Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Timiş au dispus începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane şi efectuează cercetări faţă de acestea sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, specializat în fabricarea sau deţinerea de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de extrageri frauduloase şi spălare de bani.
Potrivit unui comunicat remis de Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, “din probele administrate până în acest moment a reieşit faptul că, începând cu anul 2006, pe raza judeţului Timiş s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în efectuarea de extrageri frauduloase de bani din bancomate situate pe raza mai multor judeţe, prin folosirea de carduri clonate“.
Ca mod de operare, unii dintre membrii acestui grup efectuau deplasări frecvente în Italia, unde introduceau micro-cipuri în cititoarele de carduri (POS) de la casele de marcat din centre comerciale, în scopul copierii datelor de identificare şi codurile PIN ale cardurilor bancare.
După clonarea cardurilor originale, ei reveneau în ţară unde inscripţionau cardurile blank, iar ulterior le foloseau la extragerea frauduloasă a sumelor de bani din ATM pe raza mai multor din România.
Alţi membri ai grupului, după ce primeau, prin internet conturile aparţinând unor persoane fizice din Anglia şi Italia, le inscripţionau cu codurile PIN primite, iar apoi le foloseau la extrageri frauduloase de numerar din ATM-uri, potrivit anchetatorilor.
Arme între calculatoare
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara sprijiniţi de poliţiştii Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Bucureşti şi Ploieşti, D.G.I.P.I. şi I.P.J. Timiş au desfăşurat, până în la această oră, 31 de descinderi simultane la locuinţele unor suspecţi, în mai multe localităţi din judeţele Timiş, Botoşani, Dâmboviţa şi Bucureşti. De asemenea au fost organizate două acţiuni de localizare şi reţinere în trafic a trei suspecţi . “Acţiunea poliţiştilor vizează depistarea şi probarea activităţii infracţionale a membrilor unei reţele internaţionale de falsificatori de carduri. Astfel, au fost identificaţi 21 de suspecţi (3 din judeţul Botoşani, 7 din Municipiul Bucureşti, 1 din judeţul Dâmboviţa şi 10 din judeţul Timiş) care urmează a fi audiaţi de către procurorii D.I.I.C.O.T.”, potrivit Biroului de presă al Poliţiei Timiş.
La percheziţiile din Timişoara, Iecea Mare, Cărpiniş, Bazoş şi Recaş au fost găsite găsit arme albe, săbii, pumnale, cuţite, precum şi un pistol cu gloanţe din cauciuc. De asemenea, au fost ridicate mai multe sisteme informatice, respectiv laptop-uri, unităţi PC, hard-uri şi alte echipamente folosite la comiterea infracţiunilor. Totodată, au fost confiscate mai multe autoturisme de lux, precum şi importante sume de bani, de ordinul zecilor de mii de lei, spun poliţiştii timişoreni.
Şase persoane capturate în zona de vest a ţării se află la audieri, în acest moment, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Ceilalţi 11 complici, din Botoşani, Bucureşti şi Dâmboviţa urmează să fie aduşi la Timişoara.
Arestări pe bandă rulantă în dosarul falsificatorilor de carduri
Magistraţii timişoreni au emis mandate de arestare pe numele a 19 persoane acuzate că au devalizat zeci de conturi bancare, care aparţineau unor persoane din ţară şi din străinătate.
Şase suspecţi au primit manadate de arestare în noaptea de miercuri spre joi, imediat după descinderile de miercuri. La audieri au fost duse patru persoane din Timiş, dintre care trei au fost arestate preventiv. La solicitarea anchetatorilor, alţi trei tineri din Timişoara, care momentan se află în Italia, au primit mandate de arestare, în lipsă, fiind acuzaţi că fac parte din aceeaşi grupare.
Nemulţumiţi că au fost trimişi după gratii pentru 29 de zile, apărătorii învinuiţilor au declarat recurs. Alte treisprezece persoane suspectate că fac parte din gruparea de falsificatori de carduri bancare au primit mandate de arestare preventivă pe 29 de zile, în cursul dimineţii de joi. Toţi au declarat recurs, după cum a arătat Mihaela Roibu, purtător de cuvânt la Tribunalul Timiş. “Faptele reţinute în sarcina celor 19 învinuiţi de către procurorii DIICOT Timişoara constau în constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat, specializat în efectuarea unor tranzacţii frauduloase, respectiv copierea pe carduri albe a unor serii, numere şi coduri PIN ale unor carduri din Italia, urmată de folosirea lor într-o serie de bancomate pentru a retrage bani”, se arată în comunicatul de presă.
La audieri, dintre cei prezenţi în sala de judecată, doar trei dintre acuzaţi au fost cooperanţi. Ei au povestit cum opreau cu „pisicuţa”, un dispozitiv electronic care copiază automat datele de pe card. Despre sumele de bani nu a fost comunicată o sumă concretă. Surse judiciare spun că prejudiciul depăşeşte 2,5 milioane de euro. Ultima extragere din România, de pe unul dintre cardurile clonate, a fost de 30 000 de euro, la Baia Mare.
Miercuri dimineaţă, poliţiştii de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Suceava, Bucureşti şi Ploieşti au început proceduri pentru descinderi simultane la locuinţele unor suspecţi, în mai multe judeţe din ţară, anunţa Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). La acţiune au participat şi luptători de intervenţie rapidă de la DPIR Timiş, Arad, Botoşani şi SPIR Bucureşti.
Descinderi în forţă în Timiş, în căutarea unei reţele de falsificatori
Citiți principiile noastre de moderare aici!