Primarul Nicolae Robu a promis în campania electorală din 2012 că va reduce prețul gigacaloriei cu 25%, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Spune însă că și-a menținut promisiunea electorală prin faptul că nu a crescut gigacaloria, deși „ingredientele” s-au scumpit. Robu a inventat și rețeta perfectă pentru timișoreni.
„Eu am spus în 2012 că vom reduce prețul gigacaloriei cu 25%, dacă se vor păstra constante prețurile la ingrediente: la gaz, la cărbune, la energia electrică, cele trei componente de cost care nu depind de noi. Și umblând la componente de post care depind de noi vom face acea reducere. Dacă analizați acum cât s-au majorat prețurile la cele trei componente și aveți în vedere faptul că am păstrat constant prețul gigacaloriei la consumatori, veți vedea că ne-am îndeplinit promisiunea chiar în exces, pentru că dacă aplicam majorările datorate majorării de preț la gaz, cărbune și energie electrică și transport, am uitat a patra componentă la fel de importantă, atunci ar fi trebuit ca cetățeanul să plătească acum mult peste 25% în plus față de prețul de atunci”, a explicat primarul Timișoarei.
El spune că nu a făcut un joc politic și că putea să se laude că timișorenii plătesc prețuri constante pentru gigacalorie.
„Eu nu am făcut asta ca joc politic, puteam să fac în fiecare an calculul și să spun că atât ar fi trebuit să fie, drept urmare ar fi trebuit să majorăm prețul cu nu știu cât, dar nu îl majorăm și, iată, evidențiez că eu mi-am respectat promisiunea. Dar, prin toate măsurile pe care le-am luat, m-am achitat de angajamentul luat atunci. Dacă prin absurd, bat în lemn la propriu, se triplează prețul la gaz și noi producem energia pe gaz, și la cărbune, păi cine poate să țină prețul. Doar în condițiile în care rămân constante ingredientele externe. De interior m-am ocupat de tot, de exterior nu mă pot ocupa”, a completat edilul-șef.
Gigacaloria s-a scumpit, dar acoperă primăria
În fond, gigacaloria s-a scumpit și la Timișoara, dar timișorenii racordați la sistemul centralizat de încălzire nu au simțit creșterea prețului, pentru că primăria a mărit subvenția acordată Colterm.
În urmă cu un an, consilierii locali din Timișoara au adoptat prețul local al energiei termice livrată de compania de termoficare. Potrivit hotărârii de consiliu local din octombrie 2017, prețul de producție al gigacaloriei a crescut de la 374,26 lei/Gcal cu TVA la 398,49 lei/Gcal cu TVA. În mod normal, diferența dintre prețul de producție și cel de facturare o plătește primăria, prin subvenții de la bugetul local.
Tot în octombrie 2017, consilierii locali au decis mărirea subvenției acordate de primărie, astfel încât timișorenii racordați încă la Colterm să nu simtă scumpirea la buzunare. În 2017, societatea de termoficare a primit puțin peste 12 milioane de euro din bugetul Timișoarei. Potrivit oficialilor Colterm, societatea mai are sub 60.000 de abonați.
Municipalitatea asigură în continuare subvenția, dar nu se știe pentru cât timp permit acest lucru normativele europene. Întrebat până când crede că va mai putea acoperi diferența de preț, primarul Nicolae Robu a răspuns că… nu știe. El crede însă că viitorul este al sistemelor centralizate de termoficare.
„Nu știu cât timp vom mai putea acorda subvenții. S-au stabilit la un moment dat eșalonări, dar ele nu au fost respectate, pentru că au fost nerealiste. Lucrurile trebuie gândite în toată complexitatea lor, toată lumea spune că viitorul este al sistemelor centralizate de termoficare”, a conchis edilul Timișoarei.
Colterm are deja un plan de scumpire a gigacaloriei
Nimeni nu poate garanta că prețul gigacaloriei nu crește în anii ce urmează. De altfel, Colterm are deja un plan de retehnologizare și vrea să atragă și 28 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru a reabilita aproximativ 30 de kilometri de rețele de transport și distribuție și pentru a scăpa totodată și de pierderile de aproape 30% pe care le are în momentul de față.
Investiția presupune reabilitarea a 9,067 kilometri de rețele termice de transport și 20,095 km de rețele termice de distribuție. Totodată, înseamnă și scumpirea gigacaloriei, după cum scrie în Ghidul solicitantului, document care spune că este nevoie de „un plan anual de evoluție a tarifelor, conform rezultatelor analizei cost – beneficiu, aprobat prin hotărâre de consiliu local”.
Ce presupune acest plan tarifar, de fapt? O „explozie” a prețului la gigacalorie, care este estimat să crească cu peste 20% din 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.
Reprezentanții societății de termoficare susțin că prețul gigacaloriei facturate populației rămâne 318 lei sau 68,38 euro până în anul 2020. Din 2021 însă, este prevăzută o creștere cu 20,7%, ajungând la 383,8 lei sau 82,54 euro. Anul 2023 ar veni cu o nouă majorare, de 3,4%, până la 398,6 lei sau 85,72 euro, iar 2024 cu încă o majorare, de 3%, anul 2026 cu alta de 3,1%, iar în 2027 cu încă 3,6%. S-ar ajunge, până în 2027, la un preț de 440,2 lei/Gcal, adică 94,67 euro.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2130950″]
[related-post post_id=”1917017″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!