Ingrediente reţetă:
Cremele au fost turnate în formî, în ordinea ce urmeazî, iar la sfârşit am pus blatul. 1) Mousse de lămâie: 1 ou; 2 linguri de zahăr; 2 linguri amidon; 175 ml lapte; coajă de la o lămâie (eu am folosit puţina esenţă); 4 gr gelatină înmuiată în sucul de la 1 lămâie mare ( eu am folosit gelatina praf Dr. Oetker); 225 ml frişcă lichidă;
2)Vitraliu de jeleu:
Pentru jeleuri: 0,5 pachet praf jeleu cu aromă de caise; 0,5 pachet praf jeleu cu aromă de struguri; 0,5 pachet praf jeleu cu aromă de căpşune; Între timp am preparat pana cotta cu nucă de cocos. 70 ml frişcă lichidă, 90 ml lapte, 30 gr zahăr, 80 gr fulgi de nucă de cocos 4 gr gelatina puse la umflat cu o lingură de apă.
3) Pireul de zmeură: 3 gr de gelatină; jumătate de lămâie; 200 gr zmeură; 2 linguri de zahăr; apă;
4) Blatul de zmeură: 2 ouă; 0,5 linguriţă praf de copt; 75 gr zahăr; 1 lingură apă; 1 plic budincă de zmeură (Dr. Oetker).
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: medie)
1)Mousse de lămâie
Se pune la fiert laptele.
Între timp, se amestecă amidonul cu zahărul şi se adaugă oul.
Se mixează bine compoziţia până ce dispar toate cocoloaşele de amidon.
Apoi se toarnă încet, în fir subtire laptele fierbinte în compoziţia cu ou.
Se mută compoziţia în olicica în care a fiert laptele şi se mai pune pe foc minim câteva minute.
Se amestecă continuu întrucat compoziţia se îngroaşă foarte repede.
Se ia de pe foc, se adaugă coaja de lămâie (eu am pus o picătură de esenţă, e ca un fel de apă la mine, nu uleioasă), se acoperă cu folie şi se pune să se răcească.
Trec crema prin sită pentru a evita orice cocoloaşe.
Batem frişca şi-o punem la frigider, eu am îndulcit-o puţin cu o lingură rasa de zahăr praf.
Când crema e gata se amestecă cu frişca bătută şi cu gelatina topită.
2)Vitraliu de jeleu
Fiecare jeleu praf a fost preparat după instrucţiunile de pe ambalaj utilizând 250 ml apă.
Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat în 3 caserole şi le-am pus la rece.
Am avut grijă ca respectivele caserole să nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid să nu fie mai mare de 1,5 cm.
2) 1) Pana cotta cu nucă de cocos
Se pune la fiert frişca lichidă cu laptele şi zahărul, şi se amestecă până se topeşte zahărul. Apoi se adaugă nuca de cocos şi se dă într-un clocot.
Se răceşte lichidul apoi se strecoară. Eu înainte de a-l strecura am pus blenderul şi am marunţit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.
Între timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se înmoaie câte o caserolă pe rând într-un vas cu apă caldă spre fierbine ca să se desprindă gelatina şi se răstoarnă pe tocător. Eu am folosit un tocător de sticlă pentru o mai uşoară manevrare a gelatinei. Apoi se pregăteşte un pahar apă caldă şi se înmoaie în el lama cuţitului de fiecare dată când tăiem gelatina cubuleţe.
Când am terminat aşezăm, cubuleţele deasupra mousse-ului de lămâie care e deja întins în forma şi răcit.
Se finisează vitraliul cu laptele de nucă de cocos în care nu uităm să adăugăm gelatina topită. Totodată am mai pus câteva jeleuri desupra.
3) Pireul de zmeură
Se pune la umflat 3 gr gelatină cu sucul de la o jumătate de lămâie.
Se fierb 200 gr zmeură cu 2 linguri de zahăr şi 1 lingură de apă până când se sfărâmă fructele şi se evapora puţin din apă.
Apoi se adaugă sucul de la cealaltă jumătate de lămâie şi se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoară şi se pune la rece.
Când vitraliul este suficient de întărit, se întinde un strat subţire de pireu în care se amestecă anterior gelatina topită.
4)Blatul de zmeură
Albuşurile se bat spumă şi se adaugă câte puţin zahărul până devin lucioase.
Apoi se adaugă gălbenuşurile, apa, praful de budincă şi praful de copt şi amestecăm uşor totul cu o lingură de lemn.
Praful de budincă substituie defapt făina de care nu mai avem nevoie.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt (eu am şi uns-o cu unt şi dat-o cu făină), se întinde compoziţia, se acoperă cu folie de aluminiu (ca să nu prindă culoare gălbuie blatul roz) şi se dă la cuptorul preîncălzit la 160 grade C, 15 minute.
Blatul rece se aşează deasupra pireului de zmeură. Eu am avut o tavă de aceeaşi dimensiune ca şi inelul în care am turat cremele, dar comoziţie e suficientă, aşa se poate coace şi într-o tavă mai mare iar apoi să se taie din margini.
Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca să se desprindă de tava mai uşor, am încălzit puţin marginile tăvii cu feonul.
Am bătut 225 ml frişcă şi-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nucă de cocos.
OBSERVAŢII:
Cel mai bine blatul să fie preparat prima dată. Apoi compoziţiile de jeleu care trebuie să se răcească şi întărească bine. Cremele se pot prepara în funcţie de preferinţele fiecăruia dar fîră a li se adăuga gelatina. Ea se adaugă de fiecare dată înainte că respectiva cremă să fie întinsă în forma.
Fiecare strat trebuie să se închege bine înainte de a pune următorul. Asta mai ales când se pune pireul de zmeură altfel, culoarea din pireu va pătrunde în albul pannei cota şi va strica conturul.
Eu am lăsat de fiecare dată acest tort să se prindă în totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din formă şi se ornează. Astfel, are o stabilitate mai bună şi se poate tăia frumos.
Poftă bună!
Reţeta Tort vitraliu propusă de seima
Discută mai multe despre această reţetă pe forum culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!