Ingrediente:
Aluat (pentru 40 de bucăţi):
300 ml ulei,
600 ml apă,
600g făină,
puţină sare,
12 ouă
indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneţi, apa şi făina se dublează
Crema:
2l lapte,
250g zahăr+ 200g
puţină sare (sarea ia gustul făinii şi accentuează dulceaţa),
400g făină,
3 plicuri de zahăr vanilat,
5 ouă,
o bucăţică de unt sau margarină
Mod de preparare:
ALUAT:
Se pune uleiul, apa şi sarea la fiert, când dă în clocot (nu înainte şi nici să fiarbă mult ca iar nu-i bine) se pune făina toată odată se amestecă până se încorporează bine şi se continuă amestecatul până compoziţia începe să se prindă de fundul cratiţei (este foarte important şi nu va speriaţi nu se arde). Se dă jos de pe foc se lasă la răcit nu de tot (atât cât să puteţi ţine mâna în aluat să nu frigă). Se pun ouăle la început câte 2 apoi spre sfărşit câte unul.
Compoziţia nu trebuie să fie tare pentru că atunci rămân crude în mijloc, dar nici moale atunci se lasă. Băgaţi paleta în compoziţie şi trebuie să curgă încet înapoi. Tava se unge cu o pensulă înmuiată în ulei şi scuturată bine (nu mult ulei doar urme puţin puţin de tot altfel aluneca compoziţia când formăm eclerul turnăm cu un sprit care jumătate este rotund jumătate are dinţi (deasupra), partea rotundă ajută să se formeze frumos talpa dedesupt.
Formăm eclerele (vreo 10 cm), le băgăm imediat la cuptorul încins dinainte la foc mare (al meu 250 max.) la început şi când începe să se rumeneasă la foc mijlociu (deci nu mic-diferenţa mare de temp. le ploşteşte).Când se usucă bine le scoatem. Dacă respectaţi reţeta şi procedeul este imposibil să nu iasă sau să se lase când le scoateţi din cuptor, coaja de ecler înăuntru trebuie să fie goală fără miez. La eclerul cu frişcă tăiem capacul de tot dar la cele pe care le glasăm tăiem pe jumăte este mai uşor când glasăm şi mai estetic.
CREMA:
Punem laptele, sarea, bucăţica de unt şi 100g zahăr la fiert şi nu mai amestecăm în lapte. Separăm ouăle, gălbenuşurile le amestecăm cu 150g zahăr. Adăugăm o ceşcuţă din laptele călduţ (nu fierbinte că opărim făina) şi adăugăm încet făina (ca la clătite). Mai adăugăm puţin lapte. Când laptele de pe foc începe să fiarbă îl dăm puţin la o parte, amestecăm compoziţia de mai sus încorporăm bine şi punem pe foc. Se va îngroşa iar după câteva minute se va subţia (simţiţi la mestecat)
Trebuie de 3 ori să se subţieze şi iar să se îngroaşe şi atunci sunteţi siguri că iese fiartă. Când este gata începe să se strângă spre mijloc. Aşa luăm proba: un vârf de cuţit îl băgăm în cremă şi lăsăm să se răcească. Tragem cu degetul crema şi trebuie să se dezlipească cuţitul să rămână curat.
Albuşurile le batem bine cu 200g zahăr (puteţi reduce, dar nu iese aşa dulce) până se albeşte (ca la bezea) şi cu vanilia (vanilia daca se pune la fiert pierde din gust şi miros) şi le amestecăm cu crema fierbinte (atunci devine mai afinată – pufoasă). Eu crema am împărţit-o în 3: o parte am lăsat-o aşa, o parte am pus ness, o parte cacao şi rom+ciocolată.
Când glasaţi se procedează invers decât la torturi, deci nu puneţi glazura peste prăjitură băgaţi vârful prăjituri în glazură, este valabil pentru toate prăjiturile tăiate, o scoateţi şi atunci glazura se lasă frumos în jos. Dacă punem frişca cu un spriţ vor arată mai înalte şi mai frumose.
Poftă bună!
Reţeta Ecler a fost propusă de natasha pe forum culinar.ro
Alte reţete de ecler găsiţi aici:
Ecler Miha
Ecler cu crema cacao si frisca
Citiți principiile noastre de moderare aici!