tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Ştiri din Timiș
Reţeta săptămânii: Inimă de ciocolată

Reţeta săptămânii: Inimă de ciocolată

la 22 May 2009 11:18
22 May 2009 11:18
<p style="margin-bottom: 0cm;" lang="ro-RO" align="left">Te interesează reţete de sezon şi nu le găseşti? Vrei să înveţi să găteşti şi să impresionezi? Aducem în casa ta prin intermediul <a href="http://www.culinar.ro/">www.culinar.ro</a> reţete rapide, indicaţii şi imagini utile. Te aşteptăm!
Scris de IM:TIMIS_ONLINE - <p style="margin-bottom: 0cm;" lang="ro-RO" align="left">Te interesează reţete de sezon şi nu le găseşti? Vrei să înveţi să găteşti şi să impresionezi? Aducem în casa ta prin intermediul <a href="http://www.culinar.ro/">www.culinar.ro</a> reţete rapide, indicaţii şi imagini utile. Te aşteptăm!

Trimite articolul

X

Ingrediente reţetă:

Cremele au fost turnate în formî, în ordinea ce urmeazî, iar la sfârşit am pus blatul. 1) Mousse de lămâie: 1 ou; 2 linguri de zahăr; 2 linguri amidon; 175 ml lapte; coajă de la o lămâie (eu am folosit puţina esenţă); 4 gr gelatină înmuiată în sucul de la 1 lămâie mare ( eu am folosit gelatina praf Dr. Oetker); 225 ml frişcă lichidă;

2)Vitraliu de jeleu:

Pentru jeleuri: 0,5 pachet praf jeleu cu aromă de caise; 0,5 pachet praf jeleu cu aromă de struguri; 0,5 pachet praf jeleu cu aromă de căpşune; Între timp am preparat pana cotta cu nucă de cocos. 70 ml frişcă lichidă, 90 ml lapte, 30 gr zahăr, 80 gr fulgi de nucă de cocos 4 gr gelatina puse la umflat cu o lingură de apă.

    3) Pireul de zmeură: 3 gr de gelatină; jumătate de lămâie; 200 gr zmeură; 2 linguri de zahăr; apă;

    4) Blatul de zmeură: 2 ouă; 0,5 linguriţă praf de copt; 75 gr zahăr; 1 lingură apă; 1 plic budincă de zmeură (Dr. Oetker).

Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: medie)

1)Mousse de lămâie
Se pune la fiert laptele.
Între timp, se amestecă amidonul cu zahărul şi se adaugă oul.
Se mixează bine compoziţia până ce dispar toate cocoloaşele de amidon.
Apoi se toarnă încet, în fir subtire laptele fierbinte în compoziţia cu ou.
Se mută compoziţia în olicica în care a fiert laptele şi se mai pune pe foc minim câteva minute.
Se amestecă continuu întrucat compoziţia se îngroaşă foarte repede.
Se ia de pe foc, se adaugă coaja de lămâie (eu am pus o picătură de esenţă, e ca un fel de apă la mine, nu uleioasă), se acoperă cu folie şi se pune să se răcească.
Trec crema prin sită pentru a evita orice cocoloaşe.
Batem frişca şi-o punem la frigider, eu am îndulcit-o puţin cu o lingură rasa de zahăr praf.
Când crema e gata se amestecă cu frişca bătută şi cu gelatina topită.

2)Vitraliu de jeleu
Fiecare jeleu praf a fost preparat după instrucţiunile de pe ambalaj utilizând 250 ml apă.
Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat în 3 caserole şi le-am pus la rece.
Am avut grijă ca respectivele caserole să nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid să nu fie mai mare de 1,5 cm.

2) 1) Pana cotta cu nucă de cocos
Se pune la fiert frişca lichidă cu laptele şi zahărul, şi se amestecă până se topeşte zahărul. Apoi se adaugă nuca de cocos şi se dă într-un clocot.
Se răceşte lichidul apoi se strecoară. Eu înainte de a-l strecura am pus blenderul şi am marunţit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.

Între timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se înmoaie câte o caserolă pe rând într-un vas cu apă caldă spre fierbine ca să se desprindă gelatina şi se răstoarnă pe tocător. Eu am folosit un tocător de sticlă pentru o mai uşoară manevrare a gelatinei. Apoi se pregăteşte un pahar apă caldă şi se înmoaie în el lama cuţitului de fiecare dată când tăiem gelatina cubuleţe.
Când am terminat aşezăm, cubuleţele deasupra mousse-ului de lămâie care e deja întins în forma şi răcit.
Se finisează vitraliul cu laptele de nucă de cocos în care nu uităm să adăugăm gelatina topită. Totodată am mai pus câteva jeleuri desupra.

3) Pireul de zmeură
Se pune la umflat 3 gr gelatină cu sucul de la o jumătate de lămâie.
Se fierb 200 gr zmeură cu 2 linguri de zahăr şi 1 lingură de apă până când se sfărâmă fructele şi se evapora puţin din apă.
Apoi se adaugă sucul de la cealaltă jumătate de lămâie şi se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoară şi se pune la rece.
Când vitraliul este suficient de întărit, se întinde un strat subţire de pireu în care se amestecă anterior gelatina topită.

4)Blatul de zmeură
Albuşurile se bat spumă şi se adaugă câte puţin zahărul până devin lucioase.
Apoi se adaugă gălbenuşurile, apa, praful de budincă şi praful de copt şi amestecăm uşor totul cu o lingură de lemn.
Praful de budincă substituie defapt făina de care nu mai avem nevoie.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt (eu am şi uns-o cu unt şi dat-o cu făină), se întinde compoziţia, se acoperă cu folie de aluminiu (ca să nu prindă culoare gălbuie blatul roz) şi se dă la cuptorul preîncălzit la 160 grade C, 15 minute.
Blatul rece se aşează deasupra pireului de zmeură. Eu am avut o tavă de aceeaşi dimensiune ca şi inelul în care am turat cremele, dar comoziţie e suficientă, aşa se poate coace şi într-o tavă mai mare iar apoi să se taie din margini.
Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca să se desprindă de tava mai uşor, am încălzit puţin marginile tăvii cu feonul.
Am bătut 225 ml frişcă şi-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nucă de cocos.

OBSERVAŢII:
Cel mai bine blatul să fie preparat prima dată. Apoi compoziţiile de jeleu care trebuie să se răcească şi întărească bine. Cremele se pot prepara în funcţie de preferinţele fiecăruia dar fîră a li se adăuga gelatina. Ea se adaugă de fiecare dată înainte că respectiva cremă să fie întinsă în forma.
Fiecare strat trebuie să se închege bine înainte de a pune următorul. Asta mai ales când se pune pireul de zmeură altfel, culoarea din pireu va pătrunde în albul pannei cota şi va strica conturul.
Eu am lăsat de fiecare dată acest tort să se prindă în totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din formă şi se ornează. Astfel, are o stabilitate mai bună şi se poate tăia frumos.

Poftă bună!

Reţeta Tort vitraliu propusă de seima

Discută mai multe despre această reţetă pe forum culinar.ro

Trimite articolul

X
Taguri:
culinar ,
ingrediente ,
news ,
reteta ,
stiri ,
tort
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Incursiune emoționantă în poveștile evreilor din Timișoara
    2
    Simonis susține că nu rămânem cu gunoiul pe străzi. La Ghizela ar urma să se producă energie din deșeuri
    3
    VIDEO. S-a deschis DN 69A, noua legătură dintre Timișoara și autostradă. Primele impresii ale șoferilor
    4
    Magia Crăciunului în Iulius Town: decoruri de poveste și momente speciale pentru cei mici
    5
    Timișoara se mobilizează pentru siguranța femeilor: manifestație în Piața Libertății
    6
    Muzeul mumiilor din Ferentillo: locul unde moartea nu a învins timpul
    7
    Loading... Timișoara. Cum participă arhitectura la transformarea orașului
    8
    Podul Turcului de la Parța nu poate fi demolat. CJT ridică altul
    9
    Fii familia de care un copil are nevoie! DGASPC Timiș caută oameni cu suflet mare
    10
    Analiză Eurydice: România, printre țările europene cu cele mai puține măsuri pentru combaterea analfabetismului funcțional

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 14 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Winter Sale la Enigma Plant: susținere echilibrată pentru organism în sezonul rece!

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Fă bine prin lectură. Cumpără o carte și ajută câinii din adăpost

    Eveniment

    VIDEO. Act de cruzime șocant la Giarmata. Un șofer a călcat intenționat un câine cu mașina

    Ştiri din Timiș

    Diplomația prin limbă și cultură, tema unui eveniment special la UVT

    Mapamond

    Tot mai mulți tineri maghiari aleg să studieze în afara Ungariei. România o destinație tot mai atractivă

    Ştiri din Timiș

    O seară de colinde pentru o cauză bună, la Cinema Johnny. Concert dedicat vârstnicilor

    Ştiri din Timiș

    Banatul, un pas înainte spre titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

    România

    Premierul Bolojan, mesaj la final de an. Le mulțumește românilor pentru răbdare și spune că efectele corecțiilor economice se vor vedea în 2026

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 13 decembrie 2025, în Timișoara?
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici