Ingrediente:
Aluatul:
500 gfăină de bună calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
180 de ml lapte
100 de grame de zahăr
3 gălbenuşuri
1 ou
100 de grame de unt topit
1 praf de sare
7 grame de drojdie deshidrată sau 20 de grame de drojdie proaspătă
Arome: coajă de lămâieşi/sau portocală, vanilie, rom etc.
Umpluturi – mac opărit cu lapte, rahat şi stafide înmuiate în rom, plus o linguriţă de cacao care seamestecă într-o treime de aluat.
Mod de preparare:
Din cantităţile de mai sus rezultă un cozonac mare,cu o lungime de 36 de cm. Dacădoriţi doi cozonaci dublaţi ingredientele.
Laptele, zahărul, zahărul vanilat şi o păstaie de vanilie se dau în clocot. Apoi se răceşte laptele până la aproximativ 40 de grade. Gălbenuşurileşi oul se bat cu praful de sare. Untul se topeşte (fără a se înfierbântaîn exces).
Laptele călduţ, oul şi gălbenuşurilebătute, untul topit şi coaja rasă de citrice le-am pus în maşina de pâine. Deasupra am pus făinaşi drojdia deshidratată.
Am programat maşina la programul de frământare de 15 minute, iar ea a făcut, cuminte, treaba în locul meu.
În cazul în care folosiţi drojdie proaspatăşi/sau lucraţi aluatul cu mâna,dizolvaţi mai întâi drojdia cu o linguriţa de zahăr,în puţin lapte cald.
Adăugaţipuţinăfăinaşi aşteptaţi săacţioneze.În momentul în care face bulbuci puteţi săîncepeţifrământatul:într-un castron încăpătoraşezaţifăina,faceţi o gaură la mijloc, adăugaţi laptele fiert cu zahărulşi răcitpână la 40 de grade, amestecat cu oul şi gălbenuşurilebătute cu sarea, aromele. Frământaţi.
Atenţie, aluatul este lipicios şi nu tocmai uşor de lucrat, ca orice aluat de cozonac. Nu adăuga mai mult de 2, maximum 3 linguri de făina,în caz contrar aluatul îşi va pierde fineţea.Începeti săadăugaţi untul topit, dar nu fierbinte, puţincâtepuţin,până va fi complet absorbit.
După un sfert de oră am scos aluatul gata frământat pe care l-am împărâitîn trei.
Una dintre cele trei părţi am frământat-opuţin cu o linguriţă de cacao, apoi am uns cele trei aluaturi cu ulei şi le-am aşezatîntr-un vas, uns şi el, la loc călduţ, ca săcrească.
După aproximativ o orăşi jumătate, coca şi-a dublat volumul. Am răsturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei şi am procedat astfel:
– Pe una din treimi am pus rahat şi am rulat.
– Pe partea cu cacao am presarat stafide înmuiate în rom, bine scurse.
– Pe a treia parte am repartizat 100 de grame de mac măcinat,pe care l-amopăritşi răcit cu 50 de ml de lapte, un zahăr vanilat şi 3 linguri de zahăr.
Cele trei părti umplute şi rulate le-am împletit ca pe o cosiţă. Am aşezat cozonacul în forma cu hârtie de copt şi l-am lăsatîntr-un loc călduţşi ferit de curent să mai crească.
Când a ajuns aproape de înălţimea formei l-am uns cu ou şi l-am presărat cu zahăr tos.
L-am introdus în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, iar după 10 minute am redus focul la 180 de grade. În momentul în care cozonacul este rumenit, îl acoperim cu staniol, continuând coacerea până la trecerea a 50 de minute.
Ca să ştim când este gata verificăm cozonacul cu o scobitoare. Dacă a ieşit curatăînseamnă că este gata.
Mod de servire:
Poftăbună!
ReţetaCozonac impletit a fost propusă de lauralaurentiu pe forum culinar.ro
Alte reţete de cozonac găsiţi aici:
Cozonac Mariana,
Cozonacei mici, mici,
Cozonac moldovenesc
Citiți principiile noastre de moderare aici!