Consiliul Județean Timiș a lansat o licitație pentru „Asistență tehnică – DIRIGENȚIE DE ȘANTIER pentru obiectivul de investiție «REABILITAREA, REFUNCȚIONALIZAREA ȘI REVITALIZAREA CONACULUI MOCIONI DIN FOENI, JUDEȚUL TIMIȘ»”.
Valoarea estimată a contractului este de 192.000 de lei fără TVA, adică 228.480 de lei cu TVA, aproape 47.000 de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 29 august.
În baza contractului se vor oferi servicii de asistență tehnică – dirigenție de șantier pe durata realizării lucrărilor de reabilitare a Conacului Mocioni, dar și în perioada de garanție, până la recepția finală. În toată această perioadă, diriginții de șantier vor supraveghea remedierea eventualelor probleme care pot apărea.
Până în momentul de față, la Conacul Mocioni s-au făcut lucrări doar pe partea de cercetare arheologică. În aprilie, aici au fost descoperite mai multe schelete cu o vechime de peste 800 de ani, care vor fi conservate la Lugoj.
„Astăzi s-a publicat anunțul pentru achiziția dirigenției de șantier, iar în ceea ce privește obținerea avizului Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, se așteaptă încă răspunsul acesteia în urma ședinței de prezentare a proiectului din data de 2 august. Până nu avem avizul CNMI ca să se poată depună pentru autorizația de construire nu se poate da drumul la lucrări”, au transmis pentru Tion reprezentanții CJ.
Conacul familiei Mocioni, operă a arhitectului Mór Kallina, a trecut în aprilie anul trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș. Anul acesta, la finalul lunii ianuarie, a fost lansat proiectul pentru reabilitarea și refuncționalizarea monumentului istoric. Lucrările de restaurare sunt finanțate prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii.
În decembrie 2021 a fost semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție între CJ Timiș (beneficiarul proiectului) și Asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Ridicându-se la o valoare totală de 16.969.459,77 de lei (aproape 3,5 milioane de euro), proiectul va fi gata până în a doua parte a anului 2023, estimează autoritățile.
Ridicat în 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a găzduit o discotecă.
Cum va fi transformat Conacul Mocioni
La finalul lucrărilor, conacul va avea un hol de onoare, o cafenea culturală/de suveniruri, un spațiu muzeal, un salon de primire multifuncțional, o bibliotecă și sală pentru spectacole.
Pe durata reconsolidării se vor face inclusiv lucrări de curățare și retencuire a pereților. Se vor pune ferestre noi din lemn stratificat cu geam termoizolant, se vor reface tavanele, se vor restaura tâmplăria și pardoselile, iar în exterior va fi refăcută tencuiala, păstrând detaliile arhitecturale, imobilul fiind în stare de degradare. Accesul la parter și la demisol se va face prin trei intrări/ieșiri diferite, iar scara interioară a conacului va fi reconstruită.
Conacul familiei Mocioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Membrii familiei Mocioni au fost politicieni, cărturari, filosofi. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.
După restaurare, Conacul Mocioni din Foeni va intra în circuitul turistic al județului Timiș.
Pe aceeași temă:
Schelete care au peste 800 de ani, descoperite pe șantierul Conacului Mocioni din Foeni
Conacul Mocioni are constructor. Reabilitarea va dura trei ani
În vizită la Conacul Mocioni. Va intra în circuitul turistic al județului Timiș în 2024
Citiți principiile noastre de moderare aici!