Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, numărul migranților descoperiți pe parcursul anului 2021 la granița cu Serbia a crescut enorm comparativ cu anii trecuți. În 2021, comparativ cu 2020, s-a înregistrat o creștere cu 116% a numărului total de persoane care au încercat să treacă fraudulos granița.
„În anul 2021 a fost prevenită trecerea ilegală din Serbia în România a unui număr de aproximativ 75.000 de migranți, față de aproximativ 35.000 în anul 2020”, spun cei de la Poliția de Frontieră.
La frontiera cu Serbia acționează în continuare rețele de trafic de migranți, aceștia fiind preluați de cetățeni români, în grupuri mari, și transportați în diferite țări din vestul Europei. Pentru alți migranți, ținta este Timișoara – un oraș în care efectele migrației s-au făcut resimțite din plin în 2021.
Timișoara, explică cei de la Poliția de Frontieră, este un loc preferat de tranzit atât pentru migranți, cât și pentru traficanții de migranți, datorită poziției sale geografice și a Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Timișoara. Aici, migranții pot rămâne pentru perioade scurte de timp, solicitând azil, până la primirea unui răspuns oficial din partea autorităților. Acest răgaz le oferă posibilitatea de a se organiza și pleca, ilegal, în vestul Europei.
„Pentru prevenirea şi combaterea acestui migraţiei ilegale, la graniţa cu Sebia, se acționează în mod constant, cu forţe şi mijloace proprii, pentru destructurarea rețelelor de migrație ilegală manifestată la frontieră, migranții fiind interesați să ajungă în municipiul Timișoara sau direct spre frontiera cu Ungaria și, ulterior, în țările din vestul Europei. La frontiera cu Serbia, polițiștii de frontieră români, în cooperare cu organele de frontieră ale R. Serbia, acţionează pentru depistarea timpurie a migranţilor astfel încât să prevină intrarea acestora în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat”, explică polițiștii de frontieră.
Migranții încearcă să treacă fraudulos granița nu numai ziua, ci și noaptea. Unii sunt îndrumați de călăuze, alții se deplasează singuri. Un alt fenomen observat, a fost trecerea frauduloasă a frontierei de stat cu barca, peste Dunăre, în zona de competență a I.T.P.F. Timișoara, în judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin. Prin această metodă, în 2020 au intrat în România 108 migranți. În 2021, numărul acestora a crescut la 575.
Pe aceeași temă:
Zona Gării de Nord din Timișoara declarată, în secret, zonă specială de siguranță publică
Zona Gării de Nord din Timișoara declarată, în secret, zonă specială de siguranță publică
Trimite articolul
XCifra celor ce au trecut este mult mai mare. Credeti cumva ca au venit oamenii astia din toate colturile lumii sila vedereapolitistilor de la Granitza cu Serbia, s-au razgandit?
Astia 75 k au avut ghinion si eu cred ca multi din astia 75 k au fost de mai multe ori prinsi, pana cand au “reusit”.
Dar de avionul cu tigari care a intrat in spatiul nato fara sa fie observat? Traficul de tigari a fost tot timpul buisness PSD.
Noroc cu aceste retele ca ii duce mai departe in vest, noroc ca migrantii nu isi doresc sa fie redistribuiti in romania.