Conform unor surse, la finalul acestei luni, la Consiliul Județean Timiș va avea loc o Comisie de Evaluare, care va duce la exproprierea Casei Muhle de la proprietar. Practic reprezentanții administrației județene vor cumpăra această casă la prețul pieței și o va reabilita pentru a o reintroduce în circuitul turistic. Casa Muhle va intra în patrimoniul consiliul județean, va fi o expropriere pentru protejarea și stoparea degradării monumentelor istorice, urmând ca după ce se află în „curtea” CJ Timiș imobilul să fie refăcut.
Deși a câștigat procesul cu proprietarul încă din toamna lui 2016, Primăria Timișoara n-a putut face prea multe pentru a salva casa celebrului florar Wilhelm Muhle.
Casa Muhle a intrat în atenția publică în primăvara lui 2012, când proprietarul imobilului, Ionel Stancu, a deschis un un șantier acolo. Avea de gând să o demoleze și să reconstruiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar proprietarul a fost sesizat să ia anumite măsuri. N-a făcut nimic, astfel că timișorenii au ieșit în stradă să ceară salvarea Casei Muhle. De cealaltă parte, primăria a mers în instanță, pentru a-l obliga pe proprietar să aducă imobilul la starea inițială. Iată că în septembrie 2016 primăria a câștigat procesul, iar magistrații au decis să-l oblige pe moștenitorul Mihai Geb Cîrpaci Ion-Nelson să ia măsuri, în caz contrar primăria putând interveni și apoi să recupereze banii.
În 11 martie 2019, reprezentanții Primăriei Timișoara declarau pentru Tion că dacă proprietarul nu se apucă de treabă până ce Timișoara va avea buget pe anul 2019, municipalitatea începe ea demersurile pentru readucerea la starea de dinainte de 2012 a clădirii. Apoi fie recuperează banii de la proprietar, acționându-l în instanță, fie trece la exproprierea clădirii. Practic, primăria vrea să facă același lucru ca și consiliul județean – să exproprieze Casa Muhle. În toamna lui 2018 a fost modificată și Legea exproprierilor. Dacă până acum puteau face exproprieri doar Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, legea spune că autoritățile locale au posibilitatea de a expropria terenuri și imobile pentru protejarea și stoparea degradării monumentelor istorice.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în centrul Timişoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerată întotdeauna drept una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu. La începutul anilor 2000, clădirea aflată într-un ansamblu de monumente istorice a intrat în posesia unui clan de romi.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/casa-muhle-casa-nimanui-primaria-acuza-proprietarul-de-rea-credinta-si-se-pregateste-sa-intervina-pe-banii-orasului/2212299
Citiți principiile noastre de moderare aici!