Suporterii echipei ASU Politehnica s-au adunat din nou, sâmbătă seară, în locul de unde a pornit Revoluția anticomunistă. La ora 17, ei au pornit în marș pe traseul Piața Maria – Catedrală – Memorialul Revoluției – Cimitirul Eroilor. Așa cum se întâmplă în fiecare an, suporterii le transmit timișorenilor că „Cine uită e complice” și că „Eroii nu mor niciodată”, „înarmați” cu steaguri și bannere.
„Pășim pe urmele părinților și fraților noștri, sperând la mai bine și păstrând în suflet mereu vie amintirea lor. E de datoria ta să fii acolo, an de an. Altfel, Timișoara va fi cuprinsă de uitare și vom fi cu toții complici! Cine uită, e complice”, a fost îndemnul organizatorilor.
În timpul Revoluției din 1989, la Timișoara au fost omorâte 93 de persoane și 373 au fost rănite. Dintre acestea, 20 de persoane au murit după 22 decembrie 1989, iar 77 au fost rănite.
Marșul a început în jurul orei 17. Suporterii din Timișoara s-au întâlnit și cu suporteri din București, Galați sau Cluj. Sute de persoane participă la marș, scandând „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „O dorință sinceră, România liberă!”, „Jos comuniștii!” și „Iliescu vinovat pentru sângele vărsat!”.
UPDATE. Peste 400 pe participanți la marș au aprins lumânări la Catedrală și s-au rugat pentru eroi
În drumul spre Cimitirul Eroilor, cei peste 400 de oameni care au mărșăluit pe străzi, s-au oprit la Catedrala Mitropolitană, unde au aprins lumânări. Au scandata „Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor!”, „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „Jos comuniștii!”, „Libertate!”. După câteva minute și-au continuat drumul spre centrul Timișoarei, unde s-au oprit din nou pentru a spune „Tatăl Nostru”, în memoria celor care și-au dat viața pentru libertate în urmă cu 28 de ani.
Au mers mai departe, spre Memorialul Revoluției, unde au fost așteptați de președintele instituției, Traian Orban, care le-a mărturisit că este foarte mișcat de consecvența cu care ies în fiecare an în stradă. Orban i-a invitat să viziteze memorialul.
La marș participă foarte mulți tineri, chiar și câțiva copii, care mărșăluiesc împreună cu părinții, pe străzile Timișoarei.
UPDATE 2. „Refuz, rezist, Sunt anticomunist!”
La mai bine de două ore de când au plecat din locul de unde a pornit revoluția, suporterii ASU au ajuns la Cimitirul Eroilor, unde au depus coroane și au spus din nou „Tatăl Nostru”. Pe drum, lângă mall, în Piața Consiliul Europei, ei au aprins torțe, așa cum fac în fiecare an, în memoria celor care au murit pentru libertatea românilor.
UPDATE 3. Liderul suporterilor: Spiritul Revoluției se mai păstrează, dar încet-încet se risipește
Timișoreni de toate vârstele au participat la Marșul Eroilor în acest an. De la cei mai mici până la cei mai mari, cu toții au mers mai bine de două ore pe jos spre Cimitirul Eroilor, pentru a le reaminti timișorenilor că „Eroii nu mor niciodată”.
„Este a cincea sau a șasea oară când particip eu la acest marș de comemorare a victimelor Revoluției. E modul nostru de a exprima recunoștința noastră față de cei care au ieșit atunci în stradă și și-au riscat viața pentru ca noi să fim liberi să spunem ce vrem, să trăim liberi. Cred că e nevoie de asemenea evenimente chiar și mai des. Mai ales având în vedere evenimentele recente, ar trebui să ne aducem aminte cât de greu este să obții libertatea. Trebuie să nu-i uităm pe cei care au avut curajul să iasă în stradă atunci când a fost mai greu decât este acum”, ne-a spus unul dintre participanți.
Un suporter ASU Poli susține că este al șaptelea an în care mărșăluiește pe străzile orașului în memoria eroilor de acul 28 de ani.
„Este nevoie să ieșim în stradă pentru astfel de evenimente, pentru că, din păcate, prea mulți oameni au început să uite de sacrificiul făcut atunci. Bine ar fi să facem mai des asta”, a spus acesta.
Liderul suporterilor spune că tradiția se va păstra, chiar dacă spiritul Revoluției se risipește încet-încet.
„Este cea de-a 12-a ediție a Marșului Eroilor. Este un marș tradițional, cel mai important pentru noi. În fiecare an este la fel, și numărul participanților este aproximativ același. Anul acesta mă bucur că avem invitați din mai multe părți din țară, sunt oameni și de la București… Au ținut neapărat să fie alături de noi la acest moment. E important să ieșim, să le reamintim timișorenilor ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 și că foarte multe se datorează celor întâmplate atunci. Trebuie să nu uităm. Cine uită e complice. Spiritul Revoluției se mai păstrează încă, dar încet-încet se risipește. E important însă că mai există flăcări care ard. Dar se vede, noi observăm în fiecare an, în timpul marșului, că oamenii sunt tot mai dezinteresați de ceea ce s-a întâmplat atunci. Mă bucură, pe de altă parte, că an de an văd foarte mulți tineri, unii care vin chiar dacă poate nici nu erau născuți atunci, dar știu din poveștile părinților sau ale fraților ce s-a întâmplat și conștientizează că e important să fie aici”, a explicat Sebastian Novovic, liderul Druckeria, asociația suporterilor care a organizat marșul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!