În ceea ce priveşte îndepărtarea aparatelor de aer condiţionat de pe faţadele imobilelor din centrul istoric al oraşului, reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că până acum au fost date jos sute de astfel de instalaţii, iar verificările vor continua inclusiv săptămâna viitoare.
„Până la momentul de față avem 712 aparate de aer condiționat care au fost demontate și mai sunt atenționări pentru încă 200 de aparate de acest gen de la început de când am pornit această activitate, în total. Estimez că vom ajunge pe la 1.000 până la terminarea activităților, care continuă și săptămâna viitoare”, a declarat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.
Comisia coordonată de viceprimar care verifică starea clădirilor din zonele istorice ale Timișoarei continuă să aplice somaţii şi pentru poduri şi subsoluri neigienizate, după ce autorităţile au constatat că unele dintre aceste spaţii arată în ultimul hal, fiind distruse şi pline de gunoaie – găinaţ de porumbel, chiar şi păsări moarte, lemne, saltele vechi, resturi de materiale de construcţii şi altele lucruri aruncate la voia întâmplării… Chiar şi primăria a fost atenţionată!
„Au continuat verificările în ceea ce priveşte starea de igienizare a subsolurilor și podurilor în zonele Piața Victoriei, Paulescu, Republicii. S-au întocmit somații către asociațiile de proprietari de pe strada Mărășești, Piața Libertății, e vorba de Primăria Veche, și Gheorghe Barițiu nr. 3 – Turnul de Apă, s-au făcut aceste atenționări către două proprietăţi ale primăriei. Atenţionările acestea au ajuns la mine şi le-am dirijat către Direcţia Patrimoniu pentru a solicita bani pe bugetul viitor pentru reparaţii şi întreținerea clădirilor care aparţin de primărie. Nu-i vorba să foreţezi mâna, ci să arăţi necesităţile pe care le are patrimoniul oraşului (…) Turnul de Apă are și acoperişul destul de degradat, mai trebuie făcut un studiu pentru consolidarea fundațiilor”, a mai explicat Stoia.
Oricum, viceprimarul spune că verificările pe Legea 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, vor continua, în această activitate fiind implicaţi angajaţi ai primăriei, reprezentanţi ai Poliţiei Locale şi ai Poliţiei Naţionale.
„Am primit un sprijin substanţial din partea Poliţiei Naționale, sunt 10 poliţişti specializați pe imobile de patrimoniu și foarte buni cunoscători ai zonelor în care au fost repartizați, cunosc și proprietarii imobilelor, îi știu după nume, după poreclă (…) Au fost controlate 212 imobile și s-au întocmit 47 de somații către asociaţiile de proprietari și proprietarii privați ai unor imobile. Controalele s-au făcut pe Legea 422 din 2001, pentru clădirile degradate din zona centrală – Cetate, Iosefin, Fabric și Elisabetin. Amenzile sunt de la 4.000 la 8.000 de lei. S-au dat termen de conformare. Sunt foarte multe clădiri cu acoperișuri degradate şi scurgerile pentru apa de ploaie, burlanele, defecte sau lipsă, ornamente care stau să cadă, acele stucaturi…”, a conchis Stoia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!