de Primăria Timișoara
FOTO. Castelul Huniade s-ar putea deschide parțial în anul Capitalei Europene a Culturii
O firmă din Iași va proiecta restaurarea Castelului Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!